Bírónők verekedtek a dabasi bíróságon

2009.11.12. 09:14
Összeverekedett két bírónő év elején a dabasi bíróságon, tudta meg a HVG. Az ügyben az ügyészség nyomoz, a lap szerint azt is vizsgálják, hogy a megyei bíróság elnöke megpróbálta-e eltussolni a történteket.

Év elején két bírónó összeverekedett a dabasi városi bíróság épületében, írja a HVG. A lap szerint az akkor elnöki jogkörben dolgozó Marton Éva verekedett össze Henczné Laczkó Judittal, akiről orvosi látlelet is készült.

A két bírónő nem akart nyilatkozni, a HVG szerint ugyanannyira állhat romantikus érzelem, mint szakmai féltékenység a háttérben. Jelenleg is mindketten a dabasi bíróságon dolgoznak.

Az eljárás még kezdeti szakaszában van. A Központi Nyomozó Főügyészség súlyos testi sértés miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen az ügyben. Az ügyészeknek kérniük kell a bírák mentelmi jogának felfüggesztését a köztársasági elnöktől, mielőtt bármelyikük is gyanúsítottá válhatna.

A HVG szerint kérdés, hogy miért nem indult fegyelmi eljárás az ügyben, ha büntetőeljárás viszont igen. Információik szerint az ügyészek azt is vizsgálják, hogy az ügyben milyen szerepet játszott Kovács András, a Pest Megyei Bíróság elnöke, közvetítői szerepe nem értelmezhető-e eltussolásként.

A lap úgy tudja, hogy az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) néhány hónapja névtelen bejelentést kapott az esetről. Az OIT akkor levélben kérte a Pest Megyei Bíróság állásfoglalását. Kovács András azt válaszolta, hogy megvizsgálta az esetet, de nem látja indokoltnak fegyelmi eljárás megindítását. A névtelen feljelentő bűnsegédnek nevezte Kovácsot, aki a HVG információi szerint jó viszonyban volt Martonnal, és belső ügyként próbálta rendezni a történteket.

A Pest Megyei Bíróság nevében Miszori László tanácselnök annyit mondott, hogy mindenben segítik a nyomozást. Információik szerint sok pontatlanság van a feljelentésben, tette hozzá. Ők úgy tudják, hogy a verekedés nem a folyosón, hanem egy zárt szobában történt, és nem tudnak nyolc napon túl gyógyuló sérülésről.