Retkes: Bokros az MSZP-SZDSZ-MDF közös jelöltje legyen

2009.11.10. 19:27
Induljon Bokros Lajos az MSZP, az SZDSZ és az MDF közös kormányfő-jelöltjeként jövőre a parlamenti választásokon a Fidesz fenyegető kétharmados többségének megakadályozására, javasolta Retkes Attila, az SZDSZ elnöke a Népszava online által kedden közölt interjúrészletben.

Retkes Attila szerint az SZDSZ-nek nem lehet más célja, minthogy a következő ciklusban is legyenek parlamenti képviselői, önálló frakciója. A Fidesz a Jobbikkal elérheti a kétharmados többséget, ezért "most nem pártokról, képviselők számáról kell beszéljünk, hanem arról: miként őrizhető meg a harmadik köztársaság értékrendje" - mondta a párt elnöke a Népszavának adott interjújában

Az MSZP, az SZDSZ és az MDF felelőssége abban áll, "miként tud a maga önfeladása nélkül Orbán Viktorral szemben egy komoly, közös jelöltet állítani. Jelen pillanatban egy ilyen személyt látok, Bokros Lajost". Az ő gazdasági szakértelme, józan, demokrata hozzáállása alkalmassá teszi arra, hogy egyharmad fölötti eredményt elérjen - vélekedett Retkes Attila.

Retkes Attila
Retkes Attila

Az SZDSZ célja, hogy mind a 176 körzetben legyenek "jó" SZDSZ-es jelöltjeik, és mind a 19 megyében és Budapesten területi listát, valamint országos listát állítsanak. Elképzelhető, hogy tucatnyi egyéni körzetben az MDF-fel vagy az MSZP-vel lesz célszerű közösen indulni. Közös listában egyelőre nem gondolkodik - tette hozzá.

Retkes Attila elmondta: célja, hogy ellenzékből "egy plebejus, középre húzódó liberális pártot építsen". Ezt a célt szolgálja az "Újratervezés" című köz- és szakpolitikai program.

A liberális pártelnök egyet értett Demszky Gáborral abban, hogy "a baloldali és liberális szavazók számára egyaránt elfogadható főpolgármester-jelöltet kell találni, aki legyőzi az autoriter, tekintélyelvű és korlátozottan demokrata Tarlós Istvánt."

"Az SZDSZ elnöke nem találja pártja miniszterelnök-jelöltjét a jövő évi parlamenti választásokra" - nyilatkozta Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF szóvivője kedden este. Kerék-Bárczy Szabolcs elmondta: ők is jó miniszterelnök-jelöltnek tartják Bokros Lajost, ezt támasztja alá egy nemrégiben tartott közvélemény-kutatás eredménye is, amely szerint a megkérdezettek 18 százaléka tartaná alkalmasnak Bokros Lajost a kormányfői posztra. Retkes Attila "amatőr lelkesedésből" javasolta Bokrost mindhárom párt közös kormányfőjelöltjének, tette hozzá az MDF szóvivője.

Az MSZP december 12-ei kongresszusán hozza meg döntését a miniszterelnök-jelölt személyéről, mondta Budai Bernadett, az MSZP szóvivője Retkes kijelentéseire reagálva. Budai Bernadett felhívta a figyelmet arra, hogy a kormányfőjelölt személyére az MSZP tagsága fog javaslatot tenni.  • Tippek
  • Biztosítás