Olivér
4 °C
8 °C

Jogerősen is fogyatékos két roma fiatal

2009.11.05. 16:06 Módosítva: 2009-11-05 18:32:37
A debreceni ítélőtábla elutasította két, fogyatékosnak ítélt roma fiatal keresetét, ezzel megváltoztatta az ügyben első fokon eljáró Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság döntését.

A két fiatal - az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány jogi képviselőinek támogatásával - azért perelte be iskoláját, annak fenntartóját és egy szakértői bizottságot, mert korábban fogyatékosnak, "sajátos nevelési igényűnek" minősítették őket. Álláspontjuk szerint ezzel sérült az egyenlő bánásmódhoz, az esélyegyenlőséghez és az oktatás megválasztásához fűződő joguk.

Miután az elsőfokú eljárásban egy szakértő szerint a gyerekek vizsgálatai normál értékeket mutattak, a megyei bíróság ítéletében mindhárom alperest 1-1 millió forint kártérítésre kötelezte.

Az ítélet ellen az iskola és a megyei önkormányzat fellebbezett, az utóbbi pedagógiai szakértői intézete azonban - éppen az intézménnyel kapcsolatos átszervezések miatt - ezt késve tette meg, ezért esetében az elmarasztaló döntés jogerőre emelkedett. Így a két felperes fiút az intézet részéről megilleti 1-1 millió forint kártérítés.

Sajátos nevelési igényű gyerekek

A Debreceni Ítélőtábla ugyanakkor csütörtökön, jogerős ítéletében kimondta, hogy a fiatalokat nem érte kár, és "a mai napig is sajátos nevelési igényű gyerekek", ezért hatályon kívül helyezte a korábbi, az iskolát és az önkormányzatot elmarasztaló ítéletet.

Az ítélet ismertetése után Mohácsi Erzsébet, az alapítvány elnöke elmondta: országosan tizenkét gyerek esetében indult kártérítési eljárás szerintük indokolatlan fogyatékossá minősítés miatt.

Mint mondta, szeretnének véget vetni annak a több évtizedes folyamatnak, hogy roma gyerekeket indokolatlanul fogyatékosoknak minősítenek. A debrecenin kívül eddig Kecskeméten született jogerős elutasító ítélet.

Mohácsi Erzsébet kitért arra: alapítványuk még az idén közérdekű igényérvényesítési pereket indít az indokolatlan fogyatékossá minősítések megakadályozására három megyében.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?