nonono

Ez a nép már a saját anyjának sem hisz

2009.11.14. 16:10 Módosítva: 2009.11.14. 16:10
A szezonális és új influenza elleni oltáson túlesett Index-olvasók többsége semmilyen mellékhatást nem tapasztalt. Akik éreztek valamit, azok főként enyhe vagy határozottabb fájdalomról számoltak be a felkarjukon, főként a szezonális influenza elleni oltás után, de mint írták, ez általában nem akadályozta őket napi teendőikben. Néhány írtak fáradtságról, fejfájásról, hőemelkedésről. Sokan egyáltalán nem biztosak abban, hogy tüneteiket az oltás okozta.

Nagyon sok levél érkezett szerdai cikkünkre, amelyben az új influenza elleni oltásról az ÁNTSZ-hez és az Országos Gyógyszerészeti Intézethez beérkezett mellékhatás-jelentésekről számoltunk be. Cikkünkben arra kértük olvasóinkat, számoljanak be arról, milyen jeleket vettek észre magukon a vakcinálás után. A cikkre érkezett 158 levél közül 86 írt konkrét tapasztalatokról. Miután sokan nemcsak saját, hanem családtagjaik élményeiről és állapotáról is beszámoltak, összesen 113 ember tapasztalata alapján készült ez a cikk.

Az Indexnek író olvasók beszámoltak arról, ha semmit nem éreztek, és írtak akkor is, ha bármi, oltásnak tulajdonítható jelet tapasztaltak magukon, bár mint kiderül, ebben sokan bizonytalanok. Az Indexnek véletlenszerűen író emberek tapasztalatát nagyon akkurátusan, de teljesen tudománytalan módszerrel összesítettük, így kaptunk egy olyan adatsort, amely semmire nem használható, nem reprezentatív, mégcsak nem is statisztika, de jól mutat ebben a cikkben. Íme.

113 ember tapasztalata a pandémiás és/vagy a szezonális influenza elleni oltás után*
izomfájdalom 22
nyomásra érzékeny, enyhe fájdalom 17
fáradtság, levertség 10
hőemelkedés 10
bőrpír 5
hányinger, hasmenés 3
fejfájás 1
 *Ezek az adatok az Indexnek írt levelekből származnak, hitelesek, de a statisztikához semmi közük.

A számoknál sokkal többet mondanak el a levelek. Igaz, ezek átolvasása elég unalmas művelet volt, már abban az értelemben, hogy a legtöbben csak ennyit írtak: nem érzek semmilyen mellékhatást. Aki cifrázta, az ilyeneket írt, "nem értem, mit parázik ezen az egész ország" (lolka), meg ilyet: "Túldimenzionálják ( politizálják) az egészet, én beadattam de semmiféle fájdalmat,  mellékhatást nem tapasztaltam! Ha a gyógyszerek utasítását mindenki szóról-szóra elolvasná, nem vennék be, a legegyszerűbb fájdalomcsillapító is okozhat 20 féle mellékhatást ha valaki érzékeny rá!" (Sándor).

Mintha deltaizomra gyúrtam volna

Milyenek az oltás után érzett enyhe fájdalmak a karban? "Egy hete oltattam be magam, az orvosom bár próbált lebeszélni, nem sikerült neki. Semmilyen mellékhatás nem jelentkezett. A jobb karizmom nyomásérzékeny volt az éjszaka, ahogy minden oltás után lenni szokott, és két napig nagyon jó formában éreztem magam" - írta M.

A nyomásérzékenység, enyhe fájdalom megítélése természetesen egyénfüggő: ki kevésbé, k ki jobban bírja. Bendegúz szerint "3 napig mintha egy mini izompuszit kaptam volna a felkaromba, semmi más!" A 62 éves György viszont valószínűleg tudja, milyen az, ha szurkálják az embert, mert 10 éve cukros: "Hogy maga az oltás művelete mekkora trauma, az elsősorban a fecskendő kezelőjétől függ, képesség, gyakorlat függvénye. Én szinte észre sem vettem a bökést." Ő is érzett valami csipetnyi izomlázfélét, de mint írta, lehet, hogy  ez azért volt, mert sokat cipelte karon ülő gyermekét. Egy másik olvasónk, Gyula azt közölte, hogy az oltás után éjszaka, az ágyban fekve nyugodtan fordulhatott a "bibis" oldalára.

Volt olyan, aki hidegvízzel borogatta az oltás helyét, mert ezt mondta neki az orvos. Dawnie úgy érezte, mintha egész hétvégén deltaizomra gyúrt volna, aztán dolgozni kezdett az immunrendszere: bedurrant a lágyéki nyirokcsomója, reggel pedig alig bírt kimászni az ágyból. "Legszívesebben most is inkább hazamennék, bebújnék a takaró alá és ki sem bújnék délig. De ezt olyan is mondta, aki nem kapott még oltást, úgyhogy nem sorolnám a mellékhatások közé."

Zöld, kék, sárga, szürke

Dawnie egyébként azt is megosztotta az Indexszel, hogy az ő karján semmi látható nyoma nem maradt az oltásnak, bezzeg a főnökéé olyan, mintha "homokzsák helyett azon edzett volna két kick-boxos, a zöld, kék, sárga, szürke sokféle árnyalatával". Kérdésünk már csak az, vajon Dawnie hol dolgozik, uszodában, kazánházban vagy szénbányában, hogy ilyen jól meg tudta figyelni főnöke mezítelen felkarját?

Az Index semmire nem használható statisztikáját segítő olvasóink nem mindig írták meg, hogy melyik oltástól is voltak inkább furcsa tüneteik. A pontos adatközlők levelei alapján viszont az látszik, hogy inkább a szezonális influenza elleni oltás okozott mellékhatásokat, mint a rettegett, kommunista-offshore vakcina. "Nyolc nappal ezelőtt kaptam meg az oltásokat; jobb karba az ún. általános influenza ellenit, a balba pedig az új influenza ellenit. A jobb felkarom enyhén fájt két napig, de csupán igen enyhe mértékben. Ezen kívül semminemű problémám nem volt" - írta Ágnes.

"Zssssss" nevű olvasónk ha már lúd, legyen kövér felkiáltással egyszerre mindkét oltást kérte. "Este hőemelkedésem volt, illetve vagy két napig enyhe izomlázam a felkaromban - de a régi influenza elleni oltásnál ez egy kicsit erősebb volt, mint az újnál. Viszont egyik sem volt kibírhatatlan vagy olyan vészes, mint ablakpucolás után szokott!"

Egy 60 éves olvasónk először csak szezonális influenza elleni oltást kapott, majd másnapra piros kiütés, fájdalom jelentkezett az oltás helyén, nagyon rossz közérzet, és 5 napig 37-38 fok körüli láz, köhögés és nátha. Ez kb. 12-14 napig tartott. "Amikor rendbe jöttem, beadattam a H1N1-et. Kis fájdalom a karban, kb. 3 napig, hőemelkedés 2 napig, kissé rossz közérzet. Ennyi történt. Gondolom, az immunrendszerem nem a topon van, ezért ütött ki a szezonális annyira, hiszen évek óta beadatom, de soha nem volt problémám vele."

Ennyivel megúszhatjuk

Rita mindkét oltás megkapta, aztán "azonnal legyengültem, elfáradtam, lehet volt egy kis hőemelkedésem is, nem mértem, mert nem volt hozzá erőm. Otthon egyből lefeküdtem aludni. Még másnap, pénteken is kábának és gyengének éreztem magam, de szombatra eltűnt minden. Teljesen jól vagyok, semmi bajom, csak az a két nap volt pocsék."

Anna saját kis statisztikát csinált 12 tagú családjáról, ahol mindenki kapott oltást, köztük egy 3 éves kisfiú is. "Egyikünknél sem lépett fel láz, levertség, fejfájás, egyéb komolyabb tünetek. A kisfiúnak nem pirosodott be a karja, nyomásra nem érzékeny, izomfájdalom jeleit sem mutatja. A 11 felnőttből ketten egyszerre kaptuk meg a Fluval P oltást a Fluval AB-vel. Mindkettőnknél a P-t kapott karunkon semmilyen tünet nem jelentkezett, az AB-t kapott karunkban egyiküknek enyhe izomfájdalma, másikunknak szintén enyhe izomfájdalma volt, de emellett az oltás helye is bepirosodott (a korábbi években is tapasztaltuk ezeket a tüneteket, így tudtuk, mire számíthatunk)."

Dzsalal a szezonális influenza elleni oltás után enyhe izomfájdalmat, bőrpirt, fejfájást, émelygést, hidegrázást érzett. Egy héttel ezután kapott pandémiás vakcinát, de az semmilyen mellékhatással nem járt, írja. Andreának az oltás másnapján erős hányingere volt, majd 2-3 órán át tartó hidegrázást érzékelt, és a kisebbik, 7 éves fiának volt gyenge hasmenése. Ennek ellenére Andrea ezt írta: "Mindent egybevéve azt hiszem, megérte, ha ennyivel megúszhatjuk a betegséget!"

Placebóhatás

KJ már valószínűleg későn kapott oltást, mert már lappangott benne valami, aztán belázasodott, fájtak az izmai, és annyira legyengült, hogy még a kezéből is kiejtett dolgokat. Ő viszont inkább a pandémiás vakcina beadásának helyén érzett fájdalmat.  "Nyilván számít, hogy hová kapja az ember, hogyan sikerül a tűszúrás. Meg ott van a placebóhatás is: a média a gyártó offshore-háttere miatt magát a készítményt is lehúzta, illetve az oltás beadásakor az asszisztens figyelmezteti az embert, hogy éjszaka majd borogatni kell, meg sorbanállás közben az oltás mellékhatásait olvasgatja az ember".

Láthatóan több levélíróban is ott bujkál a kétség, hogy a tüneteket egyáltalán az oltás okozta-e. Miklós az oltás után levertséget érzett, rossz volt a közérzete. "Ha ez mellékhatás, akkor nem kellemes, de nem is elviselhetetlen. Persze az is lehet, hogy ettől független az egész, és egyébként is lett volna. Passz."

Réka ezt osztotta meg velünk az oltás után "33 éves vagyok, nő, és nem lettem zombi" .

Tamás pedig ezt: "Beoltattam magam és azóta úgy érzem, hogy egy idegen hatalom felett vettem át az irányítást".

A tanulságot Ildikó fogalmazta meg, aki legfeljebb fejfájást érzett, de mint írta, lehet, hogy az a front miatt volt. "Egyébként sok hülyeséget is összehordanak, de ma ott tartunk, hogy szétterjedt az általános bizalmatlanság, ez a nép már a saját anyjának sem hisz."