Milliók passzolgatásáról vallottak a Zuschlag-perben

2009.11.10. 14:39
Tévedésből utalt pénzekről, könyvelési trükkökről, nyom nélküli készpénzes tranzakciókról esett szó szerdán a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon, a Zuschlag János és társai ellen indított büntetőper tárgyalásán.

A Zuschlag Jánoshoz köthető egyik egyesület bankszámlájáról 2004-ben egymillió forintot utaltak az Ifjúsági és Sportminisztériumban (ISM) dolgozó alkalmazott bankszámlájára, a pénz egy korábbi kölcsön visszafizetését jelentette, vallotta a Zuschlag-perben kedden kihallgatott tanú Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon.

A kihallgatott tanú, aki Prácser László kilencedrendű vádlotthoz tartozó egyesületeknél és alapítványoknál dolgozik ma is, elmondta: azért kellett egy pályázaton támogatott rendezvény megtartásához kölcsönt kérni, mert a minisztériumtól a pénzt későn kapták meg. Azonban a per keddi tárgyalási napján nem sikerült tisztázni, hogy a kölcsönadott pénzt, miért egy Zuschlag Jánoshoz köthető szervezet "adta vissza" az ISM-ben dolgozó Tóth Lászlónak.

Egymás között lerendezni

A tanú szerint, a Prácser Lászlóhoz köthető Fiatal Lokálpatrióták Társasága Egyesület az ISM pályázatán 6,7 millió forintot nyert, amit tévedésből a Zuschlag Jánoshoz köthető XXI. Századi Kulturális Egyesület számlájára utaltak. Fodor Endre tanácsvezető bíró kérdésére a tanú hangsúlyozta: amikor a minisztériumban reklamált a téves utalás miatt, azt mondták neki, hogy nem tudnak semmit sem tenni, próbálják egymás között lerendezni az ügyet.

A tanú vallomása szerint ezután jelentkezett nála telefonon Zuschlag János segítője, Lados István másodrendű vádlott, akivel egy közterületen találkozott és készpénzben átvette tőle a tévesen utalt pénzt, amiből az egymillió forint hiányzott. Ezt az összeget kérte "kölcsön" a tanú, amit Zuschlagék visszafizettek a "kölcsönt adó" Tóth Lászlónak.

A tanácsvezető bíró kérdésére, mely szerint jól emlékezik-e, amikor azt állítja, hogy Budapest egyik közterületén vett át és számolt meg több millió forint, a tanú megerősítette a korábban elmondottakat, de semmilyen részletre nem emlékezett. Zuschlag János a tanú vallomására reagálva elmondta: a tévesen kapott pénzt Lados István közvetítésével jutatták el készpénzben a pályázat tényleges nyertesének. Lados István másodrendű vádlott határozottan állította: nem vett részt a pénzátadásban, erről nem tud.

Lados István védője felsorolta azoknak a nevét, akiknek a számlájára a XXI. Századi Egyesület számlájára "tévedésből" érkezett pénz után rövid időn belül átutaltak különböző összegeket. A nevek között több vádlott is szerepelt.

Katus Ferenc harmadrendű vádlott kijelentette: ő utalta át a XXI. Századi Kulturális Egyesület számlájáról Tóth László nevére és bankszámlájára a pénzt, de erről nem tud többet, miként a közel hatmillió forint átadásáról sem hallott.

Anyagi ellenszolgáltatás

A vádirat szerint Prácser László kilencedrendű vádlott tudott arról, hogy Zuschlag János és társai a pályázati tevékenységet, egy hosszabb idő óta összehangoltan működő csoport keretein belül végezték. A vádhatóság szerint Prácser László segített a pályázatok elkészítésében, amiért az elsőrendű vádlottól anyagi ellenszolgáltatásban részesült.

Német Zsolt ügyész indítványozta: a bíróság kérje meg a minisztériumtól az érintett pályázat minden dokumentumát, mert a tanú és a vádlottak egymásnak ellentétes dolgokat állítanak. A tanúvallomás és a vádlottak egymásnak ellentmondó állításai alapján felmerült annak a gyanúja, hogy a minisztérium teljesen azonos pályázatra mindkét szervezetnek átutalt 6,7 millió forintot, de annak felhasználásáról csak a Prácserhez köthető szervezet számolt el. A szervezetek "könyvelésében" nem jelenik meg a másik szervezetnek átutalt, vagy attól kapott pénz.

A Bács-Kiskun Megyei Bíróságon folyó per csütörtökön Jánosi György és Gyurcsány Ferenc tanúkihallgatásával folytatódik.