Ítélet várható a mindszenti beteghalál ügyében

2009.11.05. 14:23 Módosítva: 2009.11.05. 14:28
A perbeszédek után várhatóan ítéletet hirdet az első fokon eljáró Szegedi Városi Bíróság pénteken abban a perben, amelyben foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetéssel vádolják a hódmezővásárhelyi kórház egyik orvosát egy mindszenti férfi halálával kapcsolatban.

Az országos visszhangot kiváltó eset 2007. április 6-án történt és szinte azonnal a politikai viták középpontjába került, miután néhány nappal korábban lépett életbe a kórházak új ellátási rendje.

A 67 éves mindszenti férfi háziorvosi beutalóval jelentkezett a szentesi kórház sürgősségi belgyógyászati ambulanciáján fokozódó fulladásos panasszal. A beteg itt a felajánlott kórházi kezelést saját felelősségére elutasította és távozott az intézményből. Délután a férfi háziorvosa riasztotta a mentőket, akik ekkor a hódmezővásárhelyi kórház belgyógyászati osztályára vitték a beteget.

Itt a férfit ügyeletes orvosként a későbbi vádlott fogadta. A vád szerint az orvos a megfelelő vizsgálatok elvégzése nélkül küldte tovább a szentesi kórházba a beteget, arra hivatkozva, hogy az területileg nem a vásárhelyi kórházhoz tartozik. Az orvos nélküli mentőben azonban a férfi keringése összeomlott és a beteg életét nem tudták megmenteni.

A tavaly novemberben indult perben a bíróság több orvosszakértőt is meghallgatott. Egyikük szerint a beteg állapota a szentesi vizsgálat és a hódmezővásárhelyi kórházba érkezés között jelentősen romlott, ezért a férfi sürgősségi ellátást igényelt volna. Egy másik szakértői vélemény szerint a férfi halálát heveny szívritmuszavar okozta és a vádlott a beteg állapotának rosszabbodását nem láthatta előre.  • Hírek
  • Árfolyam