60 ország érdeklődött a magyar vakcina iránt

2009.11.03. 11:26 Módosítva: 2009.11.03. 13:32
Eddig hatvan ország jelezte a H1N1 vírus elleni magyarországi vakcina gyártójának, hogy szívesen vásárolna az oltóanyagból. Az Omninvest Kft. azonban csak azután ad el vakcinát külföldre, ha legyártotta a magyar lakosság ellátásához szükséges 6 millió ampullát - közölte a pilisborosjenői cég szóvivője.

Eddig 60 ország jelezte, hogy vásárolna a Magyarországon előállított, H1N1 elleni oltóanyagból, ám az Omninvest csak akkor juttat vakcinát a határokon túlra, ha a hazai igényeket teljesítette, mondta Németh Zsolt az Omninvest Kft. szóvivője.

Üzlet az állammal

Az Omninvest Kft.-től a magyar állam 4,4 milliárd forintért rendelt 4 millió adag vakcinát, amelyet térítésmentesen adnak be a rászorulóknak. Mivel a költségvetés tavalyi összeállításakor nem lehetett tervezni ezt a kiadást, a cég idén ennek az összegnek csak egy részét kapja meg, a számla teljes kiegyenlítése jövő tavasszal várható. A cég közlése szerint ha ugyanezt a mennyiséget külföldről szerezték volna be, az 13 milliárd forintos pluszkiadást jelentett volna a költségvetésnek. További 2 millió adag szérumot gyárt az Omninvest a magyar patikákba, amelyeket ampullánként 1930 forintért lehet megvenni.

A vakcinát gyártó cég a 2006-os madárinfluenza-pánik idején kétmilliárd forintos állami támogatást kapott. A magyar állammal 15 éves szerződést kötő és közpénzeket felhasználó cég több mint kilencven százaléka a Cipruson bejegyzett Sumpter nevű cég tulajdonában van, de nem tudni, ki a valódi tulajdonosa. A cég vezetői arra hivatkoznak, hogy a Sumpter által tulajdonolt Omninvest Kft. magyar cég, amely Magyarországon adózik.

Németh Zsolt nem kívánt nyilatkozni arról, hogy készült-e lista a külföldi igényekről, s ha igen, milyen "sorrendet" állítottak fel leendő vásárlóik körében. Csupán annyit jegyzett meg: a magyar lakosságnak szánt 4+2 millió adag, új influenza elleni vakcina legyártása után az az ország kap először a szerből, amelyik előbb fizet.

Azt már most is lehet tudni, hogy az Európai Unióba nem szállít, s nem is fog szállítani az Omninvest - közölte Németh Zsolt. A piac lefedettsége, illetve az eljárás drágasága miatt a pilisborosjenői cég nem kívánja megszerezni az uniós engedélyt. Mivel öt nagy, influenza elleni vakcinát gyártó multinacionális cég áll szerződésben az uniós országok kormányaival, értelmetlen volna az Omninvestnek betörnie erre a piacra, ráadásul fel kellene vállalniuk egy két évig tartó, több tízmillió forintba kerülő engedélyeztetési eljárást, közölte Németh Zsolt.

Az Omninvest négy évvel ezelőtt már kilépett a nemzetközi piacra: több, harmadik világbeli országnak - közöttük Vietnamnak és Indonéziának - adták át a szezonális influenza elleni vakcina gyártási technológiáját.

Németh Zsolt elmondta: bár tudomásuk van arról, hogy az Ukrajnában rohamosan terjedő járvány miatt hirtelen megugrott a hazai patikai igény, a készletezésben esetlegesen jelentkező problémákat nem az Omninvesten kell számon kérni. A cég a patikai forgalomba szánt oltóanyag teljes mennyiségét legyártotta már, a gyógyszertárakba azonban nem ők, hanem az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet szállít.

Németh Zsolt közölte, hogy - korábbi ígéretüknek, illetve kapacitásuknak megfelelően - Pilisborosjenőn heti 500 ezer adag H1N1 vírus elleni vakcinát tudnak előállítani. A gyártás zökkenőmentesen, folyamatosan halad. Németh Zsolt arra nem tudott azonnali választ adni, hogy pontosan hol tartanak most a gyártással, s mikorra készül el a magyar lakosság számára igényelt 6 millió adag szérum.

Székely Tamás egészségügyi miniszter közlése szerint eddig több mint hárommillió adag készült el az Omninvestnél az új influenzavírus elleni vakcinából. A miniszter úgy vélte, a gyártó időre, vagyis november 30-ig vállalni tudja a négymilliós mennyiség előállítását.