Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Feladták a kampányfinanszírozás megreformálását a civilek

2009.11.04. 13:16
Mivel a Fidesz és a KDNP saját, alkotmányjogi kérdéseket is felvető, éppen ezért komolyabb egyeztetést igénylő pártfinanszírozási javaslatot terjesztett elő a hétvégén, a kampányfinanszírozás reformjára saját javaslatot előkészítő civil szervezetek, a Transparency International és a Freedom House kivonulnak az egyeztetésekről.

A továbbiakban nem kíván részt venni a kampányfinanszírozással kapcsolatos sikertelen egyeztetésekben a Transparency International (TI) és a Freedom House (FH), jelentette be a két civilszervezet közös közleményében. A pártok reakciói miatt döntöttek így, írják, bár elsősorban azt kifogásolják, hogy a Fidesz nem reagált érdemben felvetéseikre.

A TI és az FH javaslata amúgy a pártok által beterjesztett kampányfinanszírozási javaslatok közös pontjait foglalta magában. Az SZDSZ, az MDF és az MSZP jelezte, hogy kész megszavazni a javaslatot. Mivel azonban a módosításokhoz kétharmados többség kellene, a Fidesz részvétele nélkül nincs értelme tárgyalni a kérdésről.

A Fidesz és a KDNP a hétvégén saját törvényjavaslatot mutatott be. A TI és az FH értékelése szerint az ellenzéki javaslat egyes pontjai választójogi és alkotmányossági kérdéseket vetnek fel, ezért komolyabb szakmai egyeztetést igényelnek, "mint amire a jelenlegi helyzetben lehetőség van", írják közleményükben.

A Freedom House és a Transparency International álláspontja szerint az általuk előkészített javaslat továbbra is lehetőséget kínál a kampányfinanszírozási rendszer átláthatóvá tételére.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?