Antal, Antónia
3 °C
9 °C

A Legfelsőbb Bírósághoz fordulnak a fogyatékosnak ítélt roma gyerekek ügyében

2009.11.06. 17:55
Felülvizsgálati kérelmet terjeszt be a Legfelsőbb Bírósághoz az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány a Debreceni Ítélőtábla csütörtökön kihirdetett, két, fogyatékosnak minősített roma fiatal keresetét elutasító ítélete ellen. Ha kell, Strasbourgig is elmennek, szerintük a felülvizsgálati bizottságok nem a gyerekeket, hanem saját, korábbi szakvéleményüket vizsgálták.

A két fiatal - az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) jogi képviselőinek támogatásával - azért perelte be iskoláját, annak fenntartóját és egy szakértői bizottságot, mert korábban fogyatékosnak, "sajátos nevelési igényűnek" minősítették őket. Álláspontjuk szerint ezzel sérült az egyenlő bánásmódhoz, az esélyegyenlőséghez és az oktatás megválasztásához fűződő joguk.

A Debreceni Ítélőtábla jogerős ítéletében kimondta, hogy a fiatalokat nem érte kár, s "a mai napig is sajátos nevelési igényű gyerekek", ezért hatályon kívül helyezte a korábbi, az iskolát és az önkormányzatot elmarasztaló és 1-1 millió forint kártérítésre kötelező ítéletét. Ugyanakkor a fellebbezést későn beadó önkormányzati pedagógiai szolgálat - az elsőfokú bírósági ítélet jogerőre emelkedésével - köteles kifizetni az 1-1 millió forintos kártérítést a két fiatalnak.

A CFCF közleménye utal arra: a táblabíróság döntése nem minősítette felelősnek sem az iskolát, sem pedig a fenntartó önkormányzatot, kiemelte azonban azt, hogy szükséges a fogyatékossá minősítés és a felülvizsgálat rendszerének átalakítása. "Az ítélőtábla álláspontja szerint az iskola azért nem felelős, mert a gyermekek képességeit 2000 és 2006 között többször is felülvizsgálták" - idézi a CFCF az ítéletet.

Az alapítvány szerint azonban "ezek a felülvizsgálatok a valóságban nem történtek meg: a szakértői bizottság nem a gyerekeket, csak a korábban saját maga által kiállított szakvéleményt vizsgálta". A CFCF ezért hamarosan felülvizsgálati kérelemmel fordul a Legfelsőbb Bírósághoz, és ha szükséges, a strasbourgi Emberi Jogi Bíróság elé viszi az ügyet.

"Többek között ezen kártérítési per tapasztalataira építve indít további eljárásokat a CFCF még ez évben, több szakértői bizottsággal, a fenntartó önkormányzatokkal, valamint a diagnosztikai eszközök frissítését és a mérési rendszer átalakítását elmulasztó Oktatási Minisztériummal, és a közoktatási törvény szerint személyesen felelős Hiller István oktatási és kulturális miniszterrel szemben is. Ezekben a közérdekű igényérvényesítési perekben a CFCF szükségesnek látja külföldi szakértők bevonását - olvasható a közleményben.

Mohácsi Erzsébet, az alapítvány elnöke korábban az MTI-nek elmondta: országosan 12 gyerek esetében indult kártérítési eljárás szerintük indokolatlan fogyatékossá minősítés miatt. Szeretnének véget vetni annak a több évtizedes folyamatnak, hogy roma gyerekeket indokolatlanul fogyatékosoknak minősítenek. A debrecenin kívül eddig Kecskeméten született jogerős elutasító ítélet - tette hozzá.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!