A politoxikomán fiatalokat is vizsgálta az unió

2009.11.05. 15:14 Módosítva: 2009.11.05. 15:28
Stabilizálódott, sőt némileg csökkent a kábítószer-fogyasztás az Európai Unióban, így Magyarországon is - ez derül ki az unió elemzéséből. A kutatás a 2007-es évről szól, de csak most mutatták be itthon és Brüsszelben is.

Portörő Péter, a Nemzeti Kábítószerügyi Koordinációs Igazgatóság vezetője elmondta, hogy Magyarország a kábítószerek használatát rangsoroló lista utolsó harmadában van. Ez alól kivételt jelentenek a szintetikus drogok, mint például az extasy vagy az amfetamin, e szempontóból már a középmezőnyben foglalunk helyet. Az elmúlt éveket tekintve az figyelhető meg, hogy nem nőtt, hanem inkább stabilizálódott a drogfogyasztás itthon ugyanúgy, mint az Európai Unióban.

Nem terjed az extasy

Magyarországon a leggyakrabban használt szer a kannabisz, mondta Varga Orsolya, a Nemzeti Drog Fókuszpont helyettes vezetője. A fiatalok körében azonban csökkent a kipróbálás aránya. Az extasyt Európa-szerte tízmillióan próbálták már ki, de itthon ez a drog sem terjed jelentősen. A másik hasonló szintetikus kábítószer, a metamfetamin pedig szinte nem is jellemző Magyarországon, ám Varga Orsolya szerint lehet számítani arra, hogy esetleg elterjed. A keményebb drogokat tekintve a kokain- és heroinfogyasztás itthon továbbra is alacsony.

Több szer egyszerre

Az uniós kutatás kiemelten kezelte a politoxikomán szerhasználatot, azaz azt az esetet, amikor egy-egy ember egyszerre többféle szert is kipróbál. A vizsgálat szerint a 8-10. évfolyamos diákok gyakran egyidejűleg használnak tiltott és legális szereket, utóbbira példa az alkohol vagy épp a cigaretta.

Varga Orsolya kiemelte, hogy fontos, hogy az országok minél gyorsabban tudjanak reagálni a piacon megjelenő új összetevőkre, új szerekre. Itt említette azokat a legális, például növényeket tartalmazó elegyeket, amelyekbe mégis kevernek valamilyen tiltott szert. Az unióban már működik erre egy előrejelző rendszer, amely az elmúlt évben tizenhárom anyagot tett fel tiltó listára. Ezek között volt az itthon is ismert spice.

A parlament előtt a drogstratégia

Portörő Péter beszámolt arról is, hogy Magyarország új drogstratégiai programja már a parlament előtt van. Ez három pillérre épít: a megelőzésre, a kezelésre és a kínálat csökkentésére. Példaként említette, hogy szeretnék elérni, hogy az iskolákban minden évfolyamon legyen prevenciós tevékenység vagy például közúti ellenőrzésnél a drogtesztet is végezzék el a rendőrök. A stratégia elfogadása után készítenek majd a szakemberek egy akciótervet, ami a már kitűzött célok konkrét megvalósításáról szól.