Büntetőeljárás indult a miskolci lakástűz ügyében

2009.11.09. 11:09 Módosítva: 2009.11.09. 13:06
A rendőrség szerint alapos a gyanú, hogy emberi mulasztás okozta az avasi paneltüzet, ami három ember halálát okozta.

Több ember halálát okozó gondatlan közveszélyokozás vétségének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság az augusztus 15-i miskolci lakástűz ügyében, közölte a rendőrség.

A miskolci rendőrkapitányság közigazgatási eljárás keretében szakértők bevonásával vizsgálta az eset körülményeit. A szakértői vizsgálatok során pontosan megállapították, rekonstruálták a tragédiát okozó tűz keletkezésének körülményeit - közölték.

Egyedné Novodonszki Éva, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, hétfőn került az ügy a megyei főkapitánysághoz, így itt eddig még nem hallgattak meg senkit az ügyben.

Hozzátette, a közveszélyokozás büntetési tétele - ha gondatlanságból követik el - alapesetben 3 év, ha különösen nagy kárértékről van szó, 5 évnyi szabadságvesztéssel büntethető. A halált okozó gondatlanságból elkövetett közveszélyokozás vétségének 2-8 évig terjedő börtön a büntetési tétele.

A miskolci Avasi lakótelep egyik tízemeletes panelházának hatodik emeletén keletkezett a tűz, ami felfelé terjedt. A hetedik emeleten egy 39 éves nő és 13 éves fia füstmérgezésben életét vesztette. Nyolc ember került kórházba, köztük a család harmadik tagja, egy 16 éves lány, aki néhány nappal később belehalt sérüléseibe.

A tűzoltóság hivatalos jelentése szerint ismeretlen okból gyulladt ki a Középszer utcai ház, a lakók ezt nem fogadják el. Dohányzás vagy nyílt láng okozhatta a tüzet, de ez csak feltételezés, amit határozatba nem foglalhatnak.