Diána
12 °C
27 °C

A várgesztesi tuskók nem nőnek az égig

2009.11.03. 13:10
A várgesztesi önkormányzat megkeresésünk után hat nappal, november 2-án hétfőn nyilvánosságra hozta a „Szolgáltatóházhoz kapcsolódó pihenőhely Várgesztes centrumában” nevű beruházás dokumentumait, amely szerint a lapunkban megjelent fényképen szereplő füves terület a park egy része csupán, és kiderült az is, hogy a fatuskókat ugyan a beruházás területén, de nem uniós támogatásból helyezték el.

Menoni Gabriella, Várgesztes polgármestere korábban annyit közölt, hogy a projekt befejeződött, ellenőrizte az MVH (Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal) Veszprém megyei kirendeltsége 2008-ban, és mindent rendben talált. Kérdésünkre, hogy miért nem korábban, első megkeresésünkkor számolt be a beruházásról részletesen, Menoni Gabriella azt mondta: nem gondolta, hogy ilyen nagy ügy lesz belőle, és az adatok előkeresése is időbe került, ráadásul több napig nem is volt Várgesztesen.

Most elmondta, hogy a pályázatot 2006 szeptemberben adták be a faluközpontban található szolgáltatóház környékének rendbehozására. Hozzátette: a teljes tervből ki kellett venni két elemet, a parkolót és az azt körülvevő szegélyt, ezt saját pénzből valósították meg. A 2,6 millió (bruttó 3,2 millió) forintos támogatás felhasználásáról részletes elszámolást kaptunk, ebben nem szerepelnek fatuskók.

A támogatási szerződés szerint a következő tételek szerepeltek a beruházásban: kiegészítő terepfeltöltés humusszal, patakparti rézsű készítése (1040 köbméter) 1 882 400 forint, finom tereprendezés, vetőágyelőkészítés, feltöltés gyepvetés (1100 négyzetméter) 269 500 forint, cserjecsoport ültetése (280 db) 221 200 forint, kerti tipegő beton járólappal, gyepesített fugákkal (25 folyóméter) 115 000 forint, szemetes, Jászberény I. típusú (2 db) 84 000 forint, pad (2 db) 99 000 forint, ami összesen 2 671 500 forint + áfa. Az ellenőrző minisztériumi szervtől kapott kivitelezői számlán szintén ezek a számok vannak.

Kerényi Gyula, a kistérségi támogatott projekteket felügyelő Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézetének kommunikációs osztályvezetője elmondta, hogy a beruházás során a szolgáltatóház szomszédságában patakpart- és egyéb tereprendezés (füvesítés, cserjetelepítés, járdaszerű közlekedő kirakása, két pad és két szeméttároló kihelyezése) történt, illetve kerékpáros pihenőhelyet és autóparkolókat alakítottak ki. Mivel az utóbbi közlekedési kategóriába esik és emiatt nem lehetett AVOP-ból finanszírozni, saját erőből valósították meg, keretük pedig csak 8 állásos parkoló létesítését tette lehetővé.

A megvalósulási terv szerint a beruházás területén található a tíz ominózus fatuskó is. Menoni Gabriella ezekről elmondta, hogy mintegy mementóként kerültek oda, mert ki kellett vágni egy fát. A fát feldarabolták és ülőtuskóként helyezték el. Ezért senkinek nem fizettek semmit, nem kértek, így nem is kaptak erre támogatást .

Arra a kérdésre, hogy hol található a biciklis pihenőhely, és hogyan használják, Menoni Gabriella elmondta, hogy a Várgesztes-Vértessomló-Környe-Tatabánya kerékpárút tanulmánytervét 2008. évben készíttette el a Tatabányai Többcélú Kistérségi Társulás, mely szerint a kerékpárút ezen a téren keresztül jut a falu központjába. I. ütemként egyelőre még csak megteremtették annak a lehetőségét, hogy további forrás birtokában a jövőben arra haladó kerékpárút mellett legyen hely pihenőre és tárolóra. A polgármester kijelentette, hogy egy másik, teljesen külön projekt keretében rendbe tették a várgesztesi tópartot is.

Rendkívüli ellenőrzést tartottak Várgesztesen a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal szakemberei, áll a hivatal közleményében. A pénteki szemle után kijelenthető, hogy az ellenőrök a kötelezően előírt üzemeltetési időszakban nem találtak szabálytalanságra utaló jelet (a park gondozott, az eszközök megtalálhatók), aminek a fenntartására 2013-ig kötelezettséget vállalt az önkormányzat. Ha ezt nem tartja be, a felvett pénzt vissza kell fizetnie. Egyébként félreértésre adhat okot az, hogy Várgesztesen majdnem egy időben két pihenőhely került kialakításra uniós pénzből, az egyik a tóparti, a másik pedig a szolgáltatóház melletti a központban, s ezeket a beruházásokat a jelek szerint tartalmukat tekintve valószínűleg még a helybeliek is összekeverik.