Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

60 ország érdeklődött a magyar vakcina iránt

2009.11.03. 11:26 Módosítva: 2009-11-03 13:32:39
Eddig hatvan ország jelezte a H1N1 vírus elleni magyarországi vakcina gyártójának, hogy szívesen vásárolna az oltóanyagból. Az Omninvest Kft. azonban csak azután ad el vakcinát külföldre, ha legyártotta a magyar lakosság ellátásához szükséges 6 millió ampullát - közölte a pilisborosjenői cég szóvivője.

Eddig 60 ország jelezte, hogy vásárolna a Magyarországon előállított, H1N1 elleni oltóanyagból, ám az Omninvest csak akkor juttat vakcinát a határokon túlra, ha a hazai igényeket teljesítette, mondta Németh Zsolt az Omninvest Kft. szóvivője.

Üzlet az állammal

Az Omninvest Kft.-től a magyar állam 4,4 milliárd forintért rendelt 4 millió adag vakcinát, amelyet térítésmentesen adnak be a rászorulóknak. Mivel a költségvetés tavalyi összeállításakor nem lehetett tervezni ezt a kiadást, a cég idén ennek az összegnek csak egy részét kapja meg, a számla teljes kiegyenlítése jövő tavasszal várható. A cég közlése szerint ha ugyanezt a mennyiséget külföldről szerezték volna be, az 13 milliárd forintos pluszkiadást jelentett volna a költségvetésnek. További 2 millió adag szérumot gyárt az Omninvest a magyar patikákba, amelyeket ampullánként 1930 forintért lehet megvenni.

A vakcinát gyártó cég a 2006-os madárinfluenza-pánik idején kétmilliárd forintos állami támogatást kapott. A magyar állammal 15 éves szerződést kötő és közpénzeket felhasználó cég több mint kilencven százaléka a Cipruson bejegyzett Sumpter nevű cég tulajdonában van, de nem tudni, ki a valódi tulajdonosa. A cég vezetői arra hivatkoznak, hogy a Sumpter által tulajdonolt Omninvest Kft. magyar cég, amely Magyarországon adózik.

Németh Zsolt nem kívánt nyilatkozni arról, hogy készült-e lista a külföldi igényekről, s ha igen, milyen "sorrendet" állítottak fel leendő vásárlóik körében. Csupán annyit jegyzett meg: a magyar lakosságnak szánt 4+2 millió adag, új influenza elleni vakcina legyártása után az az ország kap először a szerből, amelyik előbb fizet.

Azt már most is lehet tudni, hogy az Európai Unióba nem szállít, s nem is fog szállítani az Omninvest - közölte Németh Zsolt. A piac lefedettsége, illetve az eljárás drágasága miatt a pilisborosjenői cég nem kívánja megszerezni az uniós engedélyt. Mivel öt nagy, influenza elleni vakcinát gyártó multinacionális cég áll szerződésben az uniós országok kormányaival, értelmetlen volna az Omninvestnek betörnie erre a piacra, ráadásul fel kellene vállalniuk egy két évig tartó, több tízmillió forintba kerülő engedélyeztetési eljárást, közölte Németh Zsolt.

Az Omninvest négy évvel ezelőtt már kilépett a nemzetközi piacra: több, harmadik világbeli országnak - közöttük Vietnamnak és Indonéziának - adták át a szezonális influenza elleni vakcina gyártási technológiáját.

Németh Zsolt elmondta: bár tudomásuk van arról, hogy az Ukrajnában rohamosan terjedő járvány miatt hirtelen megugrott a hazai patikai igény, a készletezésben esetlegesen jelentkező problémákat nem az Omninvesten kell számon kérni. A cég a patikai forgalomba szánt oltóanyag teljes mennyiségét legyártotta már, a gyógyszertárakba azonban nem ők, hanem az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet szállít.

Németh Zsolt közölte, hogy - korábbi ígéretüknek, illetve kapacitásuknak megfelelően - Pilisborosjenőn heti 500 ezer adag H1N1 vírus elleni vakcinát tudnak előállítani. A gyártás zökkenőmentesen, folyamatosan halad. Németh Zsolt arra nem tudott azonnali választ adni, hogy pontosan hol tartanak most a gyártással, s mikorra készül el a magyar lakosság számára igényelt 6 millió adag szérum.

Székely Tamás egészségügyi miniszter közlése szerint eddig több mint hárommillió adag készült el az Omninvestnél az új influenzavírus elleni vakcinából. A miniszter úgy vélte, a gyártó időre, vagyis november 30-ig vállalni tudja a négymilliós mennyiség előállítását.