Nem lesz országos iskolai járványszünet

2009.11.13. 10:41 Módosítva: 2009.11.13. 13:30
Nem valószínű, hogy az influenza terjedése és a hiányzások miatt az ország összes iskolájában rendkívüli szünetet rendelnének el, mondta Molnár Kornélia az országos tiszti főorvos helyettese. Ahol sok a hiányzás, ott helyben hozhatnak olyan döntést az iskolák és a fenntartók, hogy bezárják az iskolát, de a kiesett tanítási napokat pótolni kell.

Nem valószínű, hogy az új influenzajárvány miatt olyan döntés születne, hogy az ország összes iskoláját be kell zárni - közölte az Index kérdésére Molnár Kornélia az országos tiszti főorvos helyettese egy pénteki sajtótájékoztatón. Mint Molnár Kornélia elmondta: nem valószínű, hogy az influenza az ország összes iskolájában egyszerre okoz hiányzásokat. Jellemzőbb, hogy helyenként vagy egyes régiókban okoz problémákat.

Arató Gergely, az oktatási tárca államtitkára a sajtótájékoztatón elmondta: ahol eddig a vírus miatt tanítási szünetet rendeltek el, ott a kiesett órákat pótolni kell. Az iskolák ezt megtehetik úgy, hogy szombaton is tanítanak, esetleg hosszabb tanítási napokat szerveznek vagy meghosszabbítják a tanévet.

A hét eleje óta több oktatási intézményt kellett bezárni a nagyszámú hiányzás miatt. Egyelőre csak azt tudni, hogy a gyerekek influenzaszerű megbetegedések miatt maradnak otthon, de ezeknek csak egy részét okozza az új influenza vírus.

Országos járványról továbbra sem lehet beszélni. Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) legfrissebb jelentése szerint harminc százalékkal nőtt az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók aránya november 2-8. között. A becslések szerint 16 700-an mentek orvosohoz. Huszonnyolc új esetben igazolták a H1N1 vírus jelenlétét, tíz embert ápoltak kórházban és ketten - egy 73 éves Csongrád megyei román állampolgár és egy 55 éves Jász-Nagykun-Szolnok megyei lakos - feltételezhetően az újinfluenza következtében haltak meg.

Kedden zártak be először iskolát az influenzás megbetegedések magas száma miatt, akkor a szederkényi általános iskolában rendeltek el tanítási szünetet: 206 tanulóból 60 lett beteg. Az ÁNTSZ két gyerektől vett mintát, és mindkettőnél kimutatták a H1N1 vírust. Egy tanár és egy takarító is megbetegedett.

Szerdán rendeltek el egy hét tanítási szünetet a móri Perczel Mór szakképző iskolában, ahol a 430 gyerek 25-30 százaléka lett beteg. Az ÁNTSZ öt gyerektől vett mintát, néhányuknál valószínűnek tartották a H1N1 vírusfertőzést.


Bezárt iskolák nagyobb térképen való megjelenítése

Szintén szerdán jelentették be, hogy a tiszti főorvos javaslata alapján a Komárom-Esztergom megyei Lábatlan általános iskoláját is bezárják, miután 434 diák közül 143 hiányzott betegség miatt. A kényszerszünet november 23-ig tart.

Csütörtökön a rákospalotai Meixner Általános Iskola tanulóinak több mint fele betegedett meg, ezért az iskolát november 23-ig bezárták.

Közösségi járvány miatt egy hétre bezárták a baki óvodát is, ahol csütörtökön 48 gyermek közül 32 hiányozott. A kórokozók kiderítésére mindkét intézményből továbbították a vizsgálati anyagokat a laboratóriumba.

A szünet miatt kiesett napokat pótolni kell

Helyi járvány esetén az oktatási intézmény vezetője rendkívüli tanítási szünetet rendelhet el - olvasható az oktatási tárca honlapján. Ehhez be kell szerezni a fenntartó engedélyét, amennyiben ez nem lehetséges, a fenntartót értesíteni kell. A minisztérium azt kéri az intézmények vezetőitől, hogy az ilyen lépések előtt konzultáljanak az Iskola-egészségügyi Szolgálattal. Országos járvány kitörésének veszélyekor az oktatási miniszter írhatja elő a közoktatási intézmények működésével kapcsolatos feladatokat. A rendkívüli tanítási szünet elrendelése miatt kiesett tanítási napokat pótolni kell. Ezt meg lehet tenni hat tanítási napból álló hetekkel, illetve a tanulói kötelező órákra vonatkozó időkeretet meghaladó tanítással.

Járványveszély vagy járvány esetén az óvodák, általános iskolák működésének felfüggesztését, bentlakásos gyermekintézmények működésének korlátozását, továbbá egyéb helyi közösségi célokat szolgáló intézmények, helyi jelentőségű rendezvények működésének megtiltását az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat kistérségi intézete; a középfokú oktatási intézmények, szakmunkástanuló intézetek (iskolák), tanműhelyek, nevelőotthonok működésének korlátozását vagy bezárását az ÁNTSZ regionális intézete; a felsőfokú oktatási intézmények, valamint az egyetemi (főiskolai) diákotthonok működésének felfüggesztését, település elhagyásának tilalmát az országos tisztifőorvos rendeli el.  • Hírek
  • Bankszámla