Ismét tankolhatnak a romák Jászalsószentgyörgyön

2009.11.15. 09:52
Miután megállapodott a térség és Jász-Nagykun-Szolnok megye roma vezetőivel, elállt attól a szándékától, hogy kitiltsa benzinkútjáról a cigányokat, közölte Szabó László, a jászalsószentgyörgyi töltőállomás tulajdonosa.

A jászalsószentgyörgyi benzinkút vezetője pénteken szóban, szombaton pedig egy együttműködési megállapodástervezet szentesítésével írásban is megállapodott a térség és a megye cigány kisebbségi önkormányzatainak vezetőivel.

A dokumentum lényege, hogy az érintett roma vezetők személyesen igyekeznek jobb belátásra bírni azokat a - benzinkút-tulajdonos szerint roma - autósokat, akik tankolás után rendszeresen fizetés nélkül távoznak a töltőállomásról.

Emellett a felek kezdeményezik, annak a jelenleg még érvényben lévő joggyakorlatnak a megszüntetését is, miszerint aki 20 ezer forint alatti értékben lop, az nem követ el bűncselekményt, tette csak szabálysértésnek minősül, melyet nem rendőrségi, hanem közigazgatási eljárás keretében vizsgálnak.

Leszedte a feliratot

A férfi hangsúlyozta: a papír aláírását követően azonnal eltávolította a létesítményre korábban kitett feliratot, amelyen egyebek mellett az volt olvasható: "Az elmúlt időszakban bekövetkezett események késztetnek arra, hogy a tulajdonomat képező és általam üzemeltetett benzinkutat bezárom a roma, cigány kisebbség előtt."

„Ezt a felhívást egyébként többek között az igazságügyi miniszterhez, a kisebbségi ombudsmanhoz és a megyei rendőrfőkapitányhoz is eljuttattam. Vállalom érte a felelősséget. Ha megbüntetnek, kifizetem, ha elítélnek, leülöm” - fogalmazott a vállalkozó.

A töltőállomás tulajdonosa állította: évente 750 ezer forint kár éri azért, mert többen nem fizetnek a tankolás után, azt mondta, a kamerák felvételei, valamint a szemtanúk egyértelműen bizonyítják, hogy romákról van szó.