Újra vizsgálják a három halálos áldozatot követelő miskolci paneltüzet

2009.11.05. 08:31
A tűzoltóság hivatalos jelentése szerint ismeretlen okból gyulladt ki az avasi Középszer 20. A lakók nem fogadják el a jelentést. A tűzoltók szerint dohányzás vagy nyílt láng okozhatta a tüzet, de ez csak feltételezés, amit határozatba nem foglalhatnak.

Nem fogadták el a hivatalos tűzvizsgálói jelentést az augusztus 15-én kigyulladt avasi Középszer 20. lépcsőház lakói. A tűzben hárman életüket vesztették. A tűzoltóság hivatalos határozatában nem határozták meg a tűz okát, azt írták, az ismeretlen. Az Észak-Magyarország című regionális napilap szerint 24, a házban lakó család írta a fellebbező levelet a határozat ellen.

Másodfokon is kivizsgálják a tüzet, felelte a városi tűzoltóság a lap kérdésére, hogy mi következik a fellebbezés után. Bódi Zoltán tűzoltó alezredes szerint a tűz keletkezéséről nincsenek bizonyítható információik, ilyenkor pedig a határozatnak minősülő tüzvizsgálói jelentésben a formai kötelmek miatt a tűz oka ismeretlen bejegyzést kell tenni.

A tűzoltók szerint amúgy dohányzás vagy nyílt láng használata okozhatta a tüzet, de ez csupán feltételezés, hivatalos határozatban pedig feltételezéseket nem fogalmazhatnak meg. A lakás vizsgálata során semmi olyat nem találtak, ami szerint a lakásban "a normális lakáshasználattól eltérő anyag" lett volna. "Az átlagosnál több volt a lakásban a papír, a textília és a lambériaburkolat" - mondta.

A tűzoltóság feltételezésein alapuló másodfokú eljárást a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság folytathatja le.