Áder utódját keresik Csornán

2009.11.06. 16:04
Áder János az EP-mandátuma mellett nem töltheti be a parlamentit is, a képviselői helyről időközi választáson döntenek Győr-Moson-Sopron megye 5-ös választókerületében. A fideszes fellegvárban a legnagyobb kérdés az, hogy meglesz-e az érvényességhez szükséges részvételi arány, vagy Tolleréhez hasonlóan üres marad a mandátum.

Vasárnap időközi választást tartanak Csornán, Győr-Moson-Sopron megye 5-ös választókerületében, miután a fideszes Áder János június 7-én mandátumot szerzett az Európai Parlamentbe. Mivel a két megbízatás nem fér össze egymással, lemondott a 2006-ban egyéniben szerzett országgyűlési képviselői mandátumáról.

A vasárnapi szavazásra Csornán öt jelöltet vettek nyilvántartásba: Gyopáros Alpár alpolgármestert, aki a Fidesz-KDNP színeiben indul, a szocialista Balogh Csabát, a csornai MSZP elnökségi tagját, a jobbikos Takács Krisztiánt, a MIÉP-es Molnár Tivadart, illetve Demjén Mihálynét, a Seres Mária-féle Civil Mozgalom pártjának jelöltjét.

Az első forduló érvényességéhez 50 százalékos részvételi arány szükséges, amennyiben második fordulót kell tartani, amit november 22-re tűztek ki, ott a szavazásra jogosultak legalább 25 százalékának meg kell jelennie. Ha a választók érdektelensége miatt érvénytelen lesz a szavazás, Áder János országgyűlési mandátuma Toller Lászlóéhoz hasonlóan betöltetlen marad.

Üres maradhat a mandátum

Pécsen október közepén járultak urnákhoz idén negyedszer, hogy az időközi parlamenti választáson szavazzanak, miután három forduló érvénytelen volt az alacsony részvételi arány miatt. A negyedik próbálkozás még a korábbiaknál is sikertelenebb volt, 11 százalékos részvétel született.

A választási törvény értelmében ilyen esetben új időközi választást írnak ki legalább 72 nappal, de maximum négy hónappal az utolsó érvénytelen forduló után. A törvény ugyanakkor rendelkezik arról is, hogy általános választások évében nem lehet időközi választást tartani, idén két új forduló megtartására pedig már nincs idő. Így ha a novemberi két fordulóban nem dől el Áder János mandátumának sorsa, a képviselői hely a ciklus utolsó néhány hónapjában betöltetlen marad.

Gyopáros Alpár, a Fidesz jelöltje nem aggódik, szerinte nem lesz gond a részvételi aránnyal. A kampányban egyébként végigjárta a választókörzet mind az 50 települését. Azt mondta, az időközi választás tétje, hogy a körzetnek legyen képviselete a parlamentben. Megjegyezte azt is, hogy most kicsiben megvalósul az, ami a tavaszi parlamenti választásokon várható.

Kiszámítható sorrend

Ellenfeleiről azt mondta, hogy a szocialisták láthatatlanok a kampányban, így van rá esély, hogy a minimális különbség, amivel az MSZP beelőzte a Jobbikot az EP-választáson, eltűnhet, és a Jobbik végezhet a második helyen.

Csorna és környéke stabil fideszes fellegvár, a 2006-os parlamenti választásokon Áder János 56,4 százalékos eredménnyel nyerte meg a körzetet, míg az MSZP-s Papp József 30,6 százalékkal végzett a második helyen. 2002-ben is hasonló volt a felállás, Áder 59,5 százalékot, Papp 30,2 százalékot szerzett.

A szocialistáknak tehát az jönne jól, mivel győzelemre kevés az esélyük, ha mindkét forduló érvénytelen lenne, és ezzel még egy fideszes mandátum betöltetlen maradna a parlamentben, bár a költségvetés november 30-án esedékes zárószavazásának kimenetele várhatóan nem egy szavazaton fog múlni.

Balogh Csaba szocialista jelöltet is próbáltuk elérni, de nem jártunk sikerrel.