Védőoltási kampány indul az óvodákban és az iskolákban

2009.11.02. 11:20 Módosítva: 2009.11.02. 11:35
Új influenza elleni védőoltási kampány indul novemberben az általános iskolákban és az óvodákban. Az egészségügyi és az oktatási miniszter az igazgatók segítségét kéri, hogy minél hamarabb beolthassanak mindenkit.

A 14 éven aluli gyerekeket és az oktatási intézmények dolgozóit novemberben ingyen beoltják az új influenza ellen, derül ki az Oktatási és Kulturális Minisztérium közleményéből. Az erről szóló hivatalos értesítést hétfőn küldték el a közoktatási intézmények vezetőinek.

A védőoltások beadását az ÁNTSZ szervezi és felügyeli, ezért a napokban a kistérségi intézet tiszti főorvosa megkeresi az intézmények vezetőit, iskolaorvosait és védőnőit.

A kistérségi tisztiorvosi intézet szakemberei tájékoztatást adnak az intézmények vezetésének, orvosának, oktatási és egészségügyi személyzetének az oltási kampány jelentőségéről és a lebonyolítás részleteiről. Ismertetik a szervezés lépéseit, az oltóanyag biztosításának módját, az oltások ütemezését és a dokumentációs elvárásokat.

"A Magyar Köztársaság által térítésmentesen biztosított, influenza elleni oltóanyag a nemzetközi elvárásoknak megfelel, bizonyítottan hatásos. Az esetlegesen kialakuló mellékhatások ritkák és enyhébbek, mint az influenza-megbetegedés, illetve annak szövődményei. Ezért mindenképpen javasolt a kampányoltások mielőbbi lebonyolítása" - hangsúlyozzák a levélben.