Jenő
-3 °C
6 °C

Navracsics: A kormány csak az első félévre gondol

2009.11.10. 08:22 Módosítva: 2009-11-10 08:37:42
A Fidesz nem készül összefogásra a Jobbikkal, önállóan akar kormányozni. Navracsics Tibor frakcióvezető parlamentarizmust, önálló belügyminisztériumot ígért, és Molnár Oszkár képviselőjelöltségéről is beszélt a Magyar Televízióban.

Navracsics Tibor szerint egyhangú a Fideszen belüli vélekedés arról, hogy nem az elnöki típusú rendszer, hanem a parlamentarizmus pártján állnak. Az ellenzéki párt parlamenti frakcióvezetője a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában kijelentette: egy Fidesz-kormányban lenne önálló belügyminisztérium.

A kormány esetleges bukásával, illetve az előrehozott választás lehetőségével kapcsolatban Navracsics Tibor elmondta, a kormány bukása nem biztos, hogy előrehozott választást eredményez, hiszen előfordulhat, hogy november 30., a költségvetési szavazás után úgy dönt a kabinet: lemond, és a választásokig ügyvezető kormányként tevékenykedik tovább.

06

Csak az első félévre gondoltak

A frakcióvezető megerősítette pártja álláspontját, miszerint úgy látják, a jövő évre tervezett 3,8 százalékos hiánycél nem reális alapokon nyugszik. A Fidesz prognózisa szerint az egész költségvetés össze fog omlani 2010 első félévének vége felé. Ezt alátámasztja az is, hogy a kormány számos jelenlegi tagja már előre úgy nyilatkozott, a jövőben nem kíván politikus lenni, és a választáson sem akar indulni - tette hozzá, megjegyezve: a kormány csak az első félévre gondol.

Navracsics Tibor hangsúlyozta, nem készülnek arra, hogy a parlamentben esetleg össze kellene majd fogniuk a Jobbikkal ahhoz, hogy kormányzóképes erő legyenek. "Arra készülünk (...), hogy végre olyan tiszta helyzet lesz a magyar politikában, amikor egy párt a vállalásait mindenfajta, a koalíciós társra történő felelősségáthárítás nélkül meg tudja valósítani" - emelte ki.

Még nincs döntés Molnárról

Arra a kérdésre, hogy a Fidesz december 12-re elkészülő komplett választási listáján Molnár Oszkár jelenlegi fideszes képviselő, edelényi polgármester rajta lesz-e, Navracsics Tibor úgy válaszolt: "ez majd eldől". A frakcióvezető úgy tudja, hogy Molnár Oszkárnak még nem zajlott le a képviselőjelölti meghallgatása Felcsúton. Orbán Viktor pártelnök a Fidesz valamennyi egyéni képviselőjelöltjével egyeztet felcsúti házában. A meghallgatások várhatóan november végéig, december elejéig tartanak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?