Szijjártó visszaadta sportállásos Audiját

2009.11.09. 18:10 Módosítva: 2009.11.09. 18:28
Az MSZP szerint a Szijjártó Péter társadalmi elnökletével működő győri kosárlabdaklubnak hárommillió forintos tartozása van, miközben 125 millió forint önkormányzati támogatást kapott -. Szijjártó azt állítja, október óta már nincs tisztsége a klubnál, a számára bérelt Audit is visszaadta.

Szijjártó Péter 2005-ben hozta Győrbe a jelenleg Seat-Lavi Véd Győr néven szereplő női kosárlabda klubot, amelyben társadalmi elnöki posztot is kapott. A Sopronból importált csapatért közel 12 millió forintos vételárra szerződött Hun-Basket Kft. Török Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője és Neupor Zsolt, az MSZP győri elnöke szerint a győri klub előző tulajdonosát a mai napig nem fizette ki a klubot fenntartó győri cég.

szijjarto

A nyilvános cégadatok szerint a klub általános igazgatója és meghatározó befolyású tulajdonosa Füzy András, aki a győri önkormányzat városstratégiai bizottságának Fidesz által delegált külsős tagja, képviselője pedig Borsi Róbert, a győri önkormányzat fideszes képviselője, a Fidesz győri szóvivője és a Fidelitas megyei elnöke.

A hárommillós tartozás ellenére a klub 2007 és 2009 között 125 millió forintos támogatásban részesült a város önkormányzatától, állította Neupor Zsolt, aki azt is fontosnak tartotta megjegyezni, hogy Szijjártó Péter is megszavazta ezt a döntést, miközben társadalmi elnökként tudnia kellett a klub tartozásáról. A szocialista politikus a tartozással kapcsolatban felmutatott egy fénymásolt tértivevényes ügyvédi felszólítást 2006-ból. Hozzátette: úgy tudják, hogy a hárommillió forintot még nem egyenlítették ki.

Török Zsolt elmondta, hogy a sportklub Szijjártó Péternek biztosít egy Audit is, amelynek a havi bérleti díja a 300 ezer forintot is elérheti. Utalt arra, hogy vasárnap a Fidesz közölte: a párt elnöki stábjának vezetője már egy ideje semmilyen tisztséget nem visel a győri kosárlabdaklubban. Hozzátette: a Fidelitas honlapján azonban az olvasható, hogy Szijjártó Péter 2005 nyara óta a győri első osztályú női kosárlabdaklub elnöke.

Szijjártó az Index kérdésére elmondta, hogy a szezon kezdetén, októberben ült le a klubvezetéssel, és megállapodtak abban, hogy miután nem végez munkát, a jövőben tisztséget sem lát el. A Fidesz-szóvivő szerint ekkor állapodtak meg arról is, hogy a visszaadja a csapat által bérelt Audit is.

Szijjártó elmondta, hogy az MSZP-sek valótlan állításai miatt jogi lépéseket tesz. Az MSZP-sek pedig közleményt adtak ki, amelyben jelezték, állnak az eljárás elé.