Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

3,5 milliárdból épül út természetvédelmi területen

2009.11.08. 19:01
Uniós támogatással épül út három és fél milliárdért egy olyan dél-balatoni természetvédelmi területen, ahol elvileg szigorú építkezési tilalom van érvényben.

Az egyik érintett település lakói felháborodtak, és aláírást gyűjtenek a munkálatok ellen. A polgármester azt mondja, ő semmit sem tud tenni az ügyben, mert az útra már jogerős építési engedély van - számolt be az RTL Híradó.

A vita tárgya egy 9 kilométeres út. Több település most csak jelentős kerülővel tudja elérni a Balaton partját, ezért utat szeretnének. A balatonendrédiek közül viszont többen ellenzik, mert fokozottan védett, Natura 2000-es területen építenék az utat. Hegyet bontanának és völgyet töltenének ott, ahol elvileg szigorú építési tilalom van.

Az építési engedélyt már 2005-ben megkapta az út, viszont a balatonendrédi völgy csak 2006-ban lett Natura 2000-es terület. A polgármester azt mondja: ha valahogy meg is tudnák vétózni az építkezést, egy vagyont kellene kifizetniük az államnak kártérítésként, hiszen 2005-ben a közgyűlés egyszer már elfogadta a terveket. Késmárki Tibor szerint pillanatok alatt lenullázná a településük költségvetését. Ettől nagyon félti a települést, úgyhogy nem is támogatja.

Az RTL Híradó úgy tudja, az építési engedélyt utólag már nem tudja visszavonni a környezetvédelmi hatóság. Azt mondják, szerzett jogot visszavenni nem lehet.