Váratlanul csaptak le az Emfesz főnökére

2009.11.12. 13:00 Módosítva: 2009.11.12. 15:27
Sokan úgy tartják, hogy Moszkva jóváhagyása nélkül nem vehették volna őrizetbe a magyar hatóságok Góczi Istvánt, az Emfesz ügyvezető igazgatóját. Gázpiaci szakemberek arról is találgatnak, hogy talán a magyar politika avatkozott közbe. Az őrizetbe vétel mindenkit meglepett.

A gázpiacon nagy izgalmat váltott ki Góczi Istvánnak, az Emfesz ügyvezető igazgatójának az őrizetbe vétele. Mindenki arról találgat, hogy miért pont most lépett a rendőrség. Május óta tart a nyomozás a cég eladása ügyében, azóta nem történt semmilyen különleges esemény a cég körül, ami nyilvánosságra került volna. Bencze József országos rendőrfőkapitány az Inforádiónak azt mondta, hogy külföldi hatóságokkal is együttműködtek a nyomozás alatt, de hogy mely országok mely hatóságaival, azt az NNYI szóvivője nem kívánta részletezni az Index kérdésére.

A tulaj nélkül adta el

Szerdán a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai megszállták az Emfesz irodáját, házkutatást tartottak és különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztás gyanújával őrizetbe vették a cég vezetőjét, Góczi Istvánt. Az Emfesz forgalma alapján Magyarország 27. legnagyobb vállalata. A céget Góczi áprilisban egy dollárért eladta egy svájci offshore cégnek, úgy, hogy az Emfesz addigi tulajdonosa erről nem tudott. A furcsa adásvételt az ügyben illetékes magyar hivatalok rekordgyorsasággal hagyták jóvá, azonban a Nemzeti Nyomozó Iroda már májusban nyomozni kezdett az ügyben.

Ahogy korábbi cikksorozatunkban megírtuk, az Emfesz és a magyar gázpiac körüli fordulatokat elsősorban Moszkvából diktálják. Gócziről eddig úgy tűnt, hogy élvezte a Kreml védelmét. Erre utaltak az orosz kormányhoz közel álló Vedomosztyi című lap cikkei, és erre utalt, hogy az Emfesz új tulajdonosa nagyon gyorsan elintézte, hogy gázhoz jusson a cég. Ehhez állítólag az orosz, a német és a magyar kormány együttműködése is kellett. A legtöbben biztosra vették, hogy az Emfesz furcsa eladása nem Góczi magánakciója volt, hanem azt Moszkvában tervezték meg.

Gócziról inkább úgy tartották, hogy a ránézésre is gyanús adásvételt már biztosan megúszta, és orosz-magyar titkos alkut sejtettek a háttérben. Góczinak olyan szinten sikerült konszolidálnia tekintélyét, hogy úgy volt, hogy decemberben beválasztják az MSZKSZ (Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség, vagyis a gáz- és olajipari cégek szervezete) elnökségébe. Szeptember végén még rendkívül magabiztosan azt mondta az Indexnek, hogy kemény moszkvai tárgyalássorozat után biztosítottnak látja cége jövőjét.

Moszkva engedte el?

A nagy kérdés, hogy Gócziról az oroszok vették-e le a kezüket, vagy a magyarok, vagy tényleg most jutott el a nyomozás odáig, hogy őrizetbe vegyék.

06

A gázpiacot ismerők szerint a legvalószínűbb, hogy Moszkvában lett kegyvesztett az ügyvezető igazgató. Góczi elengedése összefügghet azzal, hogy az EU vizsgálni kezdte az Emfesz tulajdonosi hátterét, hiszen ha a Gazprom áll a RosGas nevű új tulajdonos mögött, akkor azt be kellett volna jelenteni Brüsszelnek. Ezért most egy új formában jelenne meg az orosz állami óriáscég az Emfeszben.

Ezzel összefügg az a magyarázat, hogy az Emfesz eddig is a Gazpromon belüli hatalmi harc egyik fontos kártyalapja volt, talán kijelölték, hogy kihez tartozzon a továbbiakban a cég, és az új főnöknek már nem kell Góczi. Az sem kizárt, hogy a közelgő ukrán elnökválasztás, továbbá az egyre hidegebb idő miatt növekvő gázfogyasztás, és a szokásos év eleji orosz-ukrán alkudozás előtt rendezni akarták Moszkvában az Emfesz helyzetét.

