Gyula
8 °C
21 °C

Nincs iskola az autista gyerekeknek

2009.11.11. 12:03
Speciális iskolák helyett sokszor normál intézményekbe kényszerülnek az autista gyerekek, ahol folyamatosan megalázó helyzetekbe kerülnek. Az ombudsman vizsgálata szerint sokkal több olyan iskola kellene, ahol az autista gyerekeket képességeiknek megfelelően tudnák oktatni.

Az ombudsman 2009 elejétől vizsgálta, miként juthatnak az autista gyerekek a megfelelő nevelési-oktatási intézményekbe, milyen lehetőségei vannak a fiatal felnőtteknek a felsőfokú képzésben való részvételre. Az ombudsman a tanulási képességet vizsgáló szakértői és rehabilitációs bizottságok tapasztalatai alapján megállapította, hogy ma Magyarországon nincs elegendő iskola, amely fogadhatná az autizmussal élő gyerekeket, és nincs megfelelő számú képzett szakember sem. A biztos az Autisták Országos Szövetségének kutatási eredményei alapján a jelentésében azt írta, hogy a mai oktatás nem képes megfelelni az autizmussal élő gyermekek különleges szükségleteinek. Ehelyett ezeket a gyerekeket megpróbálják bevonni a normál oktatási rendszerbe, ennek az elvárásaihoz alakítani őket, ahelyett, hogy megpróbálnák kielégíteni az autizmussal élők sajátos igényeit.

A megfelelő szaktudással nem rendelkező pedagógusok, gyógypedagógusok hozzá nem értése miatt az egyébként integrálható és kiválóan fejleszthető tanulók állapota is leromlik, és később felnőttként kevesebb lesz az esélyük az önálló életre. Az ép társaikkal együtt nem oktatható gyerekek megfelelő, speciális nevelési-oktatási intézmény hiányában nem tudnak fejlődni, megalázó, emberi méltóságukat sértő helyzetekbe kerülhetnek.

Az ombudsman szerint az autizmussal élő gyermekek szülei számára igen nagy anyagi megterhelést, akár a családok szétesését is eredményezheti, hogy sokszor nincs a lakóhely közelében a gyermek fogadására alkalmas intézmény. Azonos korú, ép társaikhoz képest indokolatlanul hátrányosabb helyzetbe kerülnek azok az autizmussal élő gyermekek, akiknek a lakókörnyezetében az állam nem biztosítja az állapotuknak, képességeiknek megfelelő óvodát, iskolát.