Árpád
-2 °C
4 °C

Ha Horváth kormánybiztos lesz, valakinek mennie kell

2009.11.10. 14:09 Módosítva: 2009-11-10 14:26:08
Fontos pozíciót kap a kormányfőtől napokon belül a főpolgármester-helyettesi mandátumát visszaadó Horváth Csaba. A Népszabadság információi szerint Budapestért felelős kormánybiztos lesz. Ennek akadálya, hogy törvényileg csak három kormánybiztos lehet, annyi pedig már van. A MÁV átalakításáért felelős Antali Károly helye biztos, Veres Jánossal idén már többször kiszúrtak, így vagy Suchman Tamás kap új beosztást, vagy Molnár nem biztosként koordinál majd a kormány és a főváros között.

Várhatóan már a héten kormánymegbízotti vagy kormánybiztosi feladatot kap Horváth Csaba, az MSZP leköszönő főpolgármester-helyettese - értesült több forrásból is a Népszabadság.

Horváth Csaba kormányzati forrásaink szerint "nem jeltolmács lesz Bajnai és Demszky között". A főváros és a kormány nagyon sok közös projektben érdekelt, a városvezetés több minisztériummal is kapcsolatban áll. Horváth feladata ezek kormányzati koordinációja lenne elsősorban.

Horváth Csaba
Horváth Csaba

Azért rá esett a választás, mert volt főpolgármester-helyettesként a másik oldalt, egyben a folyó ügyeket is ismeri. Az biztos, hogy a feladatért tiszteletdíjat nem kap, csak minimális titkárság segítené a munkáját. Az viszont még nem tisztázott, hogy kormánybiztosként, vagy más megnevezés alatt végezné-e munkáját.

Kormánybiztosból a törvény szerint ugyanis csak három lehet, pont amennyi most a Bajnai-kormányban van.

Antali Károlyt 2009. július 1-én nevezték ki közösségi közlekedési biztosnak, feladata a közösségi közlekedés, elsősorban a MÁV reformjának koordinálása és levezénylése. "December 3-ig alá kell írni a szerződéseket a közlekedési társaságokkal, és még sok munka van a reformmal" - felelte megkeresésünkre Antali, aki tőlünk értesült Horváth Csaba tervezett kinevezéséről. Mint mondta, "magának az ügynek nem használna", ha megszüntetnék a kormánybiztosságot, de a maga részéről a megbízója, a miniszterelnök érdekeinek megfelelően cselekedne.

Ha Bajnai úgy gondolja, hogy más formában is végezhető, ő "örömmel folytatná, a tisztségtől függetlenül is. "Nem gyűjtöm a titulusokat, sem az Audikat" - mondta. Ugyanakkor vele még senki sem egyeztetett a kérdésről, így nem is tud róla, hogy bármilyen átalakítás készülne. Mivel Antali - még ha csak szervezeti okokból történő - leváltásának igen kedvezőtlen üzenete lenne, valószínűleg kormánybiztos marad.

Nem ennyire biztos Suchman Tamás balatoni, illetve Veres János, a keleti kapcsolatokért felelős kormánybiztos posztja. Suchman a Balaton mellett még Záhonyért felelt biztosként - Záhonyban a múlt pénteken indították el a vasúti határátkelő és a térség 37,5 milliárd forintos fejlesztését, ahogy a balatoni régió legnagyobb fejlesztési programjára, a sávolyi motorpája fejlesztésére is garanciát vállalt a kormány októberben. Azaz a folyó ügyek nagyjából lezárultak.

Veres posztja, a keleti kapcsolatokért felelős kormánybizotsság amúgy is enyhén izzadságszagú, inkább tűnik vígaszdíjnak azért, hogy a szocialisták eredeti szándékaival szemben Bajnai saját pénzügyminisztert jelölt a tavaszi kormányalakításkor. Kérdésünkre, hogy pontosan mi is a feladata, Veres azt felelte, hogy "született egy kormányhatározat, abban benne van, el lehet olvasni". A Magyar Közlöny 2009. május 6-i számában megjelent határozat szerint "[a] kormánybiztos feladatkörében a) összehangolja a központi államigazgatási szervek tevékenységét, b) előterjesztéseket készít a Kormány, illetve a kormányzati döntés-előkészítő testületek részére, c) szükség esetén a feladatkőrrel rendelkező miniszter és a Kormány intézkedését kezdeményezheti, d) a központi államigazgatási szervektől adatokat, információkat, elemzéseket kérhet." A kormánybiztos részt vesz az érintett államokkal létrehozott gazdasági kormányközi bizottságok ülésein, és segíti a Magyar Export-Import Bank Zrt., a Magyar Export Hitel Biztosító Zrt., valamint a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Zrt. tevékenységét.

Verest a szocialisták uniós biztosnak akarták jelölni, de ebben a kérdésben is Bajnai diadalmaskodott, eredeti jelöltjére, Andor Lászlóra végül a szocialisták is rábólintottak, így a múlt héten hivatalosan is az EBRD regionális igazgatóhelyettesét jelölték uniós biztosnak, Verest pedig Andor helyére az EBRD-hez.

Valószínűtlen, hogy ezek után a kormány még egyet rúgna Veresbe, aki a szocialista frakcióban még mindig erős ember, ráadásul a költségvetési munkacsoport tagjaként november 29-ig, a költségvetés elfogadásának tervezett időpontjáig ha akar, tud fejfájást okozni a kormánynak. Veres semmilyen formában nem kívánt reagálni az ügyre.

A kormánybiztosok térítés nélkül, társadalmi munkában végzik munkájukat, amit egy kisebb titkárság segít csak. Így tulajdonképpen az sem jár feltétlenül rosszul, akit megfosztanak a kormánybiztosságtól. Egy hangzatos címet ugyan elveszít, de a jövőben állásban, fizetésért végezheti ugyanazt a munkát a kormány hivatalnokaként.

Suchman Tamást egyelőre nem sikerült elérnünk.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?