Aliz
6 °C
14 °C

3,5 milliárdból épül út természetvédelmi területen

2009.11.08. 19:01
Uniós támogatással épül út három és fél milliárdért egy olyan dél-balatoni természetvédelmi területen, ahol elvileg szigorú építkezési tilalom van érvényben.

Az egyik érintett település lakói felháborodtak, és aláírást gyűjtenek a munkálatok ellen. A polgármester azt mondja, ő semmit sem tud tenni az ügyben, mert az útra már jogerős építési engedély van - számolt be az RTL Híradó.

A vita tárgya egy 9 kilométeres út. Több település most csak jelentős kerülővel tudja elérni a Balaton partját, ezért utat szeretnének. A balatonendrédiek közül viszont többen ellenzik, mert fokozottan védett, Natura 2000-es területen építenék az utat. Hegyet bontanának és völgyet töltenének ott, ahol elvileg szigorú építési tilalom van.

Az építési engedélyt már 2005-ben megkapta az út, viszont a balatonendrédi völgy csak 2006-ban lett Natura 2000-es terület. A polgármester azt mondja: ha valahogy meg is tudnák vétózni az építkezést, egy vagyont kellene kifizetniük az államnak kártérítésként, hiszen 2005-ben a közgyűlés egyszer már elfogadta a terveket. Késmárki Tibor szerint pillanatok alatt lenullázná a településük költségvetését. Ettől nagyon félti a települést, úgyhogy nem is támogatja.

Az RTL Híradó úgy tudja, az építési engedélyt utólag már nem tudja visszavonni a környezetvédelmi hatóság. Azt mondják, szerzett jogot visszavenni nem lehet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?