Huba
17 °C
33 °C

Francia terroristát fogtak augusztusban a magyar határőrök

2009.11.04. 10:38
Útlevél és iratok nélkül próbálta átlépni a magyar-szerb határt augusztus 21-én egy francia férfi. Hazudott személyazonosságáról, de egy elszólása után kiderült, hogy Franciaországban keresik. A francia követség egy terrorista ügy gyanúsítottjaként azonosította, ügyében most a francia titkosszolgálat vizsgálódik.

Valószínűleg merényletre készült Franciaországban az a férfi, akit augusztus 21-én fogtak el a határőrök Tompánál, írja a Délmagyarország. Julien Moog állítása szerint augusztus 19-én Brüsszelből indult vonattal Görögországba, és Budapesten vette észre, hogy elvesztette útlevelét, biztosítási kártyáját és pénze egy részét.

A határt iratok nélkül próbálta átlépni. A határőrök kérdésére megadta adatait, ezek ellenőrzése során azonban ellentmondások merültek fel.

Bediktált lakcíme nem létezett, az egyetemeken, amelyeken állítása szerint tanult, nem hallottak róla.

Amikor őrizetének meghosszabbítását tárgyalta a bíróság, a férfi elszólta magát. Az iránt érdeklődött a bírónőnél, hogy mennyi ideig maradhat Magyarországon, mert Franciaországban keresik.

A magyar hatóságok ekkor újra kapcsolatba léptek Franciaország budapesti nagykövetségével. Augusztus 29-re kiderült, hogy a férfi Julien Moog, akit terrortámadás kísérletének gyanújával keresnek.

Philippe Dassonville, a francia nagykövetség rendőrattaséja szerint Moogot egy májusi robbanással kapcsolatban keresték, amiben egy fiatal nő életét vesztette. Elmondása szerint a nő és társai bombát gyártottak, amivel feltehetően merényletet akartak elkövetni Franciaországban.

Dassonville szerint az ügyben most a francia titkosszolgálat dolgozik, ki akarják deríteni, hogy Moog milyen kapcsolatban állt az áldozattal. Az bizonyos, hogy ismerte a nőt.