Ödön
1 °C
11 °C

Pénzbüntetést kapott a hanyag orvos

2009.11.06. 11:14 Módosítva: 2009-11-06 11:21:48
Kétszázezer forintra büntette az első fokon eljáró Szegedi Városi Bíróság azt a doktornőt, aki elküldött egy fulladásos panaszokkal érkező beteget, arra hivatkozva, hogy területileg nem az ő kórháza az illetékes.

Az országos visszhangot kiváltó eset 2007. áprilisában történt és szinte azonnal a politikai viták középpontjába került, miután néhány nappal korábban lépett életbe a kórházak új ellátási rendje.

A bíróság pénteki ítéletében a doktornőre összesen 200 ezer forint - kétszáz napi, ezer forintos napi tételű - pénzbüntetést szabott ki, valamint kötelezte az eljárás során felmerült 423 ezer forintos bűnügyi költség megfizetésére. Az ítélet indoklása szerint az orvos nem volt kellően körültekintő a fulladásos panaszokkal 2007. április 6-án kórházba érkező beteg ellátásakor. Nem végeztette el a páciensnél teljes körűen azokat a fizikai vizsgálatokat, amelyek segítségével pontos képet alkothatott volna a férfi pillanatnyi állapotáról, s arról, szállítható-e. A bíróság két szakértői vélemény alapján megállapította, a beteg súlyos szükség állapotában volt, de röviddel később bekövetkezett halálában azonban nem játszott szerepet a vizsgálat elmaradása. A bíró hozzátette: az orvos döntésében közrejátszott, hogy jól ismerte, többször is kezelte a pácienst, ismerte önpusztító életmódját.

A 67 éves mindszenti férfi háziorvosi beutalóval jelentkezett a szentesi kórház sürgősségi belgyógyászati ambulanciáján fokozódó fulladásos panasszal. A beteg itt a felajánlott kórházi kezelést saját felelősségére elutasította és távozott az intézményből. Délután a férfi háziorvosa riasztotta a mentőket, akik ekkor a hódmezővásárhelyi kórház belgyógyászati osztályára vitték a beteget.

Itt a férfit ügyeletes orvosként a későbbi vádlott fogadta. A vád szerint az orvos a megfelelő vizsgálatok elvégzése nélkül küldte tovább a szentesi kórházba a beteget, arra hivatkozva, hogy az területileg nem a vásárhelyi kórházhoz tartozik. Az orvos nélküli mentőben azonban a férfi keringése összeomlott és a beteg életét nem tudták megmenteni.

A tavaly novemberben indult perben a bíróság több orvosszakértőt is meghallgatott. Egyikük szerint a beteg állapota a szentesi vizsgálat és a hódmezővásárhelyi kórházba érkezés között jelentősen romlott, ezért a férfi sürgősségi ellátást igényelt volna. Egy másik szakértői vélemény szerint a férfi halálát heveny szívritmuszavar okozta és a vádlott a beteg állapotának rosszabbodását nem láthatta előre.

Az ügyész tudomásul vette a bíróság döntését, a vádlott és védője felmentésért fellebbezett, így az ítélet nem jogerős.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?