Ez a poszt a következő Percről percre része:

Horthy Miklós fehér lovon

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Jó reggelt a budapestieknek és még jobb szórakozást a többi magyarnak! Lát valaki egyenruhás románokat kolbászolni az utcán? Pont kilencven éve nem? Akkor az csak azt jelentheti, hogy 2009. november 16-dika van, és kerek kilenc évtizeddel ezelőtt vonult be Horthy Miklós fehér lovon Budapestre.

    Talán már ez sem hangzik rosszul, de azt képzeljék el, hogy az Index szuperexkluzív információi szerint a történelem ezekben a percekben éppen ismétli önmagát. vagy legalábbis majdnem. Ugyanis egy férfit láttunk fehér lovon, régies egyenruhában, a Kelenföldi pályaudvartól befelé lovagolni a városközpont felé. Nagyboldogasszony - vagy ahogy a Kormányzó úr által annyira kedvelt angolok mondanák, Big happy Woman - légy velünk! Mi lesz ebből? Mit tervezhet a fickó? El fog jutni akár a Móricz Zsigmond körtérig is, vagy a korhangulat eljuttatja a Gellért térig, ahol a Kormányzó annnak idején a beszédét mondta? Vagy, félünk kimondani, elkocoghat egészen a Parlamentig is? No és mit reagál minderre Budapest sokat szenvedett népe? Riportereink a helyszínen követik az eseményeket, tartson velünk!

  • A kelenföldi pályaudvar mellett lószállító autó várakozik. Benne éppen lovaglónadrágját húzza az ellentengernagy. Egyelőre a lószállítóban várakozik Botrány nevű herélt szürke lova, amivel ismét bevonul Budapestre, akárcsak 1919. november 16-án.

    horth
  • Horthy és kísérete Siófokról nem lovon, hanem vonaton érkezett meg a kelenföldi pályaudvarra 90 éve, ahol katonai fogadtatás volt. Ettől most eltekintünk. Cserében nem esik az eső.

  • Botrány, a ló nyugodt természetű és profi, nyilatkozta az Indexnek az ellentengernagy szárnysegédje. A bevonulásnál nem fog szemellenzőt viselni.

    horthy lovon 03
  • Ahogy Horthy Miklós fehér (szürke) lovas bevonulásainál lenni szokott - utoljára 90 évvel ezelőtt történt ilyen -, az útvonal most is ez: Kelenföldi pályaudvar-Bartók Béla út-Gellért szálló-Szabadság híd-Parlament.

  • 62. § Állatok hajtása (vezetése)

    (1) Állatot szorosan az úttest szélén kell hajtani, illetőleg vezetni; ha azonban ez a forgalmat lényegesen akadályozná, az állattal a leállósávra, illetőleg az útpadkára kell lehúzódni.

    horthy lovon 05

    (2) Az úton állatot olyan személy hajthat, illetőleg vezethet, aki az állatot irányítani képes és meg tudja akadályozni azt, hogy az állat a személy és vagyonbiztonságot veszélyeztesse.

  • Horthy Miklós 1919. november 16-án Szellő nevű deres lován vonult be Budapestre.

  • Ezt a történelmi alapkérdést tette fel az a taxis, aki meglátta a kelenföldi pályaudvartól a városközpont felé lovagoló ellentengernagyot.

     

  • Az autók kerülgetik a szürke lovon a városközpont felé haladó ellentengernagyot. Horthy Miklós és lova leginkább a biciklisávon haladna, de gyakran ott is autók parkolnak.

    horthy lovon 06
  • A Bartók Béla úton a vasúti felüljáró alatt pirosat kapott Horthy Miklós és 2009-es bevonulásához választott lova, Botrány. Botrány és lovasa türelemmel várakozott.

  • A Bartók Béla úton a vasúti felüljárónál kelt át a ló a gyalogos átkelőn, ahol könnyed táncot is lejtett.

    horth2
  • Horthy Miklós és lova a Kosztolányi Dezső térnél egy hetes busz mögé szorult be. A ló nyerít és prüszköl a kipufogógáztól.

    horthy lovon 10
  • Dacára az esős reggelnek, útvonalunkat mégis mindenütt boldog izgalomban ünneplő, sűrű embertömeg szegélyezte, és lelkesedéssel köszöntött bennünket. Hangosan nyilvánult meg a lakosság öröme, hogy a vörösterror szenvedései alól felszabadult - emlékezett Horthy a 19-es bevonulásra.

    horth3
  • Nektek mi jut az eszetekbe erről a fehér lóról és a rajta ülő emberről? - kérdezte tudósítónk a Móricz Zsigmond körtéren két gimnazistakorú sráctól.

    - Semmi. Egy ló, ami lassítja a forgalmat.

  • Vajon rájönnek-e egyáltalán a budapestiek, hogy páratlan ujjú patása hátán ki próbálja meg kirángatni őket az országban dúló anarchiától? Csatlakoznak a Lovashoz, útban az Országház felé, vagy éppen fújolni fognak? Egyelőre úgy tűnik, a XI. kerületben kurta a történelmi emlékezet. Pedig pont itt lépdel Botrány, ahol Miklós annak idején nagy beszédét elmondta.

    horthy lovon 13
  • Bódy Tivadar városvezető szabadkozva fogadta 90 éve Horthy Miklóst a Gellért téren. A harangok megkondultak, amikor a ló és lovasa megérkezett. Jelképes helyszín volt ez, itt volt a megszálló románok városparancsnoksága november 13-áig. Bódyt pár hónapon belül leváltották Budapest éléről.

