Gusztáv
3 °C
7 °C

A számlán vitatkoznak a vizesek

2009.11.12. 13:49
A Pécsi Vízmű még, a Tettye pedig már számláz Pécsen a vízszolgáltatásért.

Pécs új vízszolgáltatója, a Tettye Forrásház Zrt, azzal vádolja a régit, hogy jogtalanul kér pénzt októberre, állításuk szerint arra az időszakra már ők állíthatnak ki számlát. Szabó Iván, a Tettye Forrásház Zrt. jogi képviselője közölte: mivel csak ténylegesen nyújtott szolgáltatás után szabad számlát kiállítani, a Tettye Forrásház Zrt. fiktív számlázás és adócsalás miatt feljelentést tesz az ügyészségen Pécsi Vízmű Zrt. ellen. Szabó Iván elmondta, nem tudják, hány fogyasztó kapott az októberre szóló számlákból, de összesen 64 ezer pécsi fogyasztó lehet érintett. Winkler Tamás, a Tettye Forrásház Zrt. vezérigazgatója hozzátette: azok a fogyasztók, akik a Pécsi Vízmű Zrt. által kibocsátott, október havi szolgáltatásról szóló számlát kaptak, azt ne fizessék be, hanem hozzák be a Tettye Forrásház Zrt. ügyfélszolgálatára, ahol kicserélik azokat az új szolgáltató csekkjeire.

A cégvezető elmondta azt is, hogy a számlákon előfordul az is, hogy az októberi mellett a szeptemberre vonatkozó szolgáltatási időszak szerepel, ezekben az esetekben is a Tettye Forrásház Zrt.-nek fizessenek a fogyasztók, mivel az új szolgáltató a Pécsi Vízmű Zrt.-t illető összegeket elhatárolja a korábbi szolgáltatónak.

DPECS20091007020

Ezt vitatja a Pécsi Vízmű Zrt., amely a 2009. október 22-i pécsi közgyűlési döntést úgy értelmezi, hogy az új szolgáltató csak november 1-jétől jogosult a városi vízi-közmű működtetésére - közölte Kisbáró Edina, a Pécsi Vízmű Zrt. kommunikációs vezetője. A szóvivő közölte: egyértelműen és vitathatatlanul megállapítható, hogy az október 31-ig Pécsett igénybe vett szolgáltatások ellenértékét a Pécsi Vízmű Zrt.-nek kell befizetni.

Kisbáró Edina hozzátette: a Pécsi Vízmű Zrt. ezekben a napokban postázza fogyasztói számára az elmúlt időszak fogyasztását elszámoló számlákat. Ezek között átlagszámlák, illetve az elmúlt fél év, tényleges leolvasási adatokon alapuló fogyasztását elszámoló számlák vannak, amikor még a Tettye Forrásház Zrt. nem is létezett. Mindezek alapján a kommunikációs vezető szerint nem kétséges, hogy ezeket a számlákat a Pécsi Vízmű Zrt.-nek kell befizetni.

A pécsi vízi-közmű működtetését október 1-jétől a Tettye Forrásház Zrt. végzi, amit az önkormányzat hozott létre. A szolgáltató Pécsen korábban a Pécsi Vízmű Zrt. volt, melyben a pécsi önkormányzatnak 50,05, míg a francia Suez Environnement Hungária Kft-nek 48,05 százalékos tulajdonrésze van. A fennmaradó 1,9 százalékon tíz Pécs környéki kisebb település önkormányzata osztozik.

Szeptember 30-ig a Pécsi Vízmű Zrt. működtette a vízi-közműveket Pécsen és 17 környező településen, október 1-je óta viszont csak a környező falvakra terjed ki a társaság közmű-működtetési joga, mivel Pécs közigazgatási határain belül a pécsi önkormányzat döntése értelmében a Tettye Forrásház Zrt. jogosult a szolgáltatás nyújtására. Vagyis a pécsi vízszolgáltatásból kiszorult a francia Suez.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!