Több százan két budapesti tüntetésen

2009.11.08. 17:55
Összesen több százan vettek részt két fővárosi tüntetésen vasárnap: a Magyar Szociális Fórum a szegénység elleni felvonulást szervezett, a Demokratikus Hálózat pedig Radnóti Miklós halálának évfordulója előtt tartott tiltakozó demonstrációt "Radnóti év és szemfényvesztés" címmel.

A Magyar Szociális Fórum azokat várta a megmozdulásra, akiket az újabb megszorítások sújtanak, és azokat is, akik készek szolidaritást vállalni annak dacára, hogy őket nem sújtja a megélhetési válság. A rendezvényen a szervezők becslése szerint körülbelül ötszázan vettek részt, köztük sokan voltak vidékről.

A felhívásukhoz csatlakozók közül egyedül Karsai József szocialista képviselő nem ment el, nem is jelezte, hogy miért. A megmozduláson - ahogyan a szervezők kérték - nem voltak pártzászlók és semmiféle atrocitás nem történt. A menet két órakor indult a Szabadság térről az Alkotmány utca Kossuth téri torkolatáig.

A Demokratikus Hálózat egy nappal Radnóti Miklós halálának 65. évfordulója előtt tartotta tiltakozó demonstrációját "Radnóti év és szemfényvesztés" címmel. A szervezők szerint miközben Magyarország milliókat költ a Radnóti év eseménysorozatára, félszáz náci, nyilas gyilkos - köztük Radnóti gyilkosainak sírja - bizonyíthatóan ott van abban a díszparcellában, amelyet állami pénzből Nemzeti Panteon (298-as parcella) néven tart fenn a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság. A megmozduláson 35-40 ember vett részt, atrocitás itt sem történt.