Feljelentés a Vörösmarty Színház kivitelezője ellen

2009.11.13. 20:58
A székesfehérvári színház felújítása után töredeznek a lépcsők, vízben állnak a kábelek, recseg a parkett, és a színpadok nincsenek hangszigetelve.

A "hitelezői igény kielégítése meghiúsulásának" gyanúja miatt tett feljelentést a Vörösmarty Színház kivitelezője ellen Székesfehérvár jegyzője.

A feljelentést az ügyészség a tatabányai városi ügyészségre továbbította - mondta el az MTI-nek pénteken a Fejér Megyei Főügyészség szóvivője. Várhomokiné Rabi Noémi tájékoztatása szerint a feljelentést azért Tatabányán bírálják el, mert a teátrum felújításának kivitelezését végző - s néhány hónapja felszámolás alatt álló - Baucont Zrt.-nek ott van a székhelye. A feljelentésre - mint az korábban Bóka Viktor jegyző elmondta - azért került sor, mert a városnak a színház felújításával kapcsolatos kivitelezési hibák garanciális költségeire bejelentett nettó 440 millió forint kárigényéből a cég felszámolója annak századrészét ismerte csak el.

A cégbírósági adatok alapján viszont a város által megbízott jogász olyan személyi összefonódásokat talált, amelyek alapján feltételezhető, hogy a hitelezők kielégítésére szolgáló vagyon egy részét elvonják vagy elvonták, esetleg off-shore cégekbe viszik ki. A 2005-ben 3,3 milliárd forint címzett támogatással, 4,5 milliárd forint beruházással felújított teátrumban az átadás óta a baleset- és munkavédelmet, önkormányzati- és színházi vagyonvédelmet, valamint a produkciók kivitelezését és minőségét számottevően rontó, azokat kedvezőtlenül befolyásoló hibák halmazára derült fény.

Mint Széphelyi Emil, a színház megbízott tanácsadója egy napokban tartott bejáráson - kizárólag csak az üzemeltető szempontjából nyilatkozva - elmondta: eddig 17 hibajegyzék készült. Az azokban rögzített 68 hibából 21 már az beruházás átadásakor ismert volt, de azóta sem javította ki a kivitelező. A hibákat sorolva egyebek között megemlítette: nem készült el az elektromos hálózat túlfeszültség elleni védelme, időnként 15 centiméteres vízben állnak a színház teljes elektromos ellátását biztosító földkábelek, vizesedik a padlóvilágítás, alulról ázik a cipőraktár, több helyen repedezik a vakolat, töredeznek a lépcsők.

A klíma nem teljes kiépítése miatt az épület egy részében nyaranta elviselhetetlen a hőség, annál is inkább, mert a légkondicionálásra való hivatkozással nyithatatlan ablakokat építettek be. Nincs klíma a balett-teremben sem, s a nem megfelelően lerakott és a célnak nem megfelelő padozat miatt recseg a stúdiószínpad padlója. A stúdiószínpad és a nagyszínpad között pedig a rossz hangszigetelés miatt "áthallás" van. Mint Barabás Emőke, a város által felkért szakértő elmondta, bár a műszaki vizsgálatnak még csak az elején tartanak, de az kiderült, a hibák egy része abból adódik, hogy az eredetihez képest "menet közben" szinte folyamatosan módosították a kiviteli engedélyezési tervet.