Orbán Viktor: A Fidesz nem lép koalícióra a Jobbikkal

2009.11.10. 21:03
A hároméves költségvetés ideális, mondta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke. Orbán Viktor azt is leszögezte, hogyha megnyerik a választásokat, nem lépnek koalícióra sem az MSZP-vel sem pedig a Jobbikkal.

Orbán Viktor az ATV Egyenes Beszéd című műsorában arról beszélt kedd este, hogy szerinte a hároméves költségvetés az ideális, ahogyan az Angliában is van. Azt azonban nem közölte egyértelműen, hogy a Fidesz kormányra kerülése esetén ilyet tervez-e. A pártelnök ugyanis azt mondta, hogy előrelátható, tervezhető, kiszámítható költségvetés lesz, az másodlagos, hogy hány éves. Azt is leszögezte ugyanakkor, hogy egy többéves költségvetés esetén is minden évben törvényben meg kell határozni, hogy az adott esztendőre rendelkezésre álló pénzt mire költi az ország. Szerinte a válság idején is közép- hosszú távú tervezés kell.

Ha a Fidesz kerül kormányra 2010-ben lesz egy egyszeri, nagy arányú adócsökkentés, jelentette ki Orbán Viktor. A politikus arra nem válaszolt, hogy hány százalékos lesz a csökkentés. Mint mondta, ez attól függ, hogy hány "csontvázat találunk a szekrényben". Konkrét számokat akkor lehet majd tudni, ha ismerik a magyar gazdaságnak a választások utáni pontos állapotát, tette hozzá.

A jelenlegi költségvetés tervezetével kapcsolatban Orbán Viktor megismételte, hogy nincs benne semmi, ami a jövőt szolgálná. Szerinte az egy blöff, egy hazugság: 2010 végén például 3,8 százalékos hiánnyal számol, holott az ő számításaik szerint a költségvetési hiány 7,3-7,5 százalék körül lesz majd.

Orbán Viktor a műsorban kijelentette, hogy sem az MSZP-t, sem pedig a Jobbikot nem tekinti ellenfélnek; a Fidesz ellenfele - megfogalmazása szerint - a szegénység, a munkanélküliség, az erőszak vagy épp a hivatallal való visszaélés. Azt mondta, hogy a Fidesz egy demokratikus párt és ő maga nem vállal szerepet, illetve nem irányít olyan kormányt, amelyben akár MSZP-s, akár jobbikos politikus van. Nem tervez tehát koalíciót egyik párttal sem.

A pártelnök a futball-huliganizmussal kapcsolatban azt fejtette ki, hogy néhány hónap alatt felszámolható. Szerinte a tulajdonosokkal - klubokkal - együttműködve ismét családi program lehet egy-egy focimeccs. Szerinte most Magyarországon "kupleráj", "zűrzavar" van, az állam pedig egy szétcsúszás állapotában lévő közösség. "Törvényes rend lesz Magyarországon" - jelentette ki a pártelnök.