Arnold, Levente
18 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Bölcsődei dolgozók tüntettek a költségvetés ellen

2009.11.07. 12:42 Módosítva: 2009.11.07. 13:56
Békés demonstrációt tartottak bölcsődei dolgozók a jövő évi költségvetés ellen. A dolgozók egyebek között a tervezett bérintézkedések, valamint a csoportlétszám emelése miatt vonultak a Szociális és Munkaügyi Minisztérium elé, ahová egy petíciót is bejuttattak.

Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke elmondta, hogy a jövő évre tervezett bér- és költségvetési intézkedések hatására a fokozott szellemi és fizikai megterhelés mellett a dolgozók további legalább 4 százalékos reálkereset-csökkenésre számíthatnak. A megélhetési körülményeik jelentős romlása mellett, a munkavégzési feltételek is romlani fognak.

Ráadásul a jelentősen megemelkedett gyermeklétszám miatti munka és felelősség anyagi kompenzálása teljes mértékben elmarad: 20-25 év munka után a szakdolgozói átlagbér csupán nettó 80-85 ezer forint. A dolgozók anyagi helyzetét a természetbeni juttatások hiánya, illetve azok jövő évi óriási mértékű megadóztatása tovább rontja.

Mint a petícióban írták, a megengedhetetlen és súlyos hiba, hogy jövőre a bölcsődei csoportlétszámok az optimális 10 főről 16-18 főre emelkednek. A túltöltött bölcsődék rengeteg veszélyt és balesetforrást rejtenek magukban, valamint kockáztatják a biztonságos ellátás színvonalát.

Nem veszik figyelembe az inflációt

A tömörülés szerint a normatíva számítása - más gyermekintézményekkel szemben - már évek óta olyan logika mentén történik, amely alapján a ténylegesnél jóval kevesebb forrást biztosít a gyermekek ellátására. 2010-ben a költségvetésben egy gyermek ellátására biztosított 494 100 forinttal szemben a rossz számítási mód miatt az intézmény fenntartója ennek az összegnek ténylegesen csak a 76 százalékát, azaz 378 480 forintot hívhat le. A helyzetet tovább nehezíti, hogy az ellátásra adott összeg meghatározásánál az infláció mértékét teljes mértékben figyelmen kívül hagyták.

Hétezer új férőhely

A petíciót végül Veres Gábor, a szaktárca főosztályvezetője vette át, aki a szaktárca álláspontját tartalmazó közleményt juttatott el a sajtónak.

A minisztériumi közlemény szerint az ágazatot érintő jövő évi normatív támogatások úgy csökkennek, amilyen arányban a munkáltatói bérterhek is mérséklődnek. A közleményben az is olvasható, hogy az uniós pályázatok útján biztosított forrásokból 2013-ig mintegy 7000 új bölcsődei férőhelyet hoznak létre.

A kormány döntött a 2009-2010-es tervezési időszakra felhasználható források átcsoportosításáról is, amely eredményeként mintegy 13,2 milliárd forintot fordítanak a bölcsődék fejlesztésére és a kapacitás bővítésére.

A tüntetésen - a szervezők közlése szerint - ezren vettek részt.

PDSZ: veszély fenyegeti a közoktatást

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint veszély fenyegeti a közoktatást, a gyermekek ellátását. Az érdekképviselet által meghirdetett Országos Szülői Értekezleten 18 szakmai és civil szervezet tiltakozott a jövő évre tervezett költségvetés közoktatást érintő tételei ellen.

Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke azt mondta, egyes döntéshozók nem a közoktatás, nem a gyermekek érdekét tartják szem előtt, hanem a mindenáron való költséghatékonyságot.

"Tavaly demonstrálnunk kellett a teljes közszféráért, mert 41 milliárdot vontak ki. Most ott tartunk, hogy kizárólag a közoktatásból kívánnak 63 milliárdot kivonni" - közölte a szakszervezeti vezető.

Kerpen Gábor szerint a kormány nincs tekintettel sem a lassabban, sem a gyorsabban haladó gyermekekre, és nem teszi lehetővé azt sem, hogy az integrált osztályokban több tanár, illetve több segítő foglalkozhasson a sajátos nevelési igényű diákokkal.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!