Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Rogán ellen indul majd Dávid Ibolya

2009.11.06. 17:56
Összeomlott pártelnök MDF-es hátországa Tamásiban, ezért a fővárosban próbál majd támogatókat szerezni. Dávid Ibolya Bokros Lajossal az oldalán az SZDSZ régi szavazóbázisát célozta meg a V. kerületben.

Az MDF választmányi elnöksége október 17-én megszüntette a párt tamási alapszervezetét. A csoport már hónapok óta nem működött, a helyiek ugyanis nem értettek egyet Bokros Lajosnak, a Horn-kormány egykori pénzügyminiszterének „adoptálásával”, ezért már az EU-választáson sem kampányoltak a párt mellett.

A Magyar Hírlap szerint a megszüntetésnél azonban a pártvezetés hibát követett el, mert nem ügyelt a dátumokra. A lap szerint az oszlatás miatt maga a pártelnök, Dávid Ibolya is elvesztette a párttagságát, mert nem lépett át időben egy másik alapszervezetbe. A lapnak nyilatkozó tamásaik azt állították, hogy az alapszervezethez a megszüntetés előtt nem érkezett olyan levél, amelyben Dávid Ibolya jelezte volna, hogy Sióagárdon folytatja tevékenységét.

Az MDF választmányi elnöke viszont cáfolt a lap állítását. Makay Zsolt szerint Dávid Ibolya az alapszabályában rögzített lehetőségével élve átlépett egy másik szervezethez, melynek 2009. október 15-től regisztrált tagja. A választmány két nappal később oszlatta fel a párt tamási szervezetét a tagok tudomásával és egyetértésével.

A tamási szervezet felbomlása azonban egyértelmű jel lehetett Dávid Ibolyának, aki ezért szakít is saját hagyományával, és nem egykori lakhelyén indul az országgyűlési választáson. Dávid Ibolya már a 2006-os választáson is komoly kudarcot szenvedett kerületében, 13 százalék alatt teljesített, amikor a fideszes jelölt 45-öt kapott.

A párt két megmaradt, komolyabb ismertséggel rendelkező vezetője, Dávid és Herényi Károly ezért inkább a fővárosban indulnak, ahol az EU-s képviselőválasztás előtt kijelölt irány nagyobb népszerűségnek örvendhet, mint vidéken, a régi MDF-es körökben. Dávid Ibolya az V. kerületet nézte ki magának, ahol az SZDSZ korábbi támogatói bázisán jobb eredményt érhet el az egyéni képviselő választáson.

Az V. kerületi alapszervezet sem működik igazán, a belvárosi fórumosok közösségét az Almássy Kornél és a pártvezetés között kirobbant konfliktus zilálta szét.

A belvárosi képviselői mandátumért nagy csata várható, Dávidnak Rogán Antal fideszes polgármesterrel, Steiner Pál korábbi MSZP-s polgármesterrel, és a kerületben elterjedt hírek szerint Demszky Gábor főpolgármesterrel kell majd megküzdenie.