Szilvia
5 °C
16 °C

Volt dolgozói beperelték a Pécsi Vízművet

2009.11.05. 15:46 Módosítva: 2009-11-05 17:08:15
A munkaügyi bírósághoz fordultak 322-en, annak ellenére, hogy a Pécsi Vízmű jelezte fizetési szándékát.

Pert indítottak pécsi vízmű dolgozók korábbi munkáltatójuk, a francia érdekeltségű Pécsi Vízmű Zrt. ellen, hogy így követeljék elmaradt szeptemberi bérük kifizetését.

Szabó Iván, a pécsi önkormányzatot és a munkavállalókat képviselő ügyvéd elmondta: az új szolgáltatóhoz, a Tettye Forrásház Zrt.-hez átkerült dolgozók közül 322-en fordultak a baranyai munkaügyi bírósághoz.

Utalt rá, hogy a Tettye Forrásház Zrt. a tulajdonos pécsi önkormányzat támogatásának köszönhetően néhány nappal a fizetési határidő után adott bért a dolgozóknak, akik a pénzt kötelezettségátvállalás címen vették fel. Kikötötte, ha a Pécsi Vízmű pótolja elmaradását, az összeget októberi bérként írják jóvá.

Később a Suez Environnement helyt állt leányvállalata, a Pécsi Vízmű Zrt. helyett és lehetővé tette a dolgozóknak elmaradt fizetésük felvételét. Szabó Iván tudomása szerint ugyanakkor csak negyvenen éltek ezzel a lehetőséggel, a többiek továbbra is a Pécsi Vízműtől akarják megkapni járandóságukat.

Az ügy előzménye, hogy miután az önkormányzat és az általa létrehozott új szolgáltató, a Tettye Forrásház Zrt. október 5-én ellenőrzése alá vonta a helyi vízmű épületét, hitelezők zárolták a korábbi szolgáltató Pécsi Vízmű Zrt. számláit, a vállalat nem tudta kifizetni dolgozói szeptemberi bérét.

Az MTI úgy tudja, mivel a Pécsi Vízmű korábban jelezte az adóhivatalnak fizetési szándékát, de számlái zárolása miatt sem a béreket, sem a járulékokat nem tudta átutalni, az APEH hivatalból végrehajtást indított a társaság ellen. A Pécsi Vízmű közben hivatalos levélben jelezte, hogy a történtek miatt akadályoztatva van. Azt a választ kapta, hogy ez esetben az akadályok elhárultát követő tizenöt napon belül kell teljesítenie.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?