Gyula
7 °C
20 °C

Fotózásért vitték bíróság elé a fotóst

2009.11.13. 16:31 Módosítva: 2009.11.14. 16:45
Szabálysértési eljárást indított a rendőrség az Index fotósa és három társa ellen, akik egy Londonban élő művész kíséretében a XII. kerületi Turul-szobornál voltak, hogy lefotózzák csőrében egy latexkézzel. A tárgyalás pénteken kezdődött, és márciusban folytatódik.

Garázdaság miatt tett feljelentést a XII. kerületi rendőrség négy ember ellen, akik júniusban egy reggel odamentek a Turul-szoborhoz, hogy más-más szerepkörben részt vegyenek Liane Lang Londonban élő művész alkotásában.

Lang Budapesten latexből öntött gumiemberekkel egészítve fényképezett le a szobrokat, ezzel elképzelései szerint átértelmezve azokat. Fotózott már a Memento Szoborparkban, a Kerepesi temetőben, illetve a sok vitát kiváltó XII. kerületi Turul-szobornál is, de saját bevallása szerint fotóinak nincs politikai felhangja, csak az eltérő léptékekkel játszik műveiben. (Olvassa el a képzőművésszel készült interjúnkat.)

A Turulnál 20 percre egy műanyag kézfejet helyeztek a szobor csőre közé, amikor megjelent a rendőrség, és mindenkit igazoltattak. Először úgy tűnt, ezzel véget is ér a történet, később azonban a helyszínen lévők közül mindenkit eljárás alá vontak, ez alól csak maga a művész volt kivétel.

Az ügyet pénteken kezdték tárgyalni a Budai Központi Kerületi Bíróságon, ahol a rendőrség képviselői nem jelentek meg. Végül a bíró a tárgyalást elnapolta, a folytatás majdnem öt hónap múlva várható.

Részlet a szabálysértésekről szóló törvényből

Garázdaság

142/A. § (1) Aki olyan kihívóan közösségellenes magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen, elzárással vagy százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértés elkövetőjével szemben kitiltásnak is helye van.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértés miatt az eljárás a bíróság hatáskörébe tartozik.

Az ügy érdekessége túl azon, hogy a művész ellen nem született feljelentés, hogy a rendőrség garázdaságnak tartja az Index fotóriporterének, Barakonyi Szabolcsnak a közreműködését is. A fotós a bíróságon azt mondta, munkavégzés közben nem folyhat bele az eseményekbe, ahogy az sem feladata, hogy ellenőrizze, az adott tevékenységre van-e engedélyük, hiszen akkor a tüntetésekről, ahol köveket dobálnak a rendőrökre, egyetlen felvétel se készülhetne.

A rendőrség feljelentést tett még Liane Lang asszisztense, egy művészettörténész, illetve egy, szintén a helyszínen tartózkodó érdeklődő ellen.

Az eljárás alá vontak jogi képviseletét Fazekas Tamás, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ügyvédje látja el. A pénteki tárgyalás után kérdésünkre azt mondta, a rendőrségi feljelentés pontatlan volt, több helytelen állítást is tartalmazott. Például a szoborra nem az mászott fel, akiről ezt a feljelentést állítja, és a bejelentés se egy állampolgártól érkezett.

A bejelentést tevő férfit a bíróság tanúként hallgatta meg. Vallomásából az derült ki, hogy a XII. kerület alpolgármesterét, Kovács Lajost értesítette, mikor a „felháborító” esetet látta, és az alpolgármester szólt a rendőrségnek, akik azonnal a helyszínre siettek.