Minden patikában lesz védőoltás

2009.11.03. 13:40 Módosítva: 2009.11.03. 16:00
Minden patikában lesz nyitókészlet az új influenzavírus elleni oltóanyagból, így várhatóan megszűnnek az eladás körüli fennakadások - mondta az egészségügyi miniszter. A csomagokat szerdán kezdik el kiszállítani azokba a gyógyszertárakba is, amelyek még nem rendeltek vakcinát.

Az ország minden patikájába szállítanak a védőoltásból egy bizonyos mennyiséget, függetlenül attól, hogy a gyógyszertár rendelt-e az oltásból vagy sem. Az új eljárásrendről kedden tárgyalt Székely Tamás és az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) főigazgatója.

A nyitókészlet a patika méretétől függően 20-40 adag oltóanyagot tartalmaz. A csomagokat szerdán kezdik kiszállítani. Ezzel megkönnyítik, hogy a lakosság hozzájusson az oltóanyaghoz, amelyet viszont továbbra is csak háziorvosi vény ellenében adhat ki a patikus.

Korábban az Indexnek kisebb patikák tulajdonosai arra panaszkodtak, nem éri meg nekik közel 40 ezer forintért megvenni a 20-as csomagot a vakcinából, mert nem biztos, hogy el is tudják adni mindet. Az új szabályok szerint most a patikák a készleteket bizományban kapják meg. Ha nem tudják eladni a csomagokat 30 napon belül, a megmaradt készeleteket visszaadhatják. Az eladott mennyiség után a számlát 30 nap után állítják ki, amely után 15 napos lesz a fizetési határidő, mondta a miniszter. Ha a vakcina minden patikába megérkezik, visszaállítják a megrendeléses rendszert.

Az eddigi rend szerint a patika adta fel a rendelést a hozzá beérkezett igények alapján az EKI-nek, amely a vakcina raktározásával és forgalmazásával volt megbízva, s a megrendelt mennyiség 2-3 napos átfutással érkezett meg a gyógyszertárakba.

Mint az Index korábban beszámolt róla, sok patika napokig hiába várta a megrendelt vakcinát. A késedelem oka az volt, hogy az oltóanyagot nem a gyógyszer-nagykereskedők, hanem az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) szállítja ki, amelynek kevés hűtőkocsija van.

Az Intézet igazgatója az Indexnek korábban azt mondta: a patikák egy része nem megfelelően adta fel a megrendelést, emiatt késtek a kiszállítások. Kárpáti Zsuzsanna elismerte ugyanakkor, hogy az EKI autóival nem tudják azonnal teljesíteni az országos igényeket, ezért megállapodtak több nagykereskedő céggel, hogy azok is szálljanak be a vakcina kiszállításába. Székely Tamás a keddi kormányszóvivői tájékoztatón azt közölte: jelenleg 14 autóval szállítják ki az oltóanyagot.

Arra vonatkozóan, hogy eddig hány adag fogyott a patikákban, még nincs adat - mondta a miniszter, jelezve, hogy a kiszállítási mennyiség nagyjából 30 ezer adag.

Székely Tamás kitért arra, hogy természetesen az ukrán határhoz közeli patikákba is szállítanak majd nyitókészletet, azonban a védőoltásból külföldi állampolgároknak nem tudnak eladni.

Az egészségügyi miniszter hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Ukrajna valóban kért segítséget a magyar kormánytól, jellemzően olyan gyógyszereket, amelyek a szövődmények kezelésére alkalmasak, de oltóanyagot nem. A kért gyógyszerekből csomagokat állítanak majd össze, amelyeket eljuttatnak Ukrajnába.

Zimonyi Ferenc, a védőoltást gyártó Omninvest ügyvezető igazgatója szintén hétfőn újságíróknak elmondta: cégükhöz érkezett megkeresés az ukránoktól, de amíg a magyar lakosságnak szánt hatmillió adag vakcinát nem gyártja le a cég, addig nem adnak el külföldre oltóanyagot.