Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Rogán ellen indul majd Dávid Ibolya

2009.11.06. 17:56
Összeomlott pártelnök MDF-es hátországa Tamásiban, ezért a fővárosban próbál majd támogatókat szerezni. Dávid Ibolya Bokros Lajossal az oldalán az SZDSZ régi szavazóbázisát célozta meg a V. kerületben.

Az MDF választmányi elnöksége október 17-én megszüntette a párt tamási alapszervezetét. A csoport már hónapok óta nem működött, a helyiek ugyanis nem értettek egyet Bokros Lajosnak, a Horn-kormány egykori pénzügyminiszterének „adoptálásával”, ezért már az EU-választáson sem kampányoltak a párt mellett.

A Magyar Hírlap szerint a megszüntetésnél azonban a pártvezetés hibát követett el, mert nem ügyelt a dátumokra. A lap szerint az oszlatás miatt maga a pártelnök, Dávid Ibolya is elvesztette a párttagságát, mert nem lépett át időben egy másik alapszervezetbe. A lapnak nyilatkozó tamásaik azt állították, hogy az alapszervezethez a megszüntetés előtt nem érkezett olyan levél, amelyben Dávid Ibolya jelezte volna, hogy Sióagárdon folytatja tevékenységét.

Az MDF választmányi elnöke viszont cáfolt a lap állítását. Makay Zsolt szerint Dávid Ibolya az alapszabályában rögzített lehetőségével élve átlépett egy másik szervezethez, melynek 2009. október 15-től regisztrált tagja. A választmány két nappal később oszlatta fel a párt tamási szervezetét a tagok tudomásával és egyetértésével.

A tamási szervezet felbomlása azonban egyértelmű jel lehetett Dávid Ibolyának, aki ezért szakít is saját hagyományával, és nem egykori lakhelyén indul az országgyűlési választáson. Dávid Ibolya már a 2006-os választáson is komoly kudarcot szenvedett kerületében, 13 százalék alatt teljesített, amikor a fideszes jelölt 45-öt kapott.

A párt két megmaradt, komolyabb ismertséggel rendelkező vezetője, Dávid és Herényi Károly ezért inkább a fővárosban indulnak, ahol az EU-s képviselőválasztás előtt kijelölt irány nagyobb népszerűségnek örvendhet, mint vidéken, a régi MDF-es körökben. Dávid Ibolya az V. kerületet nézte ki magának, ahol az SZDSZ korábbi támogatói bázisán jobb eredményt érhet el az egyéni képviselő választáson.

Az V. kerületi alapszervezet sem működik igazán, a belvárosi fórumosok közösségét az Almássy Kornél és a pártvezetés között kirobbant konfliktus zilálta szét.

A belvárosi képviselői mandátumért nagy csata várható, Dávidnak Rogán Antal fideszes polgármesterrel, Steiner Pál korábbi MSZP-s polgármesterrel, és a kerületben elterjedt hírek szerint Demszky Gábor főpolgármesterrel kell majd megküzdenie.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?