     

    05 horthy1919 gellert szall
  • Horthy Miklós és fehér (szürke) lova megérkezett a Gellért térre. A Fővezért most nem fogadja éljenző tömeg, mint 1919-ben, de néhány sort azért elmond beszédéből.

  • Ma, ennek a városnak a küszöbén, nem vagyok abban a lelkiállapotban, hogy szokásos frázisokkal éljek. Igazságérzetem arra kényszerít, hogy kertelés nélkül mondjam ki, amit érzek. Amikor még messze voltunk innen és csak halvány volt a reménység, hogy ezt a tévútra vezetett nagyvárost fegyverrel a kezünkben viszontláthassuk, átkoztuk és gyűlöltük, mert a távolból természetesen nem szegény magyar testvéreinket és itt üldözést szenvedett mártírjainkat láttuk, hanem csakis a piszkos áradatot, amelybe ez a város alásüllyedt.

  • A magyar nemzet szerette Budapestet, és el is kényeztette: mégis az utóbbi időben ez lett a város veszte. Most itt a Duna partján tetemre hívom a fővárost. Ez a város megtagadta ezer éves történelmét, ez a város porba rántotta a szent koronát, meg a nemzet színeit és vörös rongyokba öltözött. A nemzet legjobbjait börtönbe vetette, vagy kiüldözte hazájukból. Ezen felül még mindenünket el is tékozolta. Mégis, minél jobban közeledtünk ide, annál inkább indult olvadásnak a szívünkre rakódott jégréteg és hajlandókká váltunk arra, hogy megbocsássunk. Igen megbocsátunk ennek a bűnbe sodort városnak, ha visszatér a haza szolgálatába, ha szeretni fogja szíve minden erejével ezt a földet, melyben őseink csontjai porlanak, - ha szeretni fogja azt a rögöt, melyet testvéreink arcuk verejtékével művelnek, a szent koronát, a kettős keresztet, meg a négy folyót, - egyszóval, ha szeretni fogja magyar hazánkat és magyar népünket.

  • Ma ülésnap lesz a Házban, így ha Horthy Miklós rendben eljut odáig, reszkethet minden politológus. Lesz-e olyan, aki helyben felesküszik a rendet és erőt képviselő kormányzóra, aki a világ jobboldali politikusai közül a legnagyobb tetoválást viseli?

  • Idős néni a Gellért téren, a 47-es villamos megállójában a telefonjával fényképezi a furcsa jelenséget. Mint tudósítónknak elmondta: nagyon tiszteli Horthy Miklóst, aki sok jót tett az országnak. Szerinte az emberek azért közömbösek most, mert Horthyt az utóbbi évtizedekben nem tanították az iskolában.

  • Katonáim -, miután learatták és begyűjtötték földjeik termését, - fegyvert fogtak, hogy az országban a rendet helyreállítsák. Az ő kezük immár készen áll a testvéri kézfogásra, de-, ha elkerülhetetlen lenne-, felkészült büntető ökölcsapásra is. Adja Isten, hogy erre ne kerüljön sor és hogy azok, akik bűnösök, vagy annak érzik magukat, jobb meggyőződésre jussanak és kettőzött erővel vegyenek részt annak a Budapestnek felépítéseben, amely majd összes nemzeti erényeink fényében ragyog.

    Testvéreinket, akik annyit szenvedtek és mindvégig velünk együtt éreznek, szívünkből üdvözöljük."

  • Hamarosan átkel a Dunán a lovas tengerész. 1937-ben elneveztek Horthyról hídat, de nem a Szabadágot, hanem az akkor épült, mostani Petőfit.

  • Egy 38 éves férfi a rádióban hallotta, hogy egy fura egyenruhás ember lovagol a Gellért tér felé, így azonnal odasietett. Fényképezett, majd azt mondta: jónak tartja az ötletet és bízik abban, hogy minél több ember ismeri fel Horthy Miklós történelmi jelentőségét.

  • Egy lány, aki saját bevallása szerint holnap lesz 33 éves, odament a Gellért téren álldogálló lóhoz és almát adott neki, amit Botrány (a ló) jóízűen elfogyasztott. A lány azt mondta: Horthy Miklósról nem tud semmit, mert sokáig külföldön élt. De a lovakat szereti.

  • A jóképű tengerész után az idegesítő Forma 1-es riporter a második híresség, aki Siófokról jár fel Budapestre. De mi lehet a mi Horthynkkal, aki még mindig a Gellért téren tartózkodik? Elindult megint, irány a Szabadság-híd, amin, reméljük, Antant-támogatással fog átügetni.

  • Egy 60 év körüli hölgy pokrócba bugyolált kutyával a karján szemlélte a Gellért téren álló lovat és lovasát. Az Index tudósítójának azt mondta: az ő magyar tanára Krúdy Gyula lánya volt, aki mondta is neki mindig, hogy tanuljon, de ő nem tanult, ezért nem is tudja, ki az a Horthy Miklós.

  • Horthy Miklós most haladt át a Szabadság, egykoron Ferenc Józsefről elnevezett hídon. A történelem itt összeért. A fővezér 1909-1914 között Ferenc József szárnysegédje volt és mindig tisztelettel beszélt az uralkodóról. Kis különbség, hogy Vitéz nagybányai Horthy Miklós alteregója 2009-ben a gyalogúton halad, hogy ne akadályozza a forgalmat.

    horthy lovon 14
  • Ki gondolná, hogy a fővezért diadalmas útján cipelő fenséges paripa is ember. Útját szabályos időközönként egészséges méretű lócitromok jelzik.

  • Horthy Miklós és lova már a Bazilika felé halad a Kiskörúton. A Fővezért biciklis futárok előzgetik az úton.