Árpád
-2 °C
4 °C

MDF-es lett a volt SZDSZ-es kecskeméti polgármester

2009.11.06. 18:21 Módosítva: 2009-11-06 19:27:18
Szécsi Gábor egykori kecskeméti polgármester kilép az SZDSZ-ből és az MDF országgyűlési képviselőjelöltjeként indul a választásokon. Retkes Attila az SZDSZ elnöke azt mondta: úgy nem lehet összefogni az MDF-fel, ha az levadássza a neki tetsző SZDSZ-es politikusokat.

A szabad demokraták elnöke meglepetéssel olvasta az MDF kecskeméti képviselőjelöltjének nyilatkozatát, miszerint kilépését már bejelentette, és a jövő héten le is zárulhat a procedúra. Szécsi Gábor arra is kitért, hogy ha megkapja a bizalmat, akkor lehetséges, hogy belép az MDF-be. A képviselőjelölt ehhez hozzátette, az SZDSZ-nél elfogadták, tudomásul vették kilépését.

Szécsi a Fidesz tagja is volt

Szécsi Gábor tagja az SZDSZ országos tanácsának, a párt Bács-Kiskun megyei választmányának, valamint a kecskeméti önkormányzat SZDSZ-es frakciójának is. 1998 és 2006 között volt Kecskemét polgármestere, korábban a Fidesz tagja is volt, 2004-ben lépett ki a pártból, az SZDSZ-be pedig 2006-ban lépett be. A 2006-os önkormányzati választásokon az MSZP-SZDSZ színeiben indult.

Retkes Attila válaszul azt mondta, hogy az elmúlt napokban nem erről egyeztetett Szécsi Gáborral illetve hogy a kilépést írásban kell bejelenteni. "Mivel ez nem történt meg, ezért a pártból nem lépett ki, ezért nincs is mit tudomásul venni" - mondta.

Retkes Attila kitért arra is, hogy ha Szécsi Gábor átlép egy másik pártba, akkor azt fogják javasolni az SZDSZ Bács-Kiskun megyei választmányának, hogy a választókerületben állítsanak önálló szabad demokrata jelöltet.

Dávid Ibolya pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján mutatta be Szécsi Gábort, mint az MDF országgyűlési képviselőjelöltjét. Az MDF elnöke arról beszélt, hogy pártja meghirdeti a "nyitás politikáját", tárt karokkal vár minden magyar demokratát, aki egyetért a párt őszinte és szakszerű konzervatív politikájával, aki tiszta közéletet szeretne a kétpárti háttéralkuk helyett.

Erre Retkes Attila úgy reagált, hogy az SZDSZ akkor is támogatni fogja Szécsi Gábort, ha MDF-es képviselőjelöltként indul el Kecskeméten a jövő évi országgyűlési választásokon. Az SZDSZ elnöke hozzátette, hogy az elmúlt hetekben napi szintű egyeztetéseket folytatott Szécsi Gáborral, akit kiváló, felkészült politikusnak tart. Egyúttal azt kérte a jelölttől, hogy ha elindul az MDF színeiben és le is mond a szabad demokratáknál viselt párttisztségeiről, az SZDSZ tagságát ne szüntesse meg.

Retkes Attila akkor elmondta azt is, hogy "én magam is kívánatosnak tartom a liberális-konzervatív összefogást". Megjegyezte, hogy mindennek viszont annak a célnak a jegyében kell sorra kerülnie, hogy "a három európai politikai irányzat, a szociáldemokrácia, a konzervativizmus, és a liberalizmus letéteményesei, az MSZP, az MDF és az SZDSZ" képesek legyenek felülemelkedni a saját taktikai érdekeinek és képesek legyenek egy olyan együttműködést kialakítani, amelynek elsődleges célja a harmadik köztársaság vívmányainak megőrzése.

Szécsi Gábor ezt követően viszont azt mondta az MTI-nek, hogy ki fog lépni az SZDSZ-ből. Kijelentette, hogy ezt a szándékát Retkes Attilával már közölte és a pártnál elfogadták és tudomásul vették kilépését.

Retkes Attila erre úgy reagált, továbbra is fontosnak tartja, hogy összefoghassanak azok a demokratikus erők, amelyek megakadályozhatják a Fidesz kétharmados győzelmét, "de ennek nem az a módja, hogy a Magyar Demokrata Fórum levadássza a neki tetsző SZDSZ-es politikusokat". Közölte, hogy miután Magyar Levente, volt jászberényi polgármester és Szécsi Gábor esetében is erre utaló jeleket látnak, ezért tárgyalást kezdeményez az MDF-fel, hogy ezt a gyakorlatot szüntessék meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?