Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Barbara, Borbála
-6 °C
4 °C

Elítélték a saját zsebre ingatlanozó tisztviselőt

2009.11.02. 13:18
Két év és nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre és 2,6 millió forint vagyonelkobzásra ítélték az esztergomi városgazdálkodási társaság (Strigonium) volt ingatlangazdálkodási vezetőjét, aki csalással húsz önkormányzati lakást adott el áron alul. Az ítélet nem jogerős.

A vádirat szerint a korábban rendőrként dolgozó, majd jogi végzettséget szerzett M. Gabriella 2002-től bűntársaival együtt anyagi haszonszerzés érdekében befolyásolta a bérlakások eladását, ezzel 24 millió forintos kárt okozott a városnak. Az osztályvezetőt megfigyelték, az ügyben telefonlehallgatással is szereztek bizonyítékokat.

Elsőfokú ítéletében a Veszprém Megyei Bíróság bűnösnek találta M. Gabriella barátját és munkatársait, többek között a Strigonium megbízott vezetőjét, a polgármesteri hivatal jogi osztályának vezetőjét, valamint két adminisztrátort. A bűncselekmények között nagy értékre, üzletszerűen elkövetett csalás, vesztegetés, hűtlen kezelés, magán- és közokirat-hamisítás szerepel. Az ügynek 16 vádlottja volt.

Hamis szerződéseket készített

Az ügyészség szerint a vádbéli időpontban M. Gabriella az önkormányzat tulajdonában lévő Strigonium Zrt. ingatlankezelési osztályvezetőjeként első kézből ismerte az értékesítésre kerülő bérlakásokról és különféle trükkökkel úgy befolyásolta az eladást, hogy az számára anyagi haszonnal járjon. Számos esetben készített valótlan adatokon és hamis szerződéseken alapuló előterjesztést a képviselőtestületnek, mely a lakások értékesítését jóváhagyta.

Az MTI információi szerint az ügyet 2003-ban az esztergomi MSZP indította el, az Állami Számvevőszékhez fordult, mert önkormányzati képviselőik gyanúsnak találták a testület elé kerülő szerződéseket, az ÁSZ pedig az aktát a megyei rendőr-főkapitányságra továbbította.

Amikor M. Gabriellát a rendőrség előzetes letartóztatásba helyezte, Esztergom polgári körei felhívást tettek közzé, melyben kijelentették: "vegye tudomásul a szocialista párt önkormányzati frakciója, (...) Esztergomban nem engedjük meg, hogy igába hajtsák a törvényt. Elítéljük, hogy (...) lejáratni igyekeznek polgármesterünket, Meggyes Tamást, és önkormányzati képviselő-testületünk polgári frakciójának tagjait".