Ha Horváth kormánybiztos lesz, valakinek mennie kell

2009.11.10. 14:09 Módosítva: 2009.11.10. 14:26
Fontos pozíciót kap a kormányfőtől napokon belül a főpolgármester-helyettesi mandátumát visszaadó Horváth Csaba. A Népszabadság információi szerint Budapestért felelős kormánybiztos lesz. Ennek akadálya, hogy törvényileg csak három kormánybiztos lehet, annyi pedig már van. A MÁV átalakításáért felelős Antali Károly helye biztos, Veres Jánossal idén már többször kiszúrtak, így vagy Suchman Tamás kap új beosztást, vagy Molnár nem biztosként koordinál majd a kormány és a főváros között.

Várhatóan már a héten kormánymegbízotti vagy kormánybiztosi feladatot kap Horváth Csaba, az MSZP leköszönő főpolgármester-helyettese - értesült több forrásból is a Népszabadság.

Horváth Csaba kormányzati forrásaink szerint "nem jeltolmács lesz Bajnai és Demszky között". A főváros és a kormány nagyon sok közös projektben érdekelt, a városvezetés több minisztériummal is kapcsolatban áll. Horváth feladata ezek kormányzati koordinációja lenne elsősorban.

Horváth Csaba
Horváth Csaba

Azért rá esett a választás, mert volt főpolgármester-helyettesként a másik oldalt, egyben a folyó ügyeket is ismeri. Az biztos, hogy a feladatért tiszteletdíjat nem kap, csak minimális titkárság segítené a munkáját. Az viszont még nem tisztázott, hogy kormánybiztosként, vagy más megnevezés alatt végezné-e munkáját.

Kormánybiztosból a törvény szerint ugyanis csak három lehet, pont amennyi most a Bajnai-kormányban van.

Antali Károlyt 2009. július 1-én nevezték ki közösségi közlekedési biztosnak, feladata a közösségi közlekedés, elsősorban a MÁV reformjának koordinálása és levezénylése. "December 3-ig alá kell írni a szerződéseket a közlekedési társaságokkal, és még sok munka van a reformmal" - felelte megkeresésünkre Antali, aki tőlünk értesült Horváth Csaba tervezett kinevezéséről. Mint mondta, "magának az ügynek nem használna", ha megszüntetnék a kormánybiztosságot, de a maga részéről a megbízója, a miniszterelnök érdekeinek megfelelően cselekedne.

Ha Bajnai úgy gondolja, hogy más formában is végezhető, ő "örömmel folytatná, a tisztségtől függetlenül is. "Nem gyűjtöm a titulusokat, sem az Audikat" - mondta. Ugyanakkor vele még senki sem egyeztetett a kérdésről, így nem is tud róla, hogy bármilyen átalakítás készülne. Mivel Antali - még ha csak szervezeti okokból történő - leváltásának igen kedvezőtlen üzenete lenne, valószínűleg kormánybiztos marad.

Nem ennyire biztos Suchman Tamás balatoni, illetve Veres János, a keleti kapcsolatokért felelős kormánybiztos posztja. Suchman a Balaton mellett még Záhonyért felelt biztosként - Záhonyban a múlt pénteken indították el a vasúti határátkelő és a térség 37,5 milliárd forintos fejlesztését, ahogy a balatoni régió legnagyobb fejlesztési programjára, a sávolyi motorpája fejlesztésére is garanciát vállalt a kormány októberben. Azaz a folyó ügyek nagyjából lezárultak.

Veres posztja, a keleti kapcsolatokért felelős kormánybizotsság amúgy is enyhén izzadságszagú, inkább tűnik vígaszdíjnak azért, hogy a szocialisták eredeti szándékaival szemben Bajnai saját pénzügyminisztert jelölt a tavaszi kormányalakításkor. Kérdésünkre, hogy pontosan mi is a feladata, Veres azt felelte, hogy "született egy kormányhatározat, abban benne van, el lehet olvasni". A Magyar Közlöny 2009. május 6-i számában megjelent határozat szerint "[a] kormánybiztos feladatkörében a) összehangolja a központi államigazgatási szervek tevékenységét, b) előterjesztéseket készít a Kormány, illetve a kormányzati döntés-előkészítő testületek részére, c) szükség esetén a feladatkőrrel rendelkező miniszter és a Kormány intézkedését kezdeményezheti, d) a központi államigazgatási szervektől adatokat, információkat, elemzéseket kérhet." A kormánybiztos részt vesz az érintett államokkal létrehozott gazdasági kormányközi bizottságok ülésein, és segíti a Magyar Export-Import Bank Zrt., a Magyar Export Hitel Biztosító Zrt., valamint a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Zrt. tevékenységét.

Verest a szocialisták uniós biztosnak akarták jelölni, de ebben a kérdésben is Bajnai diadalmaskodott, eredeti jelöltjére, Andor Lászlóra végül a szocialisták is rábólintottak, így a múlt héten hivatalosan is az EBRD regionális igazgatóhelyettesét jelölték uniós biztosnak, Verest pedig Andor helyére az EBRD-hez.

Valószínűtlen, hogy ezek után a kormány még egyet rúgna Veresbe, aki a szocialista frakcióban még mindig erős ember, ráadásul a költségvetési munkacsoport tagjaként november 29-ig, a költségvetés elfogadásának tervezett időpontjáig ha akar, tud fejfájást okozni a kormánynak. Veres semmilyen formában nem kívánt reagálni az ügyre.

A kormánybiztosok térítés nélkül, társadalmi munkában végzik munkájukat, amit egy kisebb titkárság segít csak. Így tulajdonképpen az sem jár feltétlenül rosszul, akit megfosztanak a kormánybiztosságtól. Egy hangzatos címet ugyan elveszít, de a jövőben állásban, fizetésért végezheti ugyanazt a munkát a kormány hivatalnokaként.

Suchman Tamást egyelőre nem sikerült elérnünk.