Veresné kínos mondata hiányzik az MSZP honlapjáról

2009.11.03. 12:59 Módosítva: 2009.11.03. 20:26
A volt pénzügyminiszter felesége hasonlót mondott, mint amiért Molnár Oszkárt támadták. Az MSZP honlapján nincs meg az erről beszámoló cikk, állítólag csak trehányságból maradt ki az archívumból a Veresné Szabó Évával foglalkozó beszámoló. A Fidesz és az MSZP most azon vitatkozik, hogy kinek a képviselője mondott durvábbat.

Mint arról korábban beszámoltunk, Veresné Szabó Éva szocialista országgyűlési képviselő (Veres János volt pénzügyminiszter felesége) hasonló gondolatot fogalmazott meg tavaly nyáron, mint Molnár Oszkár fideszes képviselő az idén. Mindkét politikus arról beszélt, hogy vannak nők, akik magzatukat tudatosan károsítják, hogy a megszületett sérült gyerekek után nagyobb segélyt vehessenek fel.

Veresné vs. Molnár

„Az országunkban kialakult szociális segélyezési rendszer anomáliáiról beszélve egy különös módszert ismertetett Veresné Szabó Éva. A magasabb segélyek érdekében ördögi eszközökre is képesek tudatlan és befolyásolt fiatal anyák. Olyan gyógyszert is képesek beszedni, amelynek következtében súlyosan sérült gyermekek jönnek a világra. A képviselő megfigyelését a jelenlévők elképedve hallgatták, ám néhány honatya elismerte, maga is hallott már hasonló esetről.”

"A cigányok által többségében lakott településeken, például Lakon, például Szendrőládon, a terhesség ideje alatt szándékosan olyan gyógyszereket szednek, hogy bolond gyerek szülessen, hogy dupla családi pótlékot tudjanak lehívni. Utánajártam, és igaz: gumikalapáccsal veri a terhes nő a hasát, azért, hogy nyomorék gyereket szüljön" - mondta Molnár Oszkár.

Először a későbbi beszéd, Molnár Oszkáré került nyilvánosságra. A fideszes politikus edelényi polgármesteri minőségében, egy 2009-es júniusi önkormányzati ülésen mondta el észrevételeit. Veresné pedig egy 2008-as júniusi balatonőszödi ülésen, ahol az MSZP Esélyegyenlőségi, foglalkoztatási és civil ügyek munkacsoportja ülésezett.

Trehány a Balközép webmestere?

Veresné gondolatairól az MSZP ifjúsági szervezetének a lapja, a Balközép tudósított, „A munkacsoport bízik Szűcs Erika programjában” címmel. A Balközép korábbi számai megtalálhatók az MSZP honlapján, de pont a 2008 júniusi hiányzik. Egy a honlap frissítési rendszerét ismerő MSZP-s képviselő szerint nem tudatosan vették le ezt a számot a botrány hétfői kitörése után, hanem „trehányságból néhány számot eleve elfelejtettek kitenni”. A 2008-as számok közül a júniusin kívül hiányzik a szeptemberi, októberi és novemberi is. Az először az Echo tévén bemutatott cikket az MTI és lapunk is megkapta az MSZP-től.

Ki mondott durvábbat?

Veresné szavai a Fidesz szerint egyenértékűek Molnár szavaival. Az ellenzéki párt sajtófőnöke szerint „nem először fordul elő, hogy az MSZP belebukik egy saját maga által kreált botrányba”. Az MSZP szóvivője szerint Molnár mondott súlyosabbat, mert Veresné nem kötötte a cigányokhoz a magzatkárosítást. Ezért míg Molnár rasszista, addig „Veresné Szabó Éva mondatai nem kötődnek etnikai kisebbséghez, nem bélyegeznek meg etnikai csoportokat és a szövegkörnyezetből teljes egészében kiderül, hogy szavaiban az aggodalom és a segítő szándék dominál” - fogalmazott Nyakó István.

Molnár azóta többször elmondta, hogy az ő mondataiból sem lehet levezetni a rasszizmust, mert nem azt mondta, hogy cigány nők verik a hasukat gumikalapáccsal, hanem azt, hogy a cigányok által többségében lakott településeken történik ilyen, vagyis akár a helyi kisebbségre (vagyis a nem cigányokra) is vonatkozhat kitétele.

Demokraták, ébresztő!

Az utóbbi hetekben az MSZP nagyon keményen foglalkozott Molnár gumikalapácsos és más, a zsidókat és a homoszexuálisokat is sértő kijelentéseivel. Gyurcsány Ferenc tavasz óta tartó hallgatását épp a hétvégén azzal törte meg, hogy Molnár kapcsán ébresztőt fújt a demkratáknak: „Hát olyan országot szeretnétek, ahol parlamenti képviselő arról beszél, hogy asszonyok a hasukban verik nyomorékká gyerekeiket a nagyobb segélyért, és akik ilyeneket mondanak, azok cinkosan mosolyognak a parlamentben, hogy ilyeneket mondani alapvetően rendben van” – fogalmazott a párt jubileumi választmányi ülésén.

Molnár kijelentéseiről Orbán Viktor pártelnök azt mondta, hogy neki is kínosak. Ugyanakkor semmilyen retorzió sem érte a Fideszben Molnárt. Most, hogy az MSZP-nek is lett egy hasonló ügye, a Molnár elleni támadások élét könnyebb lesz tompítani. Hiszen éppen az a Nyakó István MSZP-s szóvivő védi Veresné szavait, aki néhány napja még élesen követelte Molnár távozását a közéletből.

Veresné Szabó Éva hétfőn cáfolta, hogy saját véleményeként ismertette volna Balatonőszödön a magzatkínzó anyákkal kapcsolatban. Azt mondta, hogy szóbeszédről számolt be. Erre ugyanakkor nincs semmilyen utalás a Balközép cikkében. Sőt, Veresné fotója alatt az „Ijesztő segélyek...” felirat olvasható a lapban. Ugyanakkor a képviselő egy kedd délutáni közleményében ezt írja: "Aki nem érti, és nem érzi a különbséget, az nem is akarja, vagy politikailag elfogult. Molnár Oszkár és az én szavaimat ebben az ügyben hasonlónak látni és láttatni csak rosszindulattal lehet: mást gondolunk és mást mondunk erről az ügyről éppúgy, ahogy az életben is gyökeresen más világnézetet képviselünk."