Az is lehetséges, hogy a Góczi elleni fellépés összefügg azzal a mostanában fokozódó pénzügyi vitával, ami az Emfesz és a Rosukrenergo között zajlik. A Rosukrenergo szállította az Emfesznek a gázt áprilisig. A megszűnés küszöbén lévő Rosukrenergo félig a Gazprom, 45 százalékban pedig az Emfeszt is korábban birtokló Demitrij Firtas ukrán üzletemberé.

A magyarok engedték el?

Keringenek olyan pletykák is, hogy Góczit magyar védelmezői engedték el. Az ügyvezető igazgató jónak vélt politikai kapcsolatai is kellhettek ahhoz, hogy azt az adásvételt, ami miatt most őrizetbe vették, 24 óra alatt elfogadtassa a magyar hatóságokkal.

Elsősorban MSZP-s politikusokat tartanak Góczi segítőinek, de olyan véleményt is hallottunk, hogy igazából egyetlen párt sem viseltetett soha rosszindulattal az Emfesz irányába. Az áprilisi cégeladásból sem lett politikai ügy.

Hogy miért engedhették el Góczit eddigi védelmezői, arról is több magyarázat szól. Egyrészt lehet, hogy nem volt pénze tovább kenni azt, akit kell, hiszen az Emfesz valószínűleg április óta drágábban veszi a gázt mint amennyiért eladja. A másik változat szerint az MSZP addig akar túl lenni az egészen, amíg nem lép kormányra a Fidesz, és így az ügy politikai szálait nem az új kormány idején kezdik a hatóságok kibogozni.

Mindezek persze puszta találgatások, spekulációk. Lehetséges, hogy egyszerűen a nyomozók most jutottak megfelelő bizonyítékok birtokába, amelyek megalapozzák a sikkasztás gyanúját. Lehet, hogy a független igazságszolgáltatás valóban teljesen önállóan működik, és szó sincs akár a magyar, pláne az orosz kormány befolyásáról a mostani fejleményekkel kapcsolatban. Ebben az esetben nyilván megnyugtató lenne, ha az NNYI előbb-utóbb elárulná, hogy miért pont most lépett az Emfesz eladása körüli nyomozásban ilyen jelentőset.

Az Emfesz egyelőre Góczi nélkül is működik

Az Emfesz egyelőre továbbra is fizet az E.onnak a gázért, így probléma nélkül ellátja a fogyasztóit. A cég a magyar gázpiac negyedét ellenőrzi, gyárak, önkormányzatok és egyéni fogyasztók is vannak a vevői között. Az Emfesz tölti fel a stratégiai gáztárolót is, ahonnan egy esetleges újabb gázválság esetén akarja a kormány ellátni az országot.

Az Emfesz április óta nem jut eredeti orosz-ukrán beszállítójától gázhoz, az általa forgalmazott gázt legnagyobb hazai riválisától, az E.ontól veszi. Úgy tudjuk, hogy a cég napról-napra előre fizet az E.on-nak.

Felmerülhet a kérdés, mi lesz ha a sikkasztással gyanúsított ügyvezető cégének számláit zárolják a nyomozók. A fogyasztók ebben az esetben se maradnának gáz nélkül, a vonatkozó törvény szerint át kell vennie egy másik szolgáltatónak az ügyfeleket. Viszont az Emfesz olcsóbban adja a gázt, mint bármely más hazai szolgáltató, ezért a cég bedőlése érzékenyen érintheti ügyfeleiket.

Ilyen veszély most nincs. Az NNYI-nél ugyan semmilyen új információt sem mondanak az ügyről, de az Emfesz kommunikációs igazgatója azt mondta az Indexnek, hogy a Góczi elleni eljárás semmilyen módon sem érinti a cég működését, nem merült fel a cég számláinak zárolása sem. Gallyas Igor emlékeztetett, hogy az elmúlt öt hónapból három és felet Góczi külföldi tárgyalásokkal töltött, így akadályoztatása most sem befolyásolja a cég működését.