Olivér
5 °C
8 °C

Nem oszlatta fel magát az Országos Cigány Önkormányzat

2009.11.10. 15:02 Módosítva: 2009-11-10 15:11:51
Bár ez volt az egyetlen téma, nem oszlatta fel magát keddi rendkívüli közgyűlésén az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ). Korábban ezt a Lungo Drom frakció kezdeményezte.

A Lungo Drom frakció még októberben kezdeményezte egy rendkívüli közgyűlés összehívását, amelyen az Országos Cigány Önkormányzat feloszlatása lett volna az egyetlen téma.

Az OCÖ ellenzéki, Lungo Drom-frakciója azt követően kezdeményezte a rendkívüli közgyűlés összehívását, hogy az október 9-én tartott, szintén rendkívüli közgyűlésen a független képviselők szavazatával többségbe kerültek és nem fogadták el a napirendet, ezért az elnök elnapolta az ülést. Az ellenzéki frakciót vezető Farkas Flórián ezt akkor úgy értékelte, hogy Kolompár Orbán OCÖ-elnök megbukott, ezért kezdeményezték a testület feloszlatását.

A keddi ülésen azonban kudarcba fulladt a kezdeményezést, mivel a Kolompár Orbán által vezetett MCF Választási Szövetség továbbra is többséggel van jelen az 53 fős képviselőtestületben.

A Lungo Drom az ülés kezdetén azt javasolta, hogy indítványukról név szerinti szavazással döntsenek, de a képviselők többsége ezt elutasította. Az egyetlen napirendi pontot tárgyaló közgyűlésen megjelent képviselők végül 27 nem, 17 igen szavazattal, 2 tartózkodás mellett vetették el a szervezet feloszlatását kezdeményező indítványt.

Kolompár Orbán a közgyűlésen arra szólította fel az OCÖ valamennyi képviselőjét, hogy aktívan és felelősséggel vegyenek részt az OCÖ szakmai programjának végrehajtásában, függetlenül attól, hogy melyik szervezet képviseletében vannak jelen.

Kolompár Orbán szerint a magyarországi cigányság tragikus életkörülménye nem engedi meg, hogy a legnagyobb lélekszámú kisebbség önkormányzata az acsarkodás, a vádaskodás és a politikai küzdelmek áldozatává váljon, magával rántva az egymilliós hazai roma közösség tagjait.

Megszabadulni Kolompártól

Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke tudomásul veszi, hogy az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) közgyűlése kedden elutasította a testület feloszlatására vonatkozó indítványukat. A roma politikus, a Fidesz országgyűlési képviselője azt mondta: kezdeményezésükkel az volt a céljuk, hogy "a cigányságot megszabadítsák Kolompár Orbántól", de az elmúlt napokban a nagypolitika "súlyosan beleavatkozott" a testület életébe.

Hozzátette, hogy Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke, Kiss Péter társadalompolitikai miniszter és Juhász Ferenc, az MSZP elnökségi tagja zárt ajtók mögött folytatott egyeztetést Kolompár Orbánnal és a Magyarországi Cigányszervezetek Fóruma (MCF) frakciószövetségből korábban kilépett Kozák Jánosékkal, s a közgyűlés előtti éjszakán is keresték a függetlenné vált képviselőket.

Farkas Flórián úgy fogalmazott: "a hét ember mára visszaállt, tudomásul vesszük, de nem nyugszunk, amíg az OCÖ erkölcsileg és szakmailag nem újul meg". Közölte, hogy a politikai ráhatás miatt Kolompár Orbán ideiglenesen maradt a helyén.

Kihátráltak Kolompár mögül

Az OCÖ közgyűlésének tagjait 2007 márciusában választották meg kisebbségi önkormányzati képviselők. A közgyűlésben a Lungo Drom (LD) 28, az MCF 25 mandátumot szerzett. Így az volt várható, hogy a többség a fideszes országgyűlési képviselőt, Farkas Flóriánt (LD) választja meg OCÖ-elnöknek. Az alakuló ülésen mégis Kozák Jánost, az LD színeiben mandátumot szerző képviselőt, a rivális MCF jelöltjét választották elnöknek. (Azzal, hogy Kozák János és szintén testületi tag fia "átállt", az MCF-nek 27, a Lungo Dromnak 26 mandátuma lett).

A Közép-Magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal utóbb törvénysértőnek ítélte, ezért megismételtette az alakuló ülést. A 2007. március 31-ei ülésen Kolompár Orbánt választották elnöknek 29 igen és 1 nem szavazattal, 23 tartózkodás mellett. A másik jelölt, Farkas Flórián 24 támogató szavazatot kapott. Azóta az MCF-hez csatlakozott több LD-s képviselő, így a frakció 37 tagúra duzzadt, az elmúlt hónapokban viszont többen kihátráltak Kolompár Orbán mögül.

Kolompár Orbán az idén szeptember 10-én jelentette be, hogy elnöki jogkörének nyolcvan százalékát négy helyettesére ruházza át, mert pártjának, az MCF Roma Összefogás Pártnak a választási felkészülését szervezi. Eddig az OCÖ szinte valamennyi közgyűlésén megpróbálták elmozdítani pozíciójából az elnököt vagy kimondani a testület feloszlatását, de a kezdeményezések kudarcot vallottak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?