Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megugrott az influenzások száma

2009.11.13. 10:52 Módosítva: 2009-11-13 10:52:33
Harminc százalékkal többen, a becslések szerint tizenhatezer-hétszázan fordultak influenzás panaszokkal orvoshoz november 2. és 8. között a korábbi héthez képest Magyarországon, derül ki az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) legfrissebb jelentéséből.

Huszonnyolc új esetben igazolták a H1N1 vírus jelenlétét, tíz embert ápoltak kórházban, és ketten – egy 73 éves Csongrád megyei román állampolgár és egy 55 éves Jász-Nagykun-Szolnok megyei lakos – feltételezhetően az új influenza következtében haltak meg. Ha ez bebizonyosodik, hétre emelkedik a magyarországi áldozatok száma.

Az OEK jelentése szerint a betegek 56 százalékát a közép-magyarországi régióban regisztrálták, ezenkívül még Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt nagy az orvoshoz fordulók aránya: ezer ember közül 188-an voltak betegek.

Többnyire fiatalok kapják el

A fertőzöttek csaknem negyede (24,9 százaléka) 0–14 éves gyermek, 43 százaléka 15–34 éves fiatal felnőtt volt, a 35–59 évesek aránya 24,6 százalék, a hatvan éven felülieké 7,5 százalék volt.

A laboratóriumilag igazoltan huszonnyolc új influenzás beteg közül három gyermek, huszonöt felnőtt volt. A heti influenza A(H1N1)v pozitív esetek: Budapesten (12), Baranya (3), Borsod-Abaúj-Zemplén (1), Csongrád (2), Győr-Moson-Sopron (3), Heves (1), Jász-Nagykun-Szolnok (1), Komárom-Esztergom (2), Pest (2) és Tolna (1) megyében fordultak elő.

347 igazolt eset

Az OEK összegzése alapján a 45. héten megerősített huszonnyolc új esettel együtt május óta eddig 347 ferőzésnél igazolták a H1N1 vírust. A 347 beteg közül 78 szorult kórházi ápolásra, és eddig öten haltak meg bizonyítottan a pandémiás influenza következtében.

A múlt héten még csökkenésről számolt be Molnár Kornélia helyettes tiszti főorvos. Azt mondta. hogy Magyarország abban a szerencsés helyzetben van, hogy alacsony az influenzaaktivitás, és ha szerencsénk van, ez így is marad.