Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Büntetőeljárás indult a miskolci lakástűz ügyében

2009.11.09. 11:09 Módosítva: 2009-11-09 13:06:30
A rendőrség szerint alapos a gyanú, hogy emberi mulasztás okozta az avasi paneltüzet, ami három ember halálát okozta.

Több ember halálát okozó gondatlan közveszélyokozás vétségének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság az augusztus 15-i miskolci lakástűz ügyében, közölte a rendőrség.

A miskolci rendőrkapitányság közigazgatási eljárás keretében szakértők bevonásával vizsgálta az eset körülményeit. A szakértői vizsgálatok során pontosan megállapították, rekonstruálták a tragédiát okozó tűz keletkezésének körülményeit - közölték.

Egyedné Novodonszki Éva, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, hétfőn került az ügy a megyei főkapitánysághoz, így itt eddig még nem hallgattak meg senkit az ügyben.

Hozzátette, a közveszélyokozás büntetési tétele - ha gondatlanságból követik el - alapesetben 3 év, ha különösen nagy kárértékről van szó, 5 évnyi szabadságvesztéssel büntethető. A halált okozó gondatlanságból elkövetett közveszélyokozás vétségének 2-8 évig terjedő börtön a büntetési tétele.

A miskolci Avasi lakótelep egyik tízemeletes panelházának hatodik emeletén keletkezett a tűz, ami felfelé terjedt. A hetedik emeleten egy 39 éves nő és 13 éves fia füstmérgezésben életét vesztette. Nyolc ember került kórházba, köztük a család harmadik tagja, egy 16 éves lány, aki néhány nappal később belehalt sérüléseibe.

A tűzoltóság hivatalos jelentése szerint ismeretlen okból gyulladt ki a Középszer utcai ház, a lakók ezt nem fogadják el. Dohányzás vagy nyílt láng okozhatta a tüzet, de ez csak feltételezés, amit határozatba nem foglalhatnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?