Pokorni szerint szükség van a számonkérésre

2009.11.07. 08:04
Bár abban nem biztos, hogy a bíróságokon milyen eredményt érnek el, de Pokorni Zoltán Fidesz-alelnök szerint akkor is meg kell próbálni számonkérni a szocialista kormányzás nagy botrányait. A XII. kerületi polgármester abban is bízik, hogy a jövő évi választások után fennmaradhat a jogerősen elbontásra ítélt turulszobor is.

Pokorni Zoltán szerint a demokratikus jogállam keretei között mindenképpen meg kell próbálni feltárni az elmúlt évek elhíresült botrányait, még akkor is, ha bizonytalan, hogy milyen eredményt lehet majd elérni. A Fidesz alenökének ugyanis kételyei vannak affelől, hogy a botrányokat teljes egészében fel lehet-e tárni, de "mert mérhetetlenül rossz példát mutat és a közerkölcsöt is súlyosan erodálja" a szocialista kormányzás alatt kialakult következmények nélküli világ, meg kell próbálni.

Arról is beszélt, hogy ha hatalomra kerül, a Fidesz megpróbálja megvalósítani mostani költségvetési javaslatait. Előzetes kárenyhítésként ugyanakkor azt is mondta, hogy "óriási a bizonytalanság" a 2010-es költségvetés megalapozottságát illetően. "Tartunk tőle, hogy a Bajnai-kormány által tervezett államháztartási hiány nem kőbe, csak puha gyurmába van vésve."

Pokorni szerint ugyan a matematikai esély megvan pártja kétharmados győzelmére, de most nem ezzel kell foglalkozni. Ugyanakkor, ha kétharmados többséget szereznek, akkor nem hirdetnek alkotmányozási moratóriumot, mert az akkora választói felhatalmazás, ami után az emberek cselekvést várnak.

XII. kerületi polgármesterként az illegálisan felállított, több jogerős ítélet alapján lebontandó turulszoborról is beszélt. Szerinte a kerületnek még számos jogi eszköze van rá, hogy biztosítsa a szobor fennmaradását. Bízik benne, hogy jövőre olyan fővárosi önkormányzat alakul, "amelynek Demszky Gáborékkal szemben nem az ellenségeskedés lesz a célja, hanem hogy a szobor ügye végre megoldódjon".