Árpád
-2 °C
4 °C

A Jobbik netezésre nevel

2009.11.03. 12:11
A Jobbik nem bízta a véletlenre, hogy támogatói ráéreznek-e az internetes kampányolásban rejlő lehetőségekre. A pártvezetés tömör használati utasítást készített, hogyan kell ingyen és hatásosan népszerűsíteni az ügyet a blogokon, kommentekben, vagy bárhol a neten. Az alapötlet a következő: ha a választópolgárok látják, hogy sokan és sokszor védik a pártot, el fogják hinni, hogy nagy párttal van dolguk.

A helyi internetes fórumoktól kezdve az országos hírportálokig, a hazai internet minden frontján megélénkült a jobbikosok tevékenysége. A politikai témájú topikokban, blogokban újabban szinte mindig akadnak a párt nevét reklámozó hozzászólások.

A radikáljobbos szimpatizánsok felfokozott kommentelési kedve nem jött teljesen magától. A webes megnyilvánulások elterjedéséhez biztosan hozzájárult, hogy a pártvezetés kifejezetten bátorítani kezdte híveit, és kampányt indított az internet fokozottabb használatáért.

A párt központilag ismeretterjesztő anyagot állított össze, amely műfajonként részletezi, hogyan lehet posztokkal, kommentekkel, videókkal hozzájárulni a Jobbik választási sikeréhez. Az Index birtokába került dolgozat szerint a lényeg, hogy „minél többször látják a párt nevét, annál erősebbnek tűnik, és annál elfogadhatóbbnak érzik azt, hogy rá szavazzanak”.

További előny, hogy az elektronikus és a nyomtatott sajtó felületeivel szemben az internet számos ingyenes reklámozási lehetőséget nyújt. Ráadásul sok, a jelenlegi parlamenti pártokból kiábrándult fiatalt más úton alig lehetne elérni.

A internetes kampányról készült összeállítás az általánosságban vett előnyök tárgyalása mellett röviden bemutatja a különböző felhasználási területeket. Az anyag a hangsúlyt a fórumok, blogok használatára helyezi, de mellettük az iwiw és más közösségi portálok felhasználása és a twitterezés is előkerül.

Az összeállításban arra is felhívják a párt támogatóinak figyelmét, hogy bátran értékeljék és kommenteljék a videómegosztókra felkerült jobbikos videókat, ha pedig a pártot negatívan bemutató felvétellel találkoznak, higgadt érveléssel mutassák be, hogy vannak más vélemények is.

Az írás a twitternek komoly jelentőséget jósol a választási kampányban, mert az ismerősök egyszerűen és gyorsan értesíthetők a rövid üzenetekkel. Valószínűleg nem a központi népszerűsítés eredménye, azonban a twitteren már többen is írnak Vona Gábor pártelnök neve alatt. A vonagaborjobbik meg is fenyegette a többieket: „Nem tudom, kik rejtőzhetnek a többi Vona alatt, de üzenem nekik, a választások után törölve lesztek!”

Novák Előd, a Jobbik sajtófönöke az Indexnek azt mondta, nincs tudomása arról, hogy a pártelnök bármilyen néven twitterezne. Azt viszont elismerte, hogy a párt kiemelt fontosságot tulajdonít az internetnek. Novák szerint a kampány segítségével többezres webes közösséget sikerült kiépíteni, akikkel a Jobbik központi internetes stábja tartja a kapcsolatot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?