Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Francia terroristát fogtak augusztusban a magyar határőrök

2009.11.04. 10:38
Útlevél és iratok nélkül próbálta átlépni a magyar-szerb határt augusztus 21-én egy francia férfi. Hazudott személyazonosságáról, de egy elszólása után kiderült, hogy Franciaországban keresik. A francia követség egy terrorista ügy gyanúsítottjaként azonosította, ügyében most a francia titkosszolgálat vizsgálódik.

Valószínűleg merényletre készült Franciaországban az a férfi, akit augusztus 21-én fogtak el a határőrök Tompánál, írja a Délmagyarország. Julien Moog állítása szerint augusztus 19-én Brüsszelből indult vonattal Görögországba, és Budapesten vette észre, hogy elvesztette útlevelét, biztosítási kártyáját és pénze egy részét.

A határt iratok nélkül próbálta átlépni. A határőrök kérdésére megadta adatait, ezek ellenőrzése során azonban ellentmondások merültek fel.

Bediktált lakcíme nem létezett, az egyetemeken, amelyeken állítása szerint tanult, nem hallottak róla.

Amikor őrizetének meghosszabbítását tárgyalta a bíróság, a férfi elszólta magát. Az iránt érdeklődött a bírónőnél, hogy mennyi ideig maradhat Magyarországon, mert Franciaországban keresik.

A magyar hatóságok ekkor újra kapcsolatba léptek Franciaország budapesti nagykövetségével. Augusztus 29-re kiderült, hogy a férfi Julien Moog, akit terrortámadás kísérletének gyanújával keresnek.

Philippe Dassonville, a francia nagykövetség rendőrattaséja szerint Moogot egy májusi robbanással kapcsolatban keresték, amiben egy fiatal nő életét vesztette. Elmondása szerint a nő és társai bombát gyártottak, amivel feltehetően merényletet akartak elkövetni Franciaországban.

Dassonville szerint az ügyben most a francia titkosszolgálat dolgozik, ki akarják deríteni, hogy Moog milyen kapcsolatban állt az áldozattal. Az bizonyos, hogy ismerte a nőt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?