Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lincshangulat volt a nagykátai rendőrkapitányság előtt

2009.11.05. 12:03 Módosítva: 2009-11-05 14:03:07
Erősítést kellett kérni a nagykátai rendőrkapitányságnak szeptember 23-án, amikor egy több mint húszfős csoport fenyegette a rendőröket, és ütögette a kapitányság ajtaját. A család és a hozzátartozók azért gyűltek a kapitányság elé, mert egy rokonukat előállították. A Pestvidéki Nyomozó Ügyészség csoportosan elkövetett, hatóság eljárásának akadályozása miatt indított eljárást.

Nehéz hiteles információt szerezni arról az esetről, amely szeptember 23-án történt Nagykátán. Miután a sajtó nem nagyon foglalkozott az esettel, főként pletykák és rémhírek terjedtek.

Az ügy abból a szempontból érdekes, hogy a Pest megyei kisvárosban egy nagyobb csoport szállt szembe a rendőrséggel, és ebben az esetben a helyi rendőrök ereje kevésnek bizonyult. A hivatalos közlésekben is szereplő "népes rokonság" kifejezést sokan úgy értelmezték, hogy helyi romák és a rendőrség konfliktusáról volt szó. Mi történt?

Szeptember 23-án Nagykátán a rendőrök igazoltattak két embert az utcán. Nem megerősített hírek szerint az egyik rendőr megverte az egyik embert. A másik verzió szerint az illető ellenszegült a rendőri intézkedésnek, ezért előállították.

Az előállított ember rokonai ezután a nagykátai rendőrkapitányság épülete elé vonultak. A pletykák szerint legalább százan voltak, a Pest megyei rendőrfőkapitányság szóvivője 15-20 emberről beszélt az Indexnek, a Pest Megyei Főügyészség szóvivője ennél többről.

Egy beszámoló szerint a csoport szabályosan megtámadta a rendőrkapitányság épületét, lincshangulat uralkodott, és a rokonok azzal fenyegetőztek, hogy megölik az intézkedő járőrt. A kapitányság elé összegyűlt emberek fenyegették a rendőröket, ütögették a kapitányság ajtaját, de tetlegesség nem történt, mondta az Indexnek Csecserics István, a Pest Megyei Főügyészség szóvivője.

Miután a rendőrkapitányság épületében csak néhány rendőr tartózkodott, erősítést kellett kérni. Miután a nagyobb rendőri erő megérkezett, a kapitányság elé gyűlt emberek eltávoztak, mondta a főügyészségi szóvivő.

Nem megerősített hírek szerint a helyzet annyira feszült volt, hogy a közelben lakó Zajacz Ágnes rendőrkapitány és Veres Ferenc bűnügyi vezető nem mert bemenni a kapitányságra. Ők kértek erősítést a készenléti rendőrségtől és a megyei főkapitányságtól. Felhívtuk Zajacz Ágnes nagykátai rendőrkapitányt, de ő nem kívánt nyilatkozni. Mint mondta: az ügyben nyomozás folyik.

Hivatalos személy elleni erőszak nem történt, mondta kérdésünkre Csecserics István. Az ügyben a Pestvidéki Nyomozó Ügyészség csoportosan elkövetett hatóság eljárásának akadályozása bűntette miatt indított eljárást. Gyanúsított még nincs.