Ózd polgármestere bocsánatot kért, mert hazudott

2009.11.04. 15:46 Módosítva: 2009.11.04. 16:09
Egy nappal azután, hogy megvonták tőle a bizalmat, Benedek Mihály beismerte, hogy nincs érettségije. Minden további kérdésre gyógykezelése után válaszol.
Benedek Mihály
Benedek Mihály

Nincs érettségije Benedek Mihálynak, Ózd MSZP-s polgármesterének, akitől kedden vonta meg a bizalmat a párt helyi szervezete; a politikus gyógykezelése után kíván reagálni a személyét ért felvetésekre, olvasható a közleményében.

Nem tagadom, nincs érettségim, hibáztam, mikor azt állítottam, hogy van. Bocsánatot kérek mindazoktól, akiket megtévesztettem, tettemre nincs magyarázat. A személyemmel és vitatott döntéseimmel kapcsolatos minden felvetésre akkor fogok válaszolni, ha gyógykezelésem véget ér - írta Benedek Mihály.

Az MSZP ózdi szervezete kedden közölte: megvonják a bizalmat a polgármestertől. Döntésüket azzal indokolták, hogy elfogyott a település első emberének személyes politikai és erkölcsi hitele.

A dokumentumban kitértek arra is, hogy a polgármester "bizonytalan kimenetelű" fegyelmi eljárást indított a jegyző ellen. A munkaügyi bíróság a több száz oldalas fegyelmi anyagot alaki okok miatt érdemben nem vizsgálta.

Ezután a polgármester a jegyzővel személyesen, egyeztetés nélkül állapodott meg, amelynek alapján a korábban fegyelmi alatt álló jegyzőnek jutalom címén 20 millió forintot (járulékokkal együtt 26,4 millió forintot) fizettetett ki. Az összeg nagyságáról nem tájékoztatta a balközép képviselőcsoportot.

Emellett Benedek Mihály iskolai végzettségével kapcsolatban több tényező arra utalt, hogy nem rendelkezik érettségi bizonyítvánnyal. A vizsgálatok megállapították, hogy az általa megjelölt szám alatt az érintett középfokú intézmény érettségi bizonyítványt nem adott ki.

"Ennek ellenére Benedek Mihály polgármester személyi anyagában a 2002-ben feltüntetett érettségi számot felelőssége tudatában aláírásával igazolta. Ez a magatartás a polgármester úr szavahihetőségét kérdőjelezi meg, véleményünk szerint maradék erkölcsi tőkéjét is elfogyasztotta" - írták a tájékoztatóban.