Judit
2 °C
7 °C

Stumpf: Fatális félreértésre ugrott Dávid Ibolya

2009.11.10. 18:17
Az UD Zrt. vezetőinek a Fővárosi Bíróságon kedden elhangzott tanúvallomása szerint "fatális félreértés", hogy bárki megbízást adott volna nekik Dávid Ibolya megfigyelésére. Az MDF elnöke szerint egy régi gyanúját erősítette fel a birtokába került hangfelvétel.

A személyiségi jogi pert Stumpf István, az Orbán-kormány kancelláriaminisztere indította az MDF elnöke ellen, arra hivatkozva, hogy Dávid Ibolya egy parlamenti felszólalásában megsértette a jó hírnevét, amikor arról beszélt: Stumpf István megfigyeltette őt és kreált bizonyítékoktól sem riadt vissza, hogy beavatkozzon egy másik párt életébe és félreállítsa annak elnökét.

Az UD Zrt. tanúként meghallgatott egyik vezetője a tárgyaláson azt hangsúlyozta, hogy semmiféle megbízást nem kapott senkitől arra vonatkozóan, hogy Dávid Ibolyáról adatokat gyűjtsön.

Stumpf István jogi képviselője szerint Dávid Ibolya nem tudta bizonyítani állításait, de még csak valószínűsíteni se tudta azt, hogy ügyfelének bármiféle érintettsége lenne az ügyben. Mint mondta, Dávid Ibolya a volt kancelláriaminisztert érintő parlamenti felszólalása során nem azzal a gondossággal és körültekintéssel járt el, ahogy ez a közvéleményt hivatásszerűen formáló közszereplőtől elvárható.

A tárgyaláson tanúként hallgatták meg Somogyi Zoltán politológust, az MDF tanácsadóját is, aki kérdésre elmondta: nincs tudomása arról, hogy Stumpf Istvánnak bármiféle adatgyűjtési ügyhöz köze lenne, ám furcsa lenne, ha a volt kancelláriaminiszter nem tudna arról, miként foglalt állást tavaly ősszel az általa vezetett Századvég Alapítvány az MDF elnökválasztásáról.

Dávid Ibolya a tárgyaláson azt hangsúlyozta: eddig nem cáfolták az UD Zrt. egyik vezetője és Csányi Sándor OTP-elnök közötti tavalyi telefonbeszélgetés valóságtartalmát, azt, hogy Tombor Andrástól, Orbán Viktor volt tanácsadójától rá vonatkozó adatgyűjtésre kaptak megbízást, mely mögött Almássy Kornél és Stumpf István állt. A pártelnök szerint arra sincs ésszerű magyarázat, amit az UD Zrt. vezetői állítanak, hogy a rögzített telefonbeszélgetés csupán egy "fatális félreértés" lenne.

A pártelnök a tárgyaláson azt mondta: furcsa, hogy az UD Zrt. egyik vezetőjének Csányi Sándor OTP-elnök részére tavaly adott telefonos - utóbb nyilvánosságra került - tájékoztatását az adatgyűjtéssel kapcsolatban ma félreértésnek minősítik, hiszen az ügy kipattanásakor erről még nem volt szó. Közlése szerint Tombor András "szokatlanul mélyen" foglalkozott az MDF belső ügyeivel, mint ahogy Giró-Szász András politológus is.

Dávid Ibolya hangsúlyozta, hogy ő a pártjával kapcsolatos nemkívánatos jelenségekre kívánta felhívni a figyelmet, amikor tavaly a nyilvánossághoz és a hatóságokhoz fordult, ugyanis egy éven keresztül tapasztalta, mi folyik "Tombor András, Giró-Szász András és Almássy Kornél körül", a Csányi Sándor és az UD Zrt. egyik vezetője közötti telefonbeszélgetés "csak feltette erre a koronát".

A bíróság kedden lezárta a bizonyítási eljárást és november 25-ére kitűzte az elsőfokú ítélet kihirdetését az UD Zrt.-vel összefüggő személyiségi jogi perben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?