Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Kóka és társai az MSZP-s országos listán?

2009.11.13. 16:58 Módosítva: 2009-11-14 10:23:01
A liberális politika parlamenti szintű képviseletének megóvása, ezzel a magyarázattal került forgalomba egy javaslat az MSZP országos listájának összeállítása körüli vitákban. A gyurcsányi körhöz kötött elgondolás szerint a szocialistáknak ebből a célból be kéne áldozni néhány helyet a SZDSZ korábbi prominensei számára.

Meglepte a szocialista vezetés többségét, amikor az elmúlt napokban az országos lista összeállításával kapcsolatban komoly javaslat érkezett az SZDSZ-ből kiszorult néhány korábbi vezető MSZP-be való importálásra.

Forrásaink azt állítják: az indokolás úgy szólt, hogy a jelenlegi SZDSZ-nek nincs sok esélye a parlamentbe való bejutásra, ezért a szocialistákkal jó kapcsolatot ápoló, de pillanatnyilag párt nélkül maradt liberálisokkal lehetne biztosítani, hogy az irányzat 2010 után se maradjon ki az országgyűlésből.

Magyar nem is akar indulni

"Nem kívánok a 2010-es választásokon semmilyen országos listán indulni, azt pedig főleg képtelen feltételezésnek tartom, hogy egy MSZP-s listán szerepeljek" - mondta az Indexnek Magyar Bálint.

Úgy tudjuk, hogy a Gyurcsány Ferencéknek tulajdonított javaslatban Kóka János, Magyar Bálint vagy Horn Gábor beemelése szerepel.

Az MSZP-ben azonban nem sok esélyt adnak a liberálismentő-tervnek. Az ellenzők szerint a volt SZDSZ-esek valódi politikai háttér nélküli átültetése az eredeti célkitűzés helyett csak tovább rombolná hitelességüket, és ez a pártnak is ártana.

A legerősebb ellenérv mégis az, hogy a 2010-es bejutásban még reménykedő szocialista vezérkar számára is szűkös a listákon megszerezhető helyek száma.

Az előzetes választási számítások szerint ugyanis, ha az MSZP-nek a 176 egyéni körzetből végül egyetlenegyet sem sikerül elhoznia, akkor az 58 parlamenti mandátumot biztosító országos listáról, és a területi listákról lehet csak képviselőhelyeket szerezni.

Ha az MSZP-n kívül a Jobbik (és esetleg még egy párt) 5 százalék feletti eredményt ér el, akkor a szocialisták jó esetben 23-25 hellyel kalkulálhatnak az országos listán.

A 15 tagú elnökség egy része megyei listán biztos mandátumszerző, és a Brüsszelben dolgozó Herczog Editnek sem kell helyet szorítani, ezért ők nagyjából 10 helyet visznek el, a további 13-15-ön viszont osztoznia kell a választmányi elnöknek, a Táncsics Alapítvány vezetőjének, az ügyvivőknek, a szóvivőnek, a frakcióvezető-helyetteseknek, a volt minisztereknek, államtitkároknak, a platformok vezetőinek és a volt prominenseknek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!