Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Bezárnak egy óvodát és egy gimnáziumot Székesfehérváron

2009.11.16. 12:53 Módosítva: 2009-11-16 15:44:18
Két oktatási intézményt zárnak be egy hétre Székesfehérváron. Az óvoda és a gimnázium két-két tanulójánál mutatták ki a H1N1 vírust. Utóbbiból délben már haza is engedték a tanulókat.

A Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskolában 665 gimnazistából 117, a 384 általános iskolásból 68 gyerek beteg. Az általános iskolások felét korábban beoltották az új influenza ellen. A gimnazistáknál hétfőn kezdték felmérni az igényeket. Eddig 96 tanuló kérte, ők hamarosan megkaphatják az oltást.

A tanulók hétfőn hazamehettek az iskolából. Az intézményben elmaradnak a tanulmányi versenyek, a szóbeli érettségi vizsgák, és a szülőknek meghirdetett beiskolázási tájékoztatók.

A Püspök-kertvárosi Óvodában a 69 gyerekből 57 nem ment óvodába hétfőn. A gyerekek 40 százaléka igényelte a védőoltást, ám a hétfőre tervezett közös oltás elmarad. A gyerekek közül nem tudni pontosan hányan betegek, mert több szülő otthon tartotta a gyermekét a hiányzások növekedése láttán.

Mindkét intézményben két gyereknél mutatták ki a H1N1 vírust.

Székesfehérváron már három intézményt zártak be újinfluenza miatt. Hétfőtől a Hétvezér Általános Iskolában is egyhetes szünetet rendeltek el.

Verpeléten már 150 beteg

A Heves megyei Verpelét általános iskolájának tanulói közül immár több mint 150-en fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, tájékoztatott a tisztiorvosi szolgálat. Az intézményben még szerdán rendeltek el ideiglenes tanítási szünetet, miután a 280 tanulóból 109-en betegedtek meg. Három gyereknél mutatták ki egyértelműen, hogy a tüneteket a H1N1 vírus okozta.

Az iskolában hétfőn kezdődött volna a gyerekek oltása, ami most késik. A tanítás az eredeti tervek szerint csütörtökön folytatódik az intézményben, mondta a tiszti főorvos.

A többség nem oltatja be magát

A magyarok 81 százaléka nem tervezi, hogy beadatja magának az
új influenza elleni védőoltást, derül ki a GfK Hungária legfrissebb
felméréséből. Főként a nyugdíjasok és a fiatalok utasítják el a
vakcinát, bár az értelmiségiek körében is csak nagyjából minden ötödik
ember kéri az oltást.