Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A TASZ szabályozná az otthonszülést

2009.11.02. 12:15 Módosítva: 2009-11-02 13:03:57
A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet sürgeti, hogy a parlament alkosson törvényt az úgynevezett intézeten kívüli szülésről. A WHO-ra és nemzetközi példákra hivatkoznak.

Az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordul az otthonszülés jogi szabályozása érdekében a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet.

A TASZ azt szeretné elérni: az Ab mondja ki, hogy alkotmányos mulasztásban van a jogalkotó, mert nem alkotta meg az intézeten kívüli szülés szabályozását, és kötelezze erre az Országgyűlést és a kormányt.

A közlemény szerint ugyan jelenleg egy, a parlamentnek már benyújtott törvényjavaslat tartalmaz felhatalmazó rendelkezést arra, hogy a kormány megalkossa az intézeten kívüli szülés tervezett szabályozását, de az egyeztetések évek óta húzódnak. Ezért a TASZ szorgalmazza, hogy az Ab mondja ki a szabályozás szükségességét, és az csak a szükséges mértékben avatkozhasson be a szülő nők döntési jogába.

Egyenrangú a kórházi szüléssel

A TASZ emlékeztetett arra: az intézeten kívüli - vagy otthonszülés - mind a WHO, mind a nemzetközi gyakorlat szerint egyenrangú a kórházi szüléssel. Az egészségügyi világszervezet több dokumentuma foglalkozik a bábák képzésével, a kompetenciájuk elismerésének szükségességével.

A TASZ példaként említette, hogy Nyugat-Európában és Észak-Amerikában több állam szabályozza az intézeten kívüli szülést, a legtöbb helyen ez valódi alternatívája a kórházi szülésnek. Hozzátette: a legutóbb egy kanadai, kórházi és intézeten kívüli tervezett, alacsony rizikófaktorú szüléseket összehasonlító tanulmány mutatott rá arra, hogy ugyanolyan biztonságos a két eljárás az ilyen várandósságok esetén, sőt az intézeten kívül tervezetten zajló szülések esetében kevesebb beavatkozásra került sor.

A jogvédők beadványának érvelése az alapvető alkotmányos jogokon és kötelezettségeken nyugszik. Álláspontjuk szerint az emberi méltóság jogából levezett önrendelkezési jog lehetőséget biztosít a szülő nőknek arra, hogy megválasszák a szülés helyszínét, viszont az egyfelől diszkriminatív, másfelől sérti a jogbiztonságot, hogy ennek feltételrendszere - például a szülést kísérő szaksegítség képzése - nincs megteremtve.