Lincshangulat volt a nagykátai rendőrkapitányság előtt

2009.11.05. 12:03 Módosítva: 2009.11.05. 14:03
Erősítést kellett kérni a nagykátai rendőrkapitányságnak szeptember 23-án, amikor egy több mint húszfős csoport fenyegette a rendőröket, és ütögette a kapitányság ajtaját. A család és a hozzátartozók azért gyűltek a kapitányság elé, mert egy rokonukat előállították. A Pestvidéki Nyomozó Ügyészség csoportosan elkövetett, hatóság eljárásának akadályozása miatt indított eljárást.

Nehéz hiteles információt szerezni arról az esetről, amely szeptember 23-án történt Nagykátán. Miután a sajtó nem nagyon foglalkozott az esettel, főként pletykák és rémhírek terjedtek.

Az ügy abból a szempontból érdekes, hogy a Pest megyei kisvárosban egy nagyobb csoport szállt szembe a rendőrséggel, és ebben az esetben a helyi rendőrök ereje kevésnek bizonyult. A hivatalos közlésekben is szereplő "népes rokonság" kifejezést sokan úgy értelmezték, hogy helyi romák és a rendőrség konfliktusáról volt szó. Mi történt?

Szeptember 23-án Nagykátán a rendőrök igazoltattak két embert az utcán. Nem megerősített hírek szerint az egyik rendőr megverte az egyik embert. A másik verzió szerint az illető ellenszegült a rendőri intézkedésnek, ezért előállították.

Az előállított ember rokonai ezután a nagykátai rendőrkapitányság épülete elé vonultak. A pletykák szerint legalább százan voltak, a Pest megyei rendőrfőkapitányság szóvivője 15-20 emberről beszélt az Indexnek, a Pest Megyei Főügyészség szóvivője ennél többről.

Egy beszámoló szerint a csoport szabályosan megtámadta a rendőrkapitányság épületét, lincshangulat uralkodott, és a rokonok azzal fenyegetőztek, hogy megölik az intézkedő járőrt. A kapitányság elé összegyűlt emberek fenyegették a rendőröket, ütögették a kapitányság ajtaját, de tetlegesség nem történt, mondta az Indexnek Csecserics István, a Pest Megyei Főügyészség szóvivője.

Miután a rendőrkapitányság épületében csak néhány rendőr tartózkodott, erősítést kellett kérni. Miután a nagyobb rendőri erő megérkezett, a kapitányság elé gyűlt emberek eltávoztak, mondta a főügyészségi szóvivő.

Nem megerősített hírek szerint a helyzet annyira feszült volt, hogy a közelben lakó Zajacz Ágnes rendőrkapitány és Veres Ferenc bűnügyi vezető nem mert bemenni a kapitányságra. Ők kértek erősítést a készenléti rendőrségtől és a megyei főkapitányságtól. Felhívtuk Zajacz Ágnes nagykátai rendőrkapitányt, de ő nem kívánt nyilatkozni. Mint mondta: az ügyben nyomozás folyik.

Hivatalos személy elleni erőszak nem történt, mondta kérdésünkre Csecserics István. Az ügyben a Pestvidéki Nyomozó Ügyészség csoportosan elkövetett hatóság eljárásának akadályozása bűntette miatt indított eljárást. Gyanúsított még nincs.