Nem érdekelték a szocialistákat a romagyilkosságok

2009.11.11. 14:49 Módosítva: 2009.11.11. 18:57
Öt MSZP-s képviselőből csak egy jelent meg a nemzetbiztonsági bizottság keddi ülésén, ahol a romagyilkosságok ügyében indított ténymegállapító vizsgálat eredményeiről tárgyaltak volna. Megkérdeztük tőlük, hogy milyen fontos elfoglaltságuk gátolta őket abban, hogy részt vegyenek az ülésen. Csak Mécs Imre volt másik bizottsági ülésen, a többiek a kampányra készültek.

Hiányos létszámmal ülésezett kedden a nemzetbiztonsági bizottság, a 11 tagú testület 5 MSZP-s tagja közül csak egy, Tóth Károly alelnök jelent meg. A szocialista képviselők távolmaradása azért érdekes, mert az ülés tervezett napirendi pontjai között szerepelt a romák ellen elkövetett gyilkosságsorozat felgöngyölítésének körülményeit vizsgáló munkacsoport jelentésének vitája.

Megkérdeztük a szocialista képviselőket, mi volt az oka, hogy az ülésen nem vettek részt.

Földesi Zoltán kérdésünkre azt mondta, hogy a keddi ülés időpontjában kampányfelkészítésen vett részt az MSZP országos központjában, mivel egyéniben indul a tavaszi parlamenti választásokon. Hozzátette, hogy hétfőn konzultált Tóth Károllyal, a testület szocialista alelnökével, hogy melyik programot válassza, aki azt mondta, menjen inkább a kampányfelkészítésre.

Mécs Imrét nem tudtuk elérni, de úgy tudjuk, hogy a honvédelmi bizottság tagjaként a testület pápai kihelyezett ülésén tartózkodott.

Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter annyit mondott csak, hogy pártrendezvényen volt, arra nem akart válaszolni, hogy a kampányfelkészítésen vett-e részt. Egyébként Juhász Tiszavasváriban szintén egyéni jelöltként indul a választásokon. Közölte, előre tájékoztatta a frakciót és Tóth Károly alelnököt is. Megjegyezte, a fideszes képviselők az SZDSZ-es Gulyás Józseffel kiegészülve úgyis leszavazták volna a szocialistákat, és még akkor is határozatképesek lettek volna, ha Tóth Károly se ül bent a keddi bizottsági ülésen.

Molnár Zsolt, akinek a helyettesítését Tóth Károly látta el (egy bizottsági tag csak egy hiányzót helyettesíthet), azt mondta, az MSZP országos központjában volt, a pártelnökkel találkozott, de nem ugyanazon a kampányfelkészítésen vett részt, amin az egyéni jelöltként indulók. Molnár Zsolt egyébként a szocialisták budapesti kampányfőnöke.

Egy héttel elhalasztották a vitát

Tóth Károly (MSZP) szerint túl kevés időt adtak az NBH-soknak, a titokmiszternek és a bizottság tagjainak, hogy átnézzék a jelentésüket. Gulyás József, a munkacsoport vezetője viszont azt mondta, hogy az érintettekkel korábban egyeztetett arról, hogy mennyi idejük lesz a jelentés elolvasására és észrevételeik megtételére.

A vitát a bizottság végül egy héttel elhalasztotta, amit Gulyás József azzal magyarázott, hogy így elkerülhető lesz, hogy az érdemi kérdések helyett formai részletekről vitatkozzanak.