Judit
2 °C
7 °C

MSZMP-s aknák a Jobbikban

2009.11.07. 09:57 Módosítva: 2009-11-07 09:57:23
Ahogy a többi párt, a Jobbik sem tudott egyértelműen elhatárolódni az MSZMP-s múlttól. Míg MSZP-s, SZDSZ-es, 2006 utáni MDF-es és korábbi Munkáspárt-tag nem léphet be a Jobbikba, az a nemzeti radikálisok között sem kizáró ok, ha valakinek egykor MSZMP-s vörös párttagkönyve volt. Kecskeméten a helyi Jobbik várhatóan egy volt MSZMP-s párttagot akar indítani országgyűlési képviselőjelöltnek. Van olyan a Jobbiknál, aki szerint ez nem hiteles.

A Jobbik több ezer embert megmozgató október 23-i nagygyűlésének másnapján kongresszust tartott. Ezen Novák Előd és Sneider Tamás alelnökké választása mellett módosították a párt alapszabályát. A vitában hangsúlyos szerepet kapott az a kérdés, hogy mit kezdjenek azokkal, akik az elmúlt 20 évben a politikai széljárást követve először az egyik, majd a másik pártban tűntek fel, s most épp a Jobbiknál aktivizálódnak.

Nem jó ajánlólevél

Megoldást kerestek arra is, hogyan viszonyuljon a Jobbik azokhoz a tagjaihoz, akikről tudható, hogy egykor MSZMP-tagok voltak. A helyi szervezetek elnökeinek ezt mindenképpen jelezniük kell. A pártigazgató nyilvánvalóvá tette, hogy ha ezt elmulasztják, és valakiről ez később, netán a kampány kellős közepén derül ki, akár fel is oszlathatják a helyi szervezetet.

A kongresszuson azonban végül nem fogadtak el olyan határozatot, amely egyértelműen kimondaná, hogy egykori MSZMP-tag nem lehet tagja a Jobbiknak. A Jobbikba csak azok nem léphetnek be, akik az MSZP-ben, az SZDSZ-ben és a Munkáspártban valaha politizáltak, illetve az MDF-nek 2006 után is tagjai voltak.

Nem jó ajánlólevél a vörös párttagkönyv

Tegyük hozzá, hogy az MSZMP-s múlthoz való viszonyt a többi pártnak sem ártana tisztáznia. Bár az MSZP politikai értelemben nem örököse az egykori állampártnak, a mostani szocialista pártban és az MSZP-s kormányokban szép számmal kaptak, kapnak vezető szerepet egykori MSZMP-tagok és funkcionáriusok. Több egykori MSZMP-tag van a Fidesz országosan ismert politikusai között is, és ahogy egy informátorunk fogalmazott: létezik olyan vidéki Fidesz-szervezet, amelyikben több egykori párttag van, mint magában az MSZP-ben.

Együtt koszorúztak az MSZP-vel

Október elején a Magyar Hírlap arról írt, hogy Montlika Zoltán a Jobbik hajdúsámsoni elnöke egyben az MSZP tagja is. A lapnak Tar Zoltán, a hajdúsámsoni szocialisták elnöke mondta el, hogy Montlika 2005-ben lépett be az MSZP-be, és onnan azóta sem lépett ki. A Jobbik vezetése kezdetben cáfolta a hírt, aztán egy közleményben tudatták: Montlika papíron egy ideig tényleg tagja volt az MSZP-nek, mert gyerekkori barátja, a helyi szocialista elnök erre megkérte. Állítólag belépésével és szavazatával Montlika egy párton belüli ellenfelével szemben segítette Tart. Montlika később Tar kezébe adta kilépési nyilatkozatát, aki megígérte, hogy a többit majd ő elintézi. Montlika minden tisztségéről lemondott, de a Jobbikból végül nem rúgták ki.

Nagyobb nyilvánosságot nem kaptak, de jobbikos fórumokon szóvá tették, hogy Mezőkövesden például olyan ember lett a Jobbik elnöke, aki szeptember 1-jén lépett be a pártba. Az illető korábban az MDF, a Kisgazdapárt, a KDNP és a Fidesz tagja volt, vagy velük együtt indult az önkormányzati választásokon. A fórumozók a mezőkövesdi elnöknek felróják, hogy az országos vezetés felhívása ellenére október 23-án együtt koszorúzott a megyei MSZP, a Cigány Kisebbségi Önkormányzat és a helyi rendőrség képviselőivel.

Ugyancsak az MSZP-vel való közös koszorúzást kifogásolják a ceglédi Jobbik-alapszervezetnél. Az itteni elnök ugyan régi motoros, 2003 óta a Jobbikban tevékenykedik, de azt nem mindenki tudja elnézni neki, hogy "a Pest megyei Jobbik-koordinátor eddig még egyetlen kiáltványában sem szólalt fel a cigánybűnözés ellen. Kiáltványra nem jut ideje, de az MSZP-sekkel együtt koszorúzni igen". Jegyezzük meg, a fórumhozzászólásoknál felmerülhet a gyanú, hogy azokat éppen nem a Jobbik-hívők, hanem valamelyik politikai ellenfél aktivistái irogatják.

A Jobbik alapszabálya nem tiltja, hogy egykori MSZMP-tagok belépjenek a pártba, de azt semmiképpen nem mondanám, hogy tárt karokkal várjuk a Jobbikba az egykori párttagokat - modta az Indexnek Novák Előd a Jobbik alelnöke. Korábbi MSZMP-tisztségviselő ugyanakkor nem lehet tagja a Jobbiknak.

Az egyszerű MSZMP-tagságot nem mondanám jó ajánlólevélnek, az illető személyét alaposan átvilágítjuk, de ha bizonyít, tud javítani a megítélésén - mondta Novák Előd. Közlése szerint tudnak arról a néhány emberről a Jobbikban, aki korábban párttag volt. Általános szabályokat a leendő képviselőjelölteknél sem fogalmazott meg a Jobbik, így ott sem kizáró ok az, ha valaki húsz évvel ezelőtt vagy korábban tagja volt a pártnak.

A  kommunikácó és a tett

Zágráb Nándor nagykőrösi önkormányzati képviselő nemrégiben kilépett a Jobbikból. Korábban egy nyílt levélben, a nagykőrösi Jobbik alapszervezet nevében azt javasolta: ne lehessen jobbikos egyéni vagy listás országgyűlési képviselő-jelölt az, aki korábban tagja volt az MSZMP-nek. Zágráb Nándor arra figyelmeztetett: "kár azt feltételezni, hogy az MSZMP-s múlttal, titkosszolgálati kapcsolatokkal rendelkező parlamenti pártok nem derítik ki rövid úton minden jobbikos képviselőjelöltről, hogy tagja volt-e az állampártnak, és ha találnak valakit, nem fogják szembesíteni a közvéleménnyel. Ez pedig az összes képviselőjelölt munkáját tönkreteheti, megakadályozhatja a párt parlamentbe kerülését."

A Jobbik vezetése láthatóan rossz szemmel nézte, hogy a nagykőrösiek a nyilvánossághoz fordultak ezzel a javaslattal, majd a párt etikai bizottsága felfüggesztette a nagykőrösi szervezet indítványát. Zágráb Nándort ezután lépett ki a Jobbikból. Mint írta: az etikai bizottság határozata a pozitív döntés megakadályozásáról szól a kezdeményező kiiktatása révén.

"Továbbra is egyetértek a Jobbik céljaival és támogatom is azokat" - szögezte le az Indexnek Zágráb Nándor, aki jelenleg a Jobb Nagykőrösért nevű civil szervezet színeiben politizál a helyi képviselőtestületben. Én arra hívtam fel a figyelmet, mondta, hogy a Jobbik korábban határozottan deklarálta a volt MSZMP-tagok kiszorítását a politikából, sőt népszavazást is kezdeményezett ebben az ügyben. Azt nem tudtam elfogadni, hogy ebben a kérdésben elcsúszik az országos kommunikáció és a valós cselekvés, ez ugyanis rombolja a párt hitelességét, mondta Zágráb Nándor. Mint megjegyezte, korábban a Fidesszel is azért szakított, mert ellentmondásosnak látta a multinacionális cégek korlátozásáról szóló, számára szimpatikus politikai nyilatkozatokat, és a nagykőrösi fideszes polgármester törekvéseit egy multicég bevásárlóközpontjának felépítésére a városban.

"Az embert nézzük"

A kecskeméti Jobbik-alapszervezetben érdekes dolgok történnek. Tavaly egy társaság csatlakozott az ottani Jobbikhoz, amely támogatásáról biztosította az akkori elnököt, Varga Zsoltot, nem sokkal később azonban leváltották őt. Több, a Jobbikkal foglalkozó fórum hozzászólója utalt arra, hogy a jelenlegi kecskeméti Jobbik-elnök és társai szinte kivétel nélkül egykori MSZMP-sek.

A kecskeméti Jobbik-elnök szerint egyértelmű, hogy ezeket a valótlanságokat a párt korábban leváltott elnöke terjeszti róluk. "Mindig is keresztény értékrendet valló ember voltam, a piaristákhoz jártam, feltételezni is nevetséges, hogy tagja voltam az MSZMP-nek" - mondta az Indexnek Tóth Sándor, a kecskeméti Jobbik elnöke, aki a rendszerváltás idején másfél évig az MDF-nek volt a tagja, de kilépett onnan.

Tóth Sándor szerint húsz évvel a rendszerváltás után teljesen elhanyagolható kérdés, ki volt kommunista, vagy ki volt tagja a pártnak. "Elfogadom, hogy valaki a rendszerváltás után is kereste a helyét különböző pártokban, de ma a fő kérdés az, hogy tudjuk legyőzni a globalista, liberális SZDSZ-t és a hazaáruló MSZP-t. Tudom, hogy a szervezetünkban vannak olyan emberek, akik MSZMP-tagok voltak, de én elsősorban az embert nézem, és azt, mennyire tud azonosulni a nemzeti gondolattal, mit tesz és mit bizonyít" - mondta Tóth Sándor.

A Jobbik Kecskeméten egyébként Gál Sándor nyugállományú alezredest, egykori vadászpilótát, a Puma-század parancsnokát akarja indítani országgyűlési képviselőjelöltként. Kérdésünkre, hogy Gál Sándor egykori katonatisztként vajon volt-e tagja az MSZMP-nek, Tóth Sándor azt mondta: elképzelhető, hogy párttag volt, de nem tartanak attól, hogy a kampányban ezt ellenük fordítják. "Ha valaki ezt firtatja, Gál Sándor meg fogja válaszolni. Én évek óta ismerem őt, anyagilag és szellemileg is támogatja a pártot, a nemzeti gondolat elkötelezett híve, nagyon felkészült ember. Számomra ez a fontos" - mondta Tóth Sándor.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?