Árpád
-2 °C
4 °C

Retkes: Bokros az MSZP-SZDSZ-MDF közös jelöltje legyen

2009.11.10. 19:27
Induljon Bokros Lajos az MSZP, az SZDSZ és az MDF közös kormányfő-jelöltjeként jövőre a parlamenti választásokon a Fidesz fenyegető kétharmados többségének megakadályozására, javasolta Retkes Attila, az SZDSZ elnöke a Népszava online által kedden közölt interjúrészletben.

Retkes Attila szerint az SZDSZ-nek nem lehet más célja, minthogy a következő ciklusban is legyenek parlamenti képviselői, önálló frakciója. A Fidesz a Jobbikkal elérheti a kétharmados többséget, ezért "most nem pártokról, képviselők számáról kell beszéljünk, hanem arról: miként őrizhető meg a harmadik köztársaság értékrendje" - mondta a párt elnöke a Népszavának adott interjújában

Az MSZP, az SZDSZ és az MDF felelőssége abban áll, "miként tud a maga önfeladása nélkül Orbán Viktorral szemben egy komoly, közös jelöltet állítani. Jelen pillanatban egy ilyen személyt látok, Bokros Lajost". Az ő gazdasági szakértelme, józan, demokrata hozzáállása alkalmassá teszi arra, hogy egyharmad fölötti eredményt elérjen - vélekedett Retkes Attila.

Retkes Attila
Retkes Attila

Az SZDSZ célja, hogy mind a 176 körzetben legyenek "jó" SZDSZ-es jelöltjeik, és mind a 19 megyében és Budapesten területi listát, valamint országos listát állítsanak. Elképzelhető, hogy tucatnyi egyéni körzetben az MDF-fel vagy az MSZP-vel lesz célszerű közösen indulni. Közös listában egyelőre nem gondolkodik - tette hozzá.

Retkes Attila elmondta: célja, hogy ellenzékből "egy plebejus, középre húzódó liberális pártot építsen". Ezt a célt szolgálja az "Újratervezés" című köz- és szakpolitikai program.

A liberális pártelnök egyet értett Demszky Gáborral abban, hogy "a baloldali és liberális szavazók számára egyaránt elfogadható főpolgármester-jelöltet kell találni, aki legyőzi az autoriter, tekintélyelvű és korlátozottan demokrata Tarlós Istvánt."

"Az SZDSZ elnöke nem találja pártja miniszterelnök-jelöltjét a jövő évi parlamenti választásokra" - nyilatkozta Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF szóvivője kedden este. Kerék-Bárczy Szabolcs elmondta: ők is jó miniszterelnök-jelöltnek tartják Bokros Lajost, ezt támasztja alá egy nemrégiben tartott közvélemény-kutatás eredménye is, amely szerint a megkérdezettek 18 százaléka tartaná alkalmasnak Bokros Lajost a kormányfői posztra. Retkes Attila "amatőr lelkesedésből" javasolta Bokrost mindhárom párt közös kormányfőjelöltjének, tette hozzá az MDF szóvivője.

Az MSZP december 12-ei kongresszusán hozza meg döntését a miniszterelnök-jelölt személyéről, mondta Budai Bernadett, az MSZP szóvivője Retkes kijelentéseire reagálva. Budai Bernadett felhívta a figyelmet arra, hogy a kormányfőjelölt személyére az MSZP tagsága fog javaslatot tenni